Alle produkter som inneholder farlige stoffer, skal merkes med faremerker som er de samme i hele EU/EØS-området.
Dette er merker som for eksempel varsler om noe er for eksempel brannfarlig eller etsende.
Nå har Miljødirektoratet kontrollert 8.500 produkter i 100 butikker innenfor ulike bransjer som sport, mat byggevarer, apotek, bil og båt.
De fant et stort antall produkter som er feilmerket.


450 feilmerkede produkter
Bakgrunnen for kontrollen var at de ønsket å kontrollere at produktene har den nye merkingen, som det nye EU/EØS-regelverket krever.
– Vi har kontrollert om produktene har de nye piktogrammene. Hvis vi så de gamle piktogrammene, betød det at produktet var feilmerket. Vi har ikke sett etter om det var andre feil knyttet til dette, forteller sjefingeniør Alexander Kristiansen, i Miljødirektoratet til Dinside.
I 2012 kom det en endring i regelverket, med nytt utseende på faremerkene.
Etter en overgangsperiode er det siden 1. juni i år ulovlig å selge produkter med gammel merking.
I tillegg til piktogrammene, skal merkene også følges av en beskrivelse va om det er farlig eller kun en advarsel.
Slik skal merkene være – og ikke være (gammel merking):

Produktene er fjernet fra hyllene
– Man blir jo advart også med de gamle merkene, men man følger ikke gjeldende regelverk og da er det ulovlig å omsette, forteller Kristiansen.
Ifølge Kristiansen, valgte de fleste butikkene å fjerne de ulovlige produktene umiddelbart og de øvrige skal ha gjort det etterpå, slik at produktene ikke lenger skal finnes i butikkhyllene.
Blant butikkene som ble kontrollert, var det ifølge Kristiansen ganske likt med tanke på forekomst av ulovlige produkter innenfor ulike typer butikker.
– Det var kanskje hakket mer i butikker som solgte til bil og båt, men ellers var det ganske likt, sier han.
Farlige kjemikalier
Stoffer eller stoffblandinger med farlige egenskaper for helse eller miljø. Mange hverdagsprodukter er farlige kjemikalier.
De farlige egenskapene skal formidles i form av en fareetikett. Fra 1. juni i år er alle overgangsordninger utløpt og alle farlige kjemikalier være merket etter forskrift om klassifisering, merking og emballering av stoffer og stoffblandinger (CLP).
CLP er et felles europeisk regelverk. Produsenter og importører som selger produkter på det norske markedet har ansvaret for at alle farlige kjemikalier er merket riktig. I Norge skal merkingen skal være på norsk.
(Kilde: Miljødirektoratet)
Mange ulovlige myggmidler
Miljødirektoratet fant 13 ulovlige myggmidler i norske butikker.
Det er strenge regler for salg av produkter som inneholder stoffet DEET, som er mye brukt i myggmidler, og det var også problemet for de 13 ulovlige myggmidlene.
Ifølge Kristiansen, er det fullt lovlig med DEET i myggmidler men alle slike produkter må søke og få godkjennelse for salg i hvert enkelt land det skal selges i, i Europa.

Det holder ikke med en godkjenning fra et annet europeisk land.
– Hadde de søkt om godkjenning her, er det sannsynlig at de hadde blitt godkjent, men det vet jeg ikke, sier Kristiansen. Men regelverket et felles for EU og EØS-landene, og man må gjøre det for hvert land man skal ha produktet i markedet, sier Kristiansen videre.
Han påpeker at det er kostnader knyttet til å få godkjenningen i hvert enkelt land, så av konkurransemessige hensyn er det også viktig å følge opp regelverket.
Du kan se listen med de ulovlige myggmidlene som ble funnet i norske butikkhyller nedenfor.
OPPDATERT 1. november 2017:
Produsenten Noragent, som står bak Myggolf-produktene fra Miljødirektoratets liste over produkter funnet i butikkhyllene som ikke oppfyller kravene til godkjenning og merking, opplyser til Dinside at de ikke lenger bruker DEET i produktene sine.
- Noragent erstattet virkestoffet DEET med Saltidin i Myggolf-serien for flere år siden, så det som mest sannsynlig har skjedd her er at kontrollørene fra Miljødirektoratet har funnet flere år gamle produkter i butikkhyllene, skriver daglig leder Thomas Holmen-Jensen i en e-post til Dinside.
Her er de ulovlige myggmidlene som Miljødirektoratet fant i norske butikkhyller:
- Djungelolja, 40ml
- Djungelolje, Roll-on
- Jaico Muggenmelk
- Jaico Muggenmelk Stick
- Myggolf myggmelk
- Myggolf myggservietter
- Myggolf spray
- Myggstikk knott-olje
- Myggstikk Roll-on
- Pyramid repel 20
- Pyramid trek 50
- Pyramid trek ultra
- Sawyer Insect repellent Controlled release, 4fl
Les også:
