TEST: Xiaomi Roborock S5

Støvsuger og vasker til en rimelig penge

Full pott på terningen.

GLITRENDE KJØP: Til rundt 3.500 kroner er vi svært imponerte av rotobstøvsugeren Xiaomi Roborock S5. Foto: Pål Joakim Pollen
GLITRENDE KJØP: Til rundt 3.500 kroner er vi svært imponerte av rotobstøvsugeren Xiaomi Roborock S5. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert

Kinesiske Xiaomi begynner etter hvert å bli kjent blant nordmenn. De har i en årrekke vært blant verdens 5-6 mestselgende mobilprodusenter, og i fjor kom telefonene deres også i offisielt i salg i Norge, der vi blant annet var svært begeistrede for modellen Mi A2, som til en svært hyggelig pris egentlig byr på alt de fleste trenger.

Men det finnes nesten ikke grenser for hva det kinesiske selskapet lager - alt fra treningsarmbånd og håndholdte luftkompressorer til TV-er og smarte søppelbøtter. Ja, og robotstøvsugere, da, som vi har testet denne gangen.

Selskapet har et uttalt mål om ikke å ha mer enn fem prosents margin på fysiske produkter, som betyr at du ofte får svært mye for pengene når du kjøper Xiaomi-produkter. Det gjelder i høy grad også dagens testprodukt: støvsugerroboten Roborock S5, som er din for rundt 3.500 kroner.

Takk til Multicom.no for lån av Roborock S5!

Støvsuger og vasker

Ikke bare er Roborock S5 en støvsuger - den kan også vaske gulvene dine. Vi skal ikke påstå at det blir skinnende rent som om du hadde vaskehjelp, men et lite strøk med en fuktig klut gjør det i hvert fall litt renere enn uten. Du får med to kluter i pakken og de festes med en kjekk borrelåsmekanisme.

To kluter følger med i esken og festes ved å tre kluten på ei skinne og feste den med borrelås. Og seriøst - jeg støvsugde dagen før. Foto: Pål Joakim Pollen
To kluter følger med i esken og festes ved å tre kluten på ei skinne og feste den med borrelås. Og seriøst - jeg støvsugde dagen før. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Vanntanken er ikke veldig stor - 140 ml, men det holder til 45-60 minutters kjøring, der det fortsatt er et fuktig spor bak støvsugeren.

Vi liker måten Xiaomi har integrert vanntanken på, ved at du trykker inn to knapper og drar den ut fra undersiden av støvsugeren, slik at den kan fylles og settes tilbake uten at du trenger å snu Roborock S5 på hodet.

VANNTANK: Denne kan du enkelt dra ut og fylle med vann uten å måtte snu på støvsugeren. Foto: Pål Joakim Pollen
VANNTANK: Denne kan du enkelt dra ut og fylle med vann uten å måtte snu på støvsugeren. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Flekker etter sko, hundepoter og annet blir imidlertid ikke borte, så tro på ingen måte at du kan droppe gulvvasken selv om du skaffer deg denne robotstøvsugeren.

Rund utforming

Roborock S5 har en rund utforming, der den tregrenede sidebørsten har ganske lange børstehår. Den klarer derfor å feie ut det meste av rusk inntil lister og mot hovedbørsten i midten.

Roborock S5 er rund og har tre knapper. Støtsensoren dekker drøye halve sirkelen. Foto: Pål Joakim Pollen
Roborock S5 er rund og har tre knapper. Støtsensoren dekker drøye halve sirkelen. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Hovedbørsten er ikke like bred som den vi så på Neato-støvsugeren forleden dag, som gjør at den må ta flere turer frem og tilbake over gulvet enn hva tilfellet er for Neato, og derfor bruker den også noe lenger tid på støvsugerjobben.

Uansett har den klart seg utmerket når vi har testet - spesielt var jeg imponert over at den klarte å få med seg absolutt alt tørrforet bikkja hadde sølt inn i et hjørne på kjøkkenet, der hver bit er omtrent en centimeter i diameter.

ALT BORTE: I kroken her lå det 10-12 biter med tørrfor, men alle ble skuffet opp fra gulvet. Foto: Pål Joakim Pollen
ALT BORTE: I kroken her lå det 10-12 biter med tørrfor, men alle ble skuffet opp fra gulvet. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Kollisjonssensoren dekker drøye 180 grader, og i motsetning til den nevnte Neato-støvsugeren er Roborock S5 svært skånsom der den kjører rundt. Den dulter veldig forsiktig borti ting før den stopper, og noen ganger ikke i det hele tatt.

360-graders laser

Også her finner du en sylindrisk opphøyning på toppen med en lasermåler som snurrer rundt fem ganger i sekundet og derfor skanner rommet i alle retninger.

LASER: Denne laseren snurrer rundt fem ganger i sekundet og kartlegger rommet i 360 grader. Foto: Pål Joakim Pollen
LASER: Denne laseren snurrer rundt fem ganger i sekundet og kartlegger rommet i 360 grader. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Roboten er smart nok til ikke å kjøre inn på steder der denne opphøyingen vil sette seg fast, og hele enheten måler for øvrig 9,6 centimeter i høyden, som hos oss gjør at den akkurat klarer å komme seg under den ene bokhylla i stua.

I støvsugeren finnes også en infrarød mottaker – roboten bruker nemlig slike signaler i kontakt med basestasjonen og kan derfor se den på rundt fire meters avstand. Dermed kan den kjøre ganske direkte til basen, sammenlignet med mange andre, som orienterer seg basert på vegger.

Parkeringen går helt strøkent for seg hver gang - og forholdsvis kjapt.

Liten og god base

Basen er ganske nett av størrelse og gummierte flater på undersiden som gjør at den står ganske støtt.

Smart er det også at du fester en tynn plastplate til basen, som Roborock S5 da står oppå når den parkerer. Det som en beskyttelse mot at den våte kluten blir liggende inntil gulvet.

Et lite savn er muligheten for å vikle opp deler av ledningen bak basen, slik at du kun strekker ut den biten du trenger for å nå stikkontakten, så her bør du eventuelt stripse opp eller lignende for å hindre at ledningen blir liggende løs langs veggen.

Tre knapper

På toppen av støvsugeren sitter det en knapp for å slå den av og på, samt to ekstra knapper. Vi setter pris på at du ved et knappetrykk kan sende den tilbake til basen, og den siste knappen kan starte rengjøring akkurat rundt der du har satt den (eller kjørt den med appen).

LOKK: Under lokket finnes støvoppsamleren, og dessuten sitter knivbørsten i et eget spor. Foto: Pål Joakim Pollen
LOKK: Under lokket finnes støvoppsamleren, og dessuten sitter knivbørsten i et eget spor. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Åpner du lokket på toppen, som dekker omtrent halve flaten, finner du støvoppsamleren, som det da bare er å løfte ut og tømme. Du kan fylle den med litt vann og riste den for å få den ekstra ren. Filteret dras også enkelt av og kan skylles, men bør da tørke før du bruker støvsugeren på ny.

En detalj vi synes er veldig kjekk, er at den medfølgende børsten/kniven til å gjøre ren hovedbørsten også har et seget spor under dette lokket, slik at du alltid vet hvor du har den. Med kniven er det lett å kappe hårstrå og annet som har satt seg fast i hovedbørsten – i det hele tatt er vedlikeholdet ganske smidig på Roborock S5.

KUTTER HÅRSTRÅ: For å rengjøre hovedbørsten er denne kniven kjekk, som lar deg kappe over hårstrå som har surret seg fast. Foto: Pål Joakim Pollen
KUTTER HÅRSTRÅ: For å rengjøre hovedbørsten er denne kniven kjekk, som lar deg kappe over hårstrå som har surret seg fast. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

På undersiden sitter også fire fallsensorer som hindrer støvsugeren å kjøre ned ei trapp, for eksempel. Huset vårt er på ett plan, så det har vi ikke fått testet i praksis.

Og i appen kan du dessuten se status på vitale deler, angitt i prosent, slik at du vet når du bør bytte hovedbørsten eller filteret, for eksempel.

UNDER: Slik ser Roborock S5 ut på undersiden, med hovedbørsten midten (oransje) og vanntanken/kluten øverst. De fire sorte feltene langs den nedre halvdelen er sensorer som skal hindre den i å falle ned trappa. Og så møkkete er altså kluten etter én runde, selv dagen etter at jeg hadde støvsugd. Foto: Pål Joakim Pollen
UNDER: Slik ser Roborock S5 ut på undersiden, med hovedbørsten midten (oransje) og vanntanken/kluten øverst. De fire sorte feltene langs den nedre halvdelen er sensorer som skal hindre den i å falle ned trappa. Og så møkkete er altså kluten etter én runde, selv dagen etter at jeg hadde støvsugd. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Smart og gjenstridig

I huset har vi spesielt to terskler som er ekstra vanskelige. Roborock S5 klarer ikke å komme seg over fra kjøkkenet og ut i stua igjen, men etter å ha stanget litt mot terskelen skjønner den at det blir en umulig passering.

Og der Neato-roboten vi testet forrige uke gav opp og ba om hjelp, for så å kjøre tilbake inn på kjøkkenet fem minutter etterpå, velger Roborock S5 å gjøre det beste ut av situasjonen: å gjøre seg ferdig på kjøkkenet og deretter kjøre bort til terskelen og be om hjelp. Den tar til og med litt ekstra i hjørnet der hunden har matskåla si.

For øvrig kommer det mer enn pipetoner fra støvsugeren - den har en høyttaler slik at en stemme forteller hva som er galt, eller gir beskjed om at den er ferdig og kjører til basen igjen.

At det skulle være så engasjerende å teste en robotstøvsuger hadde jeg aldri sett for meg. For da den skulle passere husets største terskel, fra gangen og inn i stua (tidligere yttervegg), skjønte den at den kunne klare det, og etter å ha strevd og strevd, klarte den endelig å komme seg over - til et rungende brøl fra herr Pollen, omtrent som når Liverpool scorer i en fotballkamp.

Xiaomi-støvsugeren jobber seg systematisk igjennom huset ved å dele opp jobben sin i soner helt av seg selv, der den først går langs kantene og så frem og tilbake over gulvet før den går til neste sone.

Super app

Når Roborock S5 kjører, kan du følge den i sanntid på kartet i appen, der det også er markert med streker der den allerede har kjørt. Da vet du også hvilke steder den har gjort seg ferdig med, hvis du trenger å flytte ting tilbake eller lignende.

FLOTT APP: Xiaomi har en svært polert app til sine robotstøvsugere, som byr på det meste av funksjonalitet. Foto: Pål Joakim Pollen
FLOTT APP: Xiaomi har en svært polert app til sine robotstøvsugere, som byr på det meste av funksjonalitet. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Apropos appen, er den meget god. Her kan du gjøre det aller meste, som å sette opp faste tider der det skal støvsuges, lage virtuelle vegger der roboten ikke skal kjøre eller tegne en firkant over området du vil ha rengjort. Dermed kan du få den til å ta en runde under spisebordet etter lørdagsfrokosten, for eksempel.

Ideelt sett skulle vi gjerne hatt mulighet til å navngi de ulike sonene, for Roborock S5 er kompatibel med Google Assistent. Vi kan si «ok google, støvsug huset», og så starter den opp umiddelbart. Vi kan også bruke stemmen for å stoppe og parkere støvsugeren, men det hadde vært ekstra fiffig å kunne be den om å støvsuge gangen, for eksempel. Ikke at det er umulig, men …

Appen lar deg også aktivere «carpet mode», der den automatisk vil oppdage tepper og da øke sugeeffekten for å få med seg mest mulig. Bruker du vanntanken, må du imidlertid regne med at det blir sittende igjen litt fukt i teppet.

Ho, ho, ho, hvor det går! Har du nisser plassert på gulvet er det enkelte av dem som ser sitt snitt til å bli med på turen. Foto: Pål Joakim Pollen
Ho, ho, ho, hvor det går! Har du nisser plassert på gulvet er det enkelte av dem som ser sitt snitt til å bli med på turen. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer

Du kan velge mellom fire ulike effekter på sugingen, som da støyer tilsvarende - i «quiet mode» går det nokså stille for seg. Dette gjøres på direkten mens roboten kjører – på Neato-roboten vi testet forleden dag får du ikke gjort denne endringen på direkten, men først ved neste gjennomkjøring.

Via appen kan du også styre den manuelt eller be den om å gå til et bestemt sted. Du kan også dele roboten med andre slik at den kan opereres fra mer flere steder enn din telefon.

Konklusjon

Det er bare å ta av seg hatten for Xiaomi, for til denne prisen er Roborock S5 rett og slett helt strålende, og du vil neppe finne noen bedre robotstøvsugere i denne prisklassen. Faktisk er den fullt konkurransedyktig med langt dyrere støvsugere.

Støvsuger og vasker til en rimelig penge

Den kan både støvsuge og vaske (selv om sistnevnte på ingen måte erstatter det å ha vaske gulvet selv), beveger seg smidig og skånsomt og støyer ikke allverden. Vi liker hvordan støvsugeren gjør det beste ut av situasjoner, og heller gjør seg ferdig med det den kan før den roper om hjelp. Og jaggu klarte den en av de to vanskeligste tersklene hjemme, der jeg tviler på at så veldig mange har verre hindre hjemme.

Appen er super, med mulighet for å lage virtuelle vegger eller be om rengjøring i et gitt område, og du kan følge progresjonen på kartet i sanntid. Via Google Home kan du også bare starte støvsugingen med stemmen.

Rengjøring og stell går også smidig for seg, og i appen kan du se når du bør vurdere å bytte ut enkelte av slitedelene.

Full pott på terningen, utvilsomt. Xiaomi Roborock S5 er rett og slett et røverkjøp.

PS! Roborock S5 har fått en oppfølger i Roborock S6, men det virker å være skjønn enighet rundtom at nesten 50 prosent høyere pris ikke forsvarer de små forskjellene på de to modellene.

Testresultat

Xiaomi Roborock S5

Støvsuger og drar over med våt klut, veldig god app med mange kjekke muligheter, jobber seg systematisk igjennom boligen, Google Home-kompatibel, kan oppdage tepper og øke sugekraften, imponerende over vanskelige dørterskler, får med seg det aller meste av rusk og rask, egen holder til knivbørsten du bruker til vedlikehold

Vaskefunksjonen har ganske begrenset nytte, ingen plass til overskytende ledning i basen

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer