Energimerking av støvsugere

Støvsugermerking erklært ugyldig

Energimerkingen på støvsugere må fjernes, med umiddelbar virkning.

FORBYR ENERGIMERKING: EU forbyr energimerking av støvsugere, etter at EU-domstolen erklærte merkingen ugyldig med virkning fra 18. januar 2019. Dette gjelder også i Norge, og omfatter både merking i butikk, på internett og i reklame. Foto: Kristin Sørdal
FORBYR ENERGIMERKING: EU forbyr energimerking av støvsugere, etter at EU-domstolen erklærte merkingen ugyldig med virkning fra 18. januar 2019. Dette gjelder også i Norge, og omfatter både merking i butikk, på internett og i reklame. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kravene til støvsugere er blitt skjerpet i flere år. Og det er ikke lenge siden at vi skrev om at ny energimerking er på trappene i EU.

Men nå melder EU at kravene til energimerking av støvsugere er fjernet i alle EU-land. EU-domstolen har erklært merkingen ugyldig, med virkning fra 18. januar 2019.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), som er ansvarlige for regelverk rundt energimerking av blant annet støvsugere i Norge, bekrefter at dette gjelder også i Norge:

- Dommen medfører at leverandører og forhandlere i Norge ikke lenger skal merke støvsugere med energietikett, verken i butikker, i reklame eller på internett, bekrefter NVE.

Direktoratet meddeler at de så raskt som mulig vil gjennomføre nødvendige endringer i norsk regelverk.

Økodesignkravene gjelder imidlertid fremdeles - og det jobbes med å utforme nye krav til energimerking. Men i påvente av de nye kravene, finnes det altså ingen krav og ingen energimerking.

Dyson bak endringen

Økodesignkravene gjelder imidlertid fortsatt.

Det er produsenten Dyson som er utløsende årsak til at EUs energimerking av støvsugere nå er en saga blott. Og problemet var ikke selve merkingen, men hvordan energitestene som førte til energimerkingen, ble utført. Dyson mente testingen som ble gjort, med tomme støvsugerposer, ikke var representativt med hvordan en støvsuger blir brukt i et vanlig hjem. Dyson var heller ikke alene om å mene dette:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer