Beredskapslager

- Stor økning

Dersom det først skjer en uventet hendelse som gjør at du og familien din må klare deg i noen dager, er det viktig å være godt forberedt.

EGENBEREDSKAP: Har du nok til å klare deg dersom strømmen går? Foto: DSB/Thorbjørn Holen
EGENBEREDSKAP: Har du nok til å klare deg dersom strømmen går? Foto: DSB/Thorbjørn Holen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I flere år har Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) delt sine beredskapstips til nordmenn. Disse innebærer en liste med eksempel på et beredskapslager som alle før ha hjemme.

På DSBs sider legger de fram et eksempel på hvor avhengige vi er av strøm, og hva vi bør tenke på dersom vi brått blir uten strøm for en uviss periode.

- De fleste av oss er helt avhengig av strøm i hverdagen; til oppvarming, lys, matlaging, varmtvann og elektriske apparater, står det på DSBs nettside.

De skriver at uvær, naturhendelser, sabotasje, tekniske problemer, terror eller krigshandlinger kan føre til at mange mister for eksempel strøm eller vann, og at det kan bli vanskeligere å få tak i nødvendige varer.

Hvor lenge kan vi egentlig klare oss dersom vi tar utgangspunkt i denne lista?

- Har dere det mest nødvendige på plass slik at dere kan klare dere selv i minst tre døgn, er dere rustet for å komme dere gjennom de fleste kriser. Om krisen blir langvarig har dere med disse forberedelsene kjøpt dere tid og rom til å planlegge videre. Samtidig bidrar dere også til at de som trenger det mest kan få hjelp først, står det videre.

ØKT INTERESSE: Kommunikasjonsdirektør Agnar Christensen i DSB forteller om økt interesse for egenberedskap til DinSide. Foto: Stian Olberg, DSB
ØKT INTERESSE: Kommunikasjonsdirektør Agnar Christensen i DSB forteller om økt interesse for egenberedskap til DinSide. Foto: Stian Olberg, DSB Vis mer

Tidobling av henvendelser

Kommunikasjonsdirektør Agnar Christensen i DSB forteller til DinSide at de siden Russlands invasjon av Ukraina, har sett en voldsom økning i interessen for egenberedskap.

Deres råd om egenberedskap ligger på sikkerhverdag.no.

- Nettsida gikk fra 65 000 sidevisninger i måneden før invasjonen, til over 730 000 sidevisninger i måneden etter. Altså godt over en tidobling.

Lettere å forberede seg på konsekvensene

Han forteller at når de jobber med egenberedskap for minst tre dager, så er det mer praktisk å forberede seg på konsekvenser av en hendelse, enn konkrete hendelser.

- Hvilke uforutsette hendelser er det viktigst å forberede seg på i Norge?

- Tenk for eksempel at strømmen plutselig blir borte i området du bor. Det får noen ganske akutte konsekvenser, og i starten er det ikke så relevant for deg om årsaken er på grunn av et dataangrep på en kraftprodusent, eller et tre som har blåst over en strømledning, sier han og forklarer at konsekvensen er den samme - strømmen er borte.

- Så det er mer fornuftig å forberede seg på strømbrudd eller vannmangel, enn å skulle forberede seg på konkrete hendelser.

Beredskapspakker på nett

Populariteten for å skaffe seg en beredskapspakke på nett øker også.

Blant annet friluftsbutikken Hekta på Tur selger en stor beredskapspakke med blant annet ferdigmat, batteripakker, hodelykt, førstehjelpssett, vannrenser og gassboks.

- Dette er produkter som DSB anbefaler alle norske husstander å ha. Den har solgt godt, og vi har merket en stor økning i typiske «beredskaps produkter» som turmat, vannrenser, brennere osv. siden krigen i Ukraina startet, sier Rune Kjeldsen i Hekta På Tur til DinSide.

Også nettbutikken Arctic Fritid forteller at de selger en del av beredskapspakkene sine.

- Vi har solgt utstyr til overlevelse og egenberedskap siden 2015. Det hele startet med overlevelsesutstyr og liknende, forklarer Rune Kristoffersen i Arctic Fritid.

Han forteller at det bygde seg relativt raskt opp en bred kundemasse som også ønsket mer utstyr innenfor egenberedskap og derfor ble dette utvalget utvidet til flere forskjellige beredskapspakker i 2019.

- Beredskapspakker er ikke vår bestselger, men vi selger en god del av disse, spesielt disse typene hvor kunden selv kan velge det meste av innholdet, sier han til DinSide.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer