Storkontroll av gressklippere

Direktoratet for sikkerhet og beredskap (DSB) skal kontrollere plenklippere.

KONTROLL AV GRESSKLIPPERE: Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) skal delta i en stor, felles-europeisk markedskontroll av plenklippere. De ser på tre typer: De du går bak, de du sitter på og robotgressklippere. Foto: Colourbox.com
KONTROLL AV GRESSKLIPPERE: Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) skal delta i en stor, felles-europeisk markedskontroll av plenklippere. De ser på tre typer: De du går bak, de du sitter på og robotgressklippere. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har i flere år deltatt i et europeisk prosjekt med markedstilsyn av farlige produkter.

I et felles-europeisk samarbeide kalt Joint Action 2011, skal DSB nå kontrollere gressklippere.

100 potensielt farlige produkter tilbakekalles hvert år, også gressklippere. Du kan selv sjekke hvilke produkter som er trukket tilbake på denne siden hos DSB.no

Joint Action 2011

Organisasjonen Prosafe leder prosjektet, som har fått tittelen Joint Action 2011.

Det omfatter disse potensielt farlige produktene: Omsorgsprodukter for barn (stoler, lekegrinder, badeutstyr etc.), batteriladere, fyrverkeri og altså plenklippere.

Prosjektet går over litt over to år, og skal være ferdig i 2014. Det involverer åtte andre medlemsland.


I Norge vil det bli en markedskontroll på et utvalg av de gressklipperne som selges. Fokuset vil være på tre typer plenklippere: De du sitter på, de du går bak, og robotgressklipperne.

I fjor gjennomførte de europeiske forbrukerrådene en stor test av gressklippere. Her kan du se hvilke de anbefaler.

Dette skal sjekkes

Nøyaktig hva ved gressklipperne som skal kontrolleres, er det, ifølge gruppeleder for plenklipperprosjektet, Jonny Pedersen ved DSB, for tidlig å si noe om.

– Det er bestemt at det skal være en kontroll på gressklippere. Men spesifikt hvilke punkter som skal kontrolleres, er ikke bestemt ennå, det vil komme som resultat etter et oppstartsmøte i Brüssel i april. Men det er selvsagt i forhold til produkt- eller advarselmerking, brukerveiledning, testdokumentasjon og så videre, sier Jonny Pedersen i DSB til DinSide.

Pedersen forteller at de nå er i gang med å innhente informasjon som går på skadestatistikk i de landene som har det, og se på hva det er som har gått galt i de tilfellene hvor det er registrert skader; om det er noe galt med produktet, med bruken av produkter, eller hva.

– I Norge har vi ikke noen felles nasjonal skadestatistikk på det, vi har kun enkelthendelser. Men vi ser gjerne til andre europeiske land, og er i ferd med å innhente og sette sammen informasjon, forteller Pedersen.

Han presiserer at de kun er i oppstartsfasen.

Misunnelig på naboens plen? Slik blir gresset grønnere på din side av gjerdet

Ønsker å komme med råd til forbrukerne


Noe av det som DSB ønsker å komme frem til, er råd til forbrukerne.

– Hva bør man sjekke når man kjøper en gressklipper?

– Dette er noe av det vi ønsker å se på, vi vil gå ut med mer info om hva brukere bør sjekke spesifikt, sier Pedersen til DinSide.

Vi kan altså forvente oss mer informasjon fra DSB på dette, som resultat av prosjektet. Men noen råd får vi likevel:

– Det er viktig at gressklipperen er CE-merket, og at de er merket med advarsler. Og så bør man rett og slett gjøre seg kjent med brukerveiledningen for gressklipperen, sier Pedersen til DinSide.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer