Stor test av melkeskummere

De har tid, og de drikker mye kaffe. Vi lot en barselgruppe teste melkeskummere med oss.

Barselgruppen fra Jar har drukket mange kopper cappuchino og kaffelatte det siste året, og bidro da DinSide testet melkeskummere. Foto: Per Ervland
Barselgruppen fra Jar har drukket mange kopper cappuchino og kaffelatte det siste året, og bidro da DinSide testet melkeskummere. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tilgjengelighet, pris og at man kan lage kaffen akkurat slik som man selv foretrekker den dukker opp som tre stikkord for barselgruppen som har vært med å teste melkeskummere i DinSide.

Etter et år i en trivelig barselpermisjon med lange trilleturer, babysang og kafebesøk innrømmer barselgruppen fra Jar i Bærum, at det fort kan koste mye penger å passe de små podene. Enkelte steder koster en kaffe latte 42 kroner, og spiser man noe til, går det lett flere hundre i uken, innrømmer Mona.

Selv om det er stas å gå på kafe, er det også kjekt å kunne servere barselgruppen på kvalitetskaffe hjemme, tilføyer Inger Åste.

- Jeg er nesten blitt avhengig av nespresso jeg, og synes det er morsomt å eksperimentere litt, sier hun.

Vi har testet kapselkaffemaskiner:
Se hvilken du bør velge

Line er enig, hun mener at tidene har forandret seg og at nordmenn stiller høyere krav til kaffen som serveres nå.

- Det er ikke lenger slik som i hjembygda mi at folk kommer på besøk og deler en kanne med traktekaffe som har stått på hele dagen, sier hun.

Line mener at kaffe er blitt en viktig del av populærkulturen.

- Kaffelatte er som solbriller og kul mobiltelefon, det er accessoirer som gir et kult image, sier hun.

Helt enkelt: Slik lager du verdens beste kaffe

Nordmenn er kresne kaffedrikkere og stiller større krav til både smakk og konsistens enn før.  Foto: Per Ervland
Nordmenn er kresne kaffedrikkere og stiller større krav til både smakk og konsistens enn før. Foto: Per Ervland Vis mer


Selv om kaffebar-kulturen er stor i Norge og at svært mange tettsteder og alle norske byer har sin egen kaffebar, er det blitt stadig mer vanlig å lage espresso eller kaffe latte hjemme på kjøkkenet. I vårt testpanel er det imidlertid litt uenighet om hva som er best, hjemmelaget kaffe latte eller den som serveres ute.

- Jeg digger pappbegerne og synes faktisk det er bedre å kjøpe den på café enn å lage hjemme, mener Mona.

Det er ikke Inger Åste enig i. Alt for mange ganger må hun korrigere den som serveres på kaffebar eller café.

- Mange ganger serveres den for kald, andre ganger smaker den kun melk. Nei, jeg synes det er best å lage den selv hjemme på mitt eget kjøkken. Det er litt luksus i hverdagen, sier hun.

- Ja, det er nesten som det forventes at man skal diske opp med eksotiske kaffedrikker når folk kommer på besøk .., mener Line.

Lag kaffen selv, spar tusener

Slik har vi testet:

Som DinSides lesere forstår har dette testpanelet mange meninger om melkeskum, kaffe og hvordan man lager den. I tillegg til barselgruppen har DinSides journalist og boligredaktør testet alle skummerne.

I testen har vi sett på kriterier som pris, hygiene - hvordan og hvor enkelt man vasker skummeren, brukervennlighet og eventuelt krav til ekstrautstyr, utseende - og sist, men ikke minst, kvaliteten på skummet.

I totalvurderingen har vi lagt mest vekt på resultatet. Skal du kjøpe en melkeskummer er det opp til deg hvor mye du vil betale. Og det er ingen grunn til å fortvile om budsjettet er lite: Testens billigste skummer, til 12 kroner, gir nesten like godt resultat (med litt mer arbeid) enn testvinneren til 699 kroner.

Har du melkeskummer? Hvilken har du, og hva er din erfaring? Del med andre i debatten under artikkelen

Bodum Chambord

Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland Vis mer


Melkeskummer fra Bodum i rustfritt stål. Melken varmes opp i kannen, hvoretter melken skummes med stempelet. Melkeskummeren er fremstilt av stål, hvilket betyr av den kan brukes til induksjonskomfyrer.

Panelets vurdering: dette skummet var det desidert dårligste i testen. Det ble ikke luftig men ble liggende som varm melk med noen få bobler i. Selv om designet på kannen var stilig, blir stålkannen svært møkkete med fingertrykk, og den må vaskes meget grundig for å bli ren og pen. Melken kan også lett brennes siden innsiden av beholderen ikke er teflonbelagt.


Bodum Mousse

Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland Vis mer


Bodum Mousse elektrisk melkeskummer lager melkeskum ved bare et trykk. Den patenterte blenderen har en justerbar spiral som kan beveges opp og ned ettersom hvor mye melk du har i kannen.

Glasset er laget av gjennomsiktig ultra tynt borosilikat glass. Lokket av plast er dekket med non slip gummi som kan enkelt rengjøres etter bruk. Spiralen kan også enkelt tas ut av kannen og vaskes i oppvaskmaskin med glasset.

Panelets vurdering: Vi synes ikke dette skummet var noe å skryte av, det var verken luftig eller spesielt fløteaktig, men den får pluss for enkel bruk.


Bialetti

Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland Vis merMelken varmes opp i muggen, hvoretter melken skummes med et stempel. Stempelet på Bialetti sin melkeskummer er dobbelt, noe som gir skummet en kremet og fin konsistens, på 20-30 sekunder. Melkeskummeren er laget av aluminium og innsiden er dessuten teflonbelagt. Bemerk at denne ikke kan brukes på induksjonstopper.

Panelets vurdering: Denne lager et deilig og perfekt skum til kaffelatte. Og beholderen for melk er såpass stor at du kan lage flere kopper med kaffe latte på en gang, noe som er en klar fordel. Beholderen er teflonbelagt noe som gjør den enklere å rengjøre og i stor grad hindrer at melken brenner seg fast. Men da må du ikke ha for sterk varme på komfyren. Panelet likte svært godt denne melkeskummeren, men den når ikke helt opp til en sekser fordi den ikke kan brukes på induksjonsovn som er svært vanlig i dag.


OBH Nordica Prima Latte

Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland Vis mer


Melkeskummeren er elektrisk ettrykksvariant, og svært enkel i bruk: Du fyller på melk, velger om du vil ha skum eller bare oppvarmet melk, og trykker på knappen, og etter et knapt minutt får du perfekt oppvarmet, eventuelt skummet, melk. Teflonbelegget gjør at den er enkel å rengjøre, men du må være forsiktig med elektronikk i både lokk og bunnen av skummeren.

Panelets vurdering: Skummet er flott og luftig, på linje med testens vinner. Et litt billigere utseende, i hvit plast trekker ned - samt at det er elektronikk i lokket som gjør at man må være litt mer påpasselig med rengjøringen.


Ikea

Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland Vis mer


Batteridrevet, enkel melkeskummer som man bruker i oppvarmet melk. Den er lett i bruk, enkel å rengjøre og koster kun 12 kroner. Vispen og motoren er imidlertid såpass liten at du kun kan vispe en og en kopp om gangen.

Panelets vurdering: Melkeskummeren lager overraskende bra skum og hele panelet synes at til den prisen var dette en av testens aller beste. Den lagde mye bedre skum enn flere av de andre produktene i testen, og til den nette sum av 12 kroner gir den definitivt mest skum for pengene.


Terningkast 6: Nespresso Aeroccino

Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland Vis mer


Den elektriske melkeskummeren er svært lekker i designen og har to innstillinger som kan gi kaffe latte eller cappuccino-skum. I tillegg, for den virkelige kaffefeinschmeckeren, kan den lage luftig iskaffe.

Panelets vurdering: Melkeskummeren er enkel å rengjøre siden innsiden er teflonbelagt og den er svært enkel i bruk. Trykk på knappen og etter et minutt kommer det skum i perfekt form og konsistens. Hele panelet synes dette var en enkel maskin å bruke.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer