Rengjøring av baderomsvifte

Støv i vifta kan gi dårlig utlufting

Det kan skape problemer både for deg og boligen din.

STØV: Ekspertene anbefaler jevnlig rengjøring av baderomsvifta, og også å sjekke selve luftekanalen. Som du ser på bildet, kan det legge seg mye støv inni selve kanalen. Foto: Berit B. Njarga
STØV: Ekspertene anbefaler jevnlig rengjøring av baderomsvifta, og også å sjekke selve luftekanalen. Som du ser på bildet, kan det legge seg mye støv inni selve kanalen. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Publisert

Badet er gjerne det rommet i huset som fylles med mest fukt - med de problemer dette kan medføre. De fleste bad har heldigvis en baderomsvifte for å trekke fukt ut av rommet - men om denne er full av støv, vil den ikke gjøre en god nok jobb.

Det kan gi konsekvenser for både boligen din - og deg.

Støv gir dårligere utlufting

Fagsjef Johan Mattson i Mycoteam forteller at en baderomsvifte nesten alltid er en avtrekksvifte, noe som betyr at forskjellige svevestøvpartikler kan deponere på ulike overflater i åpningen og også i særlig den første delen av luftekanalen.

- Denne type støvansamling blir etter hvert lett synlig, og blir det mye støv kan dette redusere kapasiteten til å lede ut luft via kanalen. Da er det behov for å gjennomføre en rengjøring. Dette kan folk flest stort sett fikse selv med klut og støvsuger, sier Mattson.

- Fukten på badet kondenserer på vifta og gjør at støvpartikler fra oss mennesker, tekstiler, håndklær og liknende fester seg på baderomsvifta, sier fagsjef for inneklima i Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF), Kai Gustavsen, og legger til at en baderomsvifte vil bli tilsmusset av støv og må rengjøres jevnlig, noe som er viktig for alle tekniske installasjoner i boligen.

- En støvete avtrekksvifte fører til at det trekkes mindre fuktig luft ut av badet ditt, legger han til.

Et tips om du bor i en nyere bolig er å gjerne åpne baderomsdøra etter dusjing og slippe noe av fukten ut i resten av boligen - der lufta ofte kan være for tørr.

Kan føre til mugg og svertesopp

Dårligere ventilasjon gir ifølge Gustavsen økt fuktighet på badet i form av mer kondens og vann på vegger og tak. Dermed øker sjansene for fuktskader i tak og vegger som kan føre til muggsopp – og gir et dårligere inneklima.

- Dårligere utlufting av badet gir langsommere uttørking av overflatevann fra dusjing og uttørking av håndklær. Dette kan gi vekstgrunnlag for både hudbakterier og svertesopp på blant annet horisontale silikonfuger og lignende flater, sier Mattson i Mycoteam.

- En ting er eventuell misfarging og litt «slimete» silikonfuger, en annen ting er en «mugglukt» som kan bli nokså påtagelig inne på badet, sier han videre, og legger til at svertesopp og slike bakterier ikke pleier å ha noen spesiell stor partikkeleksponering til romluften.

- Så det er trolig ikke noen stor fare for en negativ helsemessige effekt. Derimot vil en redusert utlufting av en leilighet ikke være gunstig med tanke på mulig svevestøvproblematikk, forhøyede CO2-verdier og lokalt kritisk høye verdier av relativ luftfuktighet, sier han.

Rengjør luftekanal

En god indikasjon på om baderomsvifta trenger rengjøring, er å skru på vifta og holde et A4-ark mot den. Hvis arket ikke blir hengende fast, har du et problem, ifølge Gustavsen.

VENTILASJONSTEST: Med et A4-ark finner du ut om avtrekksvifta på badet ditt trekker ut nok fuktighet. Foto: Berit B. Njarga
VENTILASJONSTEST: Med et A4-ark finner du ut om avtrekksvifta på badet ditt trekker ut nok fuktighet. Foto: Berit B. Njarga Vis mer

Gustavsen anbefaler i tillegg til å rengjøre nettingen på ytterveggsventilen da disse kan tettes med baderoms-støv. Sjekk brukerveiledningen som beskriver hvordan viftebladene skal rengjøres for støv som har festet seg.

Sjekk også selve kanalen på innsiden.

- Her kan du støvsuge forsiktig om du ser mye støv også her, sier Gustavsen.

Johan Mattson i Mycoteam sier at de ser særlig stor effekt av støvansamling i luftekanaler med naturlig ventilasjon, fordi man der ikke har noen hjelp av en vifte som presser forbi luften, men til dels også der det er små vifter med periodisk drift.

- Den største akkumulasjonen av støv er gjerne i de første 50-100 cm fra kanalåpningen. Med en redusert kanaldiameter, reduseres mengden luft som kan passere og dermed blir det dårlige utlufting av først og fremst badet, men det kan også ha en innvirkning på utluftingen av boligen som helhet i de tilfeller der avtrekkskanalen på bad og kjøkken er hovedveien for luften å trekke ut av boligen, sier han.

- Jo mer støvpartikler, jo mer isolerer de og dette fører til økt varme, som også gir økt risiko for brann, legger Gustavsen til.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer