Størrelsen ER viktig

BOLIG: Mange boligkjøpere føler seg lurt når de oppdager at boligen er mindre enn de trodde. Første bud for å vite hva du kjøper er å vite forskjellene på brutto- og boligareal, og hvordan kvadratmeterprisen regnes ut.

Publisert

Eiendomsmeglerne er pliktige til å oppgi boligarealet i all markedsføring. I så godt som alle boligannonser opereres det med to arealbegreper; bruttoareal (bta) og boligareal (boa). Skal du kjøpe eller selge bolig, kan du like gjerne lære deg innholdet i de to begrepene først som sist.

Bruttoarealet er arealet av hele boligen, inkludert boder og kjellerrom som ikke deles med andre boliger. Terrasser, balkonger og eventuelle fellesdeler i flermannsboliger regnes ikke inn i bruttoarealet. Det vil si at felles boder, trappeoppgang og felles vaskerom ikke regnes med. Når bruttoarealet måles inkluderes ytterveggen. Dersom boligen har vegger mot naboleilighet eller fellesrom, måles bruttoarealet til midt i disse veggene.Boligarealet eller boflaten kan beskrives som den delen av boligen du kan bruke til å bo i. Boligarealet inkluderer boligens rom målt innvendig. Uinnredete rom, fellesrom, felles garasje og boder regnes ikke med. Takhøyden i boligen har også betydning for utregning av boligarealet. For at kvadratmeterne målt på gulvnivå skal gi full uttelling, må taket være minst 1,90 meter eller mer. I noen tilfeller blir boligarealet kalt nettoareal.Det er med andre ord boligarealet som sier mest om hvor mye plass du får i leiligheten eller huset du kjøper. Når kvadratmeterprisen for en bolig skal regnes ut, er det også boligarealet som legges til grunn.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer