Stor, større, kaffemaskin

Nordmenn drikker nest mest kaffe i verden, og kjøper stadig større kaffemaskiner.

KAFFE: Ikke bare ligger nordmenn i verdenstoppen når det gjelder kaffedrikking, vi importerer også store mengder kaffemaskiner. Foto: Per Ervland
KAFFE: Ikke bare ligger nordmenn i verdenstoppen når det gjelder kaffedrikking, vi importerer også store mengder kaffemaskiner. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nordmenn elsker sin kaffe, det er ingen hemmelighet. Nå er det også bevist i nye tall. Vi importerte i 2010 9,5 kilo kaffe per person, noe som gjør at Norge ligger på andreplass i verden, kun slått av finnene (som importerte 14 kilo per innbygger i fjor).

Rundt regnet kan vi anta at det gir i gjennomsnitt 0,4 liter kaffe per person per dag. Ikke alle drikker kaffe, men ifølge Norsk Kaffeinformasjon inntar kaffedrikkerne i snitt fem kopper per dag.

Må ha? Spar tusenvis på å lage kaffen selv

Og flere maskiner

Og med mye kaffe, kommer selvsagt kaffemaskinene. Tall fra SSB viser at også importen av disse øker. Siden årtusenskiftet har det blitt importert 33 prosent flere kaffe- og teapparater til landet (traktere, maskiner og lignende). Bare i fjor ble det hentet inn 470.000 apparater til Norge.

De har også blitt større, vekten på apparatene har mer enn doblet seg. Stadig flere kjøper med andre ord mer avanserte kaffemaskiner, som veier mer enn enklere traktere.

Aeropress er smått, lettvint og relativt rimelig. Foto: PER ERVLAND
Aeropress er smått, lettvint og relativt rimelig. Foto: PER ERVLAND Vis mer


Men trenger du store maskiner? Mange kaffeentusiaster sverger til Aeropress, som er både liten og snerten, og ikke alt for dyr. DinSide testet systemet for to år siden, her ser du mer:

Slik lager du verdens (nest) beste kaffe

DinSide har testet kapselmaskiner

De som ønsker seg kaffemaskiner til kjøkkenbenken er likevel mange. Slike finnes både for løsvekt og kapselkaffe. Nespressos maskiner for kapselsystem er kanskje av de som har blitt best kjent for hjemmebruk i Norge, og har hatt stor vekst siden oppstarten her til lands. Men det finnes flere kaffemaskiner som baserer seg på kapselkaffe, her er våre siste tester:

Det finnes flere varianter enn Nespresso, for den som vil teste kapselkaffe til hjemmebruk. Her er Senseo og Dolce Gusto. Foto: Per Ervland
Det finnes flere varianter enn Nespresso, for den som vil teste kapselkaffe til hjemmebruk. Her er Senseo og Dolce Gusto. Foto: Per Ervland Vis mer


Se hvilken du bør velge av Illy, Nespresso og OBH Nordica, og oppdaterte tester av to av de nyeste på markedet; Dolce Gusto og Senseo.

For stort? Sjekk WMF 1, en utrolig liten og snerten kaffemaskin

Mange vil også ha melk i kaffe og te. DinSide har testet melkeskummere i prisklasser fra under 20 til rundt 700 kroner.

Vite mer? Den nakne sannhet om kaffe

Kaffehemmeligheten

Det sorte gull

Hvilken kaffemaskin foretrekker du? (Avsluttet)
Kaffetrakter(29%) 292
Kapsel/pods-kaffemaskin(22%) 221
Espressomaskin(21%) 214
Presskaffe(10%) 104
Aeropress(4%) 45
Kanne, jeg koker kaffe(4%) 43
Annet(4%) 39
Espressokanne(3%) 27
Perkulator(2%) 18
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


For god kaffe trengs bare tre ting, forteller Ole Sønstebø hos Norsk Kaffeinformasjon: friskt vann, rett temperatur og ikke minst fersk kaffe.

– Altfor mange glemmer at kaffe er et ferskvareprodukt, sier Ole Sønstebø på Norsk Kaffeinformasjons nettsider. Sønstebø kaller seg "kaffe-ekspert" og "kaffelærer".

Her er tipsene fra Norsk Kaffeinformasjon:

  1. Rent tilberedningsutstyr: Start med rent ustyr. Vask og rens, helst med Clean Drop.

  2. Bruk friskt, kaldt vann: La vannet fra kranen renne en stund før du fyller trakteren.
  3. Riktig temperatur: For at kaffen skal få best smak, bør vanntemperaturen ligge på mellom 92-96 grader i trakteprosessen.
  4. Malingsgrad på kaffebønnene: Velg riktig malingsgrad i forhold til tilberedningsmåte. De fleste kaffebarer og utsalg maler bønnene for deg, og ferdigmalte er som regel merket med tilberedingsmåte.
  5. Dosering av kaffe: Bruk 60 – 70 gram kaffe per liter for en god og fyldig kaffe. Måleskjeer får gratis i de fleste dagligvarebutikker.
  6. Servering: Server kaffen umiddelbart etter at den er ferdig. I mange kaffebarer ser du at de har tidsur på husets kaffe. Lær av dem: Drikk den ferdige kaffen innen en halvtime, eller lag ny.
Ikke kast: Slik får du nytte av kaffen flere ganger

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer