Store kvalitetsforskjeller på LED-pærer

– Dette er en jungel, sier Erlend Lillelien, fagsjef i Lyskultur.

LED-lyspærer: Det er mange useriøse aktører på LED-lysmarkedet. Hvordan kan du vite at du kjøper et bra produkt? Her får du noen svar. Foto: Colourbox/skjermdump/Kristin Sørdal
LED-lyspærer: Det er mange useriøse aktører på LED-lysmarkedet. Hvordan kan du vite at du kjøper et bra produkt? Her får du noen svar. Foto: Colourbox/skjermdump/Kristin Sørdal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du er ikke alene om å få innboksen full av reklame for ymse LED-produkter. Det svenske Elsäkerhetsverket utstedte nylig salgsforbud på over halvparten av de LED-lyspærene som de hadde inn til kontroll.

Ifølge Erlend Lillelien, fagsjef i Lyskultur, norsk kunnskapssenter for lys, står det ikke mye bedre til i Norge, heller tvert om.

– Norge står i fare for å bli dumpingland for dårlige sparepærer, sier Erlend Lillelien, fagsjef i Lyskultur, norsk kunnskapssenter for lys, til DinSide.

Ifølge Lillelien har EU større kontroll over dette markedet, enn hva norske myndigheter har i Norge.

– Et stort problem

Lillelien ved Lyskultur mener at markedet for LED-lyspærer er en utfordring.

– Vi ser dette som et stort problem, særlig nå etterhvert som forbrukerne skal kjøpe erstatningsprodukter som er LED-baserte, for de har ikke forutsetning for å vurdere produktene. De måleuttrykkene som vi bruker i dag, for fargetemperatur og fargegjengivelse, de er ikke tilstrekkelige lenger, sier Lillelien til DinSide.

Han forteller at dersom man setter to like LED-lyspærer ved siden av hverandre, kan de se helt forskjellige ut mot en hvit vegg, selv om spesifikasjonene tilsier at de burde være like. Med glødepærer er vi vant til at det ser likt ut.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer