Stor test av husmaling

Det er ikke bare det umiddelbare resultatet som teller. Hvilken maling holder seg best over tid?

Publisert
Sist oppdatert
- De miljøtilpassete akrylat- og linoljemalingene klarer seg bedre enn alkydoljemalingen.


Det svenske forsikringsselskapet Folksam har testet 45 forskjellige malingstyper med ett mål for øye: Hvilken maling holder best over tid?

Testen ble gjennomført av IVF Industriforskning och utveckling på vegne av Folksam.

Etter ett år ble ni av malingene forkastet, og etter to år* ble hele 30 vurdert som uegnet. 29 av dem fordi de hadde for store problem med muggsopp, og slammalingen Bruksbalken Slamfärg Grå fordi den flaket av etter to år.

Ikke alle malingene som ble testet fås kjøpt i Norge, men vi har valgt å ta dem med til glede for alle som også handler oppussingsutstyr i Sverige. Du kan lese mer om hvordan testen ble gjennomført lenger ned i artikkelen.

Her kan du se hele resultatet av testen (Ekstern lenke)

Malingene du bør styre unna

Før du velger malingsfarge kan det være lurt å male noen prøveplanker for å se hvordan malingen faktisk ser ut på ditt hus. Illustrasjonsfoto: ifi.no Foto: IFI
Før du velger malingsfarge kan det være lurt å male noen prøveplanker for å se hvordan malingen faktisk ser ut på ditt hus. Illustrasjonsfoto: ifi.no Foto: IFI Vis mer


Her er de 30 malingssortene som ikke besto testen:

Akrylatmaling: Alcro Stugfärg,Flügger Uteakrylat 25, Landora Uteakrylat, Liwell uteakrylat, Nordsjö Tinova V Täckfärg, Schulz Uteakrylat, Sigma Sigmacryl.

Alkydoljemaling: Caparol Oljetäcklasyr LF, Cuprinol Fasadfärg, Flügger Extreör Finish, Nordsjö Tinova VX, Alpina Oljefärg, Beckers Villafärg, Alpina Oljefärg, Beckers Villafärg, Caparol Alkydoljefärg, Colorex Reflekt Oljemaling, Norrön Unik husfärg, Nordsjö Tinova Oljetäckfärg, Schulz Oljefärg.

Alkyd/Akrylatmaling: Flügger Täcklasyr 98, Liwa LIWA TÄCK, Nordsjö Tinova Täcklasur.

Oljemaling: Alcro Allmoge, Alcro Front V, Nordsjö Kultur.

Linoljemaling: Beckers Oljefärg, Engwall & Claesson Lasol linoljefärg, Teknos Äkta Linoljefärg.

Slammaling: Alcro Tradition Falu Rödfärg, Bruksbalken Slamfärg Röd, Bruksbalken Slamfärg Grå.

Malingene som holdt mål

Sett farge på huset ditt:

Det er mye å ta hensyn til når du skal sette farge på boligen: Slik velger du farge på huset ditt


Av de 45 testede malingstypene var det kun femten som fikk et akseptabelt resultat. Ingen var helt fri for muggsoppangrep, men det var ikke verre enn at man kunne skrubbe det bort.

Akrylatmaling: Alcro Bestå, Alcro Bestå Dekkfarge, Alpina Uteakrylat, Caparol Fasadeakrylat, Tikkurila Pinja Pro, Teknos Nordica Eko.

Alkyd/Akrylatmaling: Scanox Butinox, Jotun Demidekk Optimal, Teknos Woodex Dekklasur.

Linoljemaling: Beckers Tradition Linoljefarge, Kulturhantverkarna Linoljefärg.

Oljemaling: Engwall & Claesson Lasol Fasadmatt

Silikonalkydfarge: Colorex Oden Silikonalkydfärg, Jotun Drygolin Extrem.

*Slik ble testen gjennomført

Testerne malte og monterte ulike typer trepanel på fire forskjellige steder i Sverige: Vindeln utenfor Umeå, Borås, Stockholm og Bohus-Malmön på Vestkysten. Panelene ble montert i sydlig retning med 45 graders helling - dette fordi malingen da får mer sol og vær og eldres fortere.

Treplankene er systemmalt i henhold til de ulike fabrikantenes krav og materialer. Det vil si at de er først grunnoljet, grunnet og dekket med to strøk maling.

Dette vil du helst unngå. Illustrasjonsfoto: Ifi.no
Dette vil du helst unngå. Illustrasjonsfoto: Ifi.no Vis mer


Muggsopproblemet

Det de fleste malingstypene røk ut på var muggsoppangrep. De siste årenes milde vintre har økt omfanget av muggsopp. Dette er ikke bare et estetisk problem, muggsopp kan føre til råte og store materielle skader.

Her er det imidlertid ikke bare opp til malingsprodusentene, du bør selv gjøre en årlig innsats for å bekjempe problemet.

  • Gi huset en real vårrengjøring
  • Dette er best mot muggsopp

  • Denne saken ble første gang publisert på DinSide i mai 2008

    Vi bryr oss om ditt personvern

    dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Les mer