Energimerking av støvsugere

Støvsugermerking erklært ugyldig

Energimerkingen på støvsugere må fjernes, med umiddelbar virkning.

FORBYR ENERGIMERKING: EU forbyr energimerking av støvsugere, etter at EU-domstolen erklærte merkingen ugyldig med virkning fra 18. januar 2019. Dette gjelder også i Norge, og omfatter både merking i butikk, på internett og i reklame. Foto: Kristin Sørdal
FORBYR ENERGIMERKING: EU forbyr energimerking av støvsugere, etter at EU-domstolen erklærte merkingen ugyldig med virkning fra 18. januar 2019. Dette gjelder også i Norge, og omfatter både merking i butikk, på internett og i reklame. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kravene til støvsugere er blitt skjerpet i flere år. Og det er ikke lenge siden at vi skrev om at ny energimerking er på trappene i EU.

Men nå melder EU at kravene til energimerking av støvsugere er fjernet i alle EU-land. EU-domstolen har erklært merkingen ugyldig, med virkning fra 18. januar 2019.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), som er ansvarlige for regelverk rundt energimerking av blant annet støvsugere i Norge, bekrefter at dette gjelder også i Norge:

- Dommen medfører at leverandører og forhandlere i Norge ikke lenger skal merke støvsugere med energietikett, verken i butikker, i reklame eller på internett, bekrefter NVE.

Direktoratet meddeler at de så raskt som mulig vil gjennomføre nødvendige endringer i norsk regelverk.

Økodesignkravene gjelder imidlertid fremdeles - og det jobbes med å utforme nye krav til energimerking. Men i påvente av de nye kravene, finnes det altså ingen krav og ingen energimerking.

Dyson bak endringen

Økodesignkravene gjelder imidlertid fortsatt.

Det er produsenten Dyson som er utløsende årsak til at EUs energimerking av støvsugere nå er en saga blott. Og problemet var ikke selve merkingen, men hvordan energitestene som førte til energimerkingen, ble utført. Dyson mente testingen som ble gjort, med tomme støvsugerposer, ikke var representativt med hvordan en støvsuger blir brukt i et vanlig hjem. Dyson var heller ikke alene om å mene dette:

Forbrukermagasinet Which har testet støvsugere i årevis, men de har testet både med tom og med halvfull støvsugerpose. De oppdaget at det var stor forskjell på hvordan støvsugerne presterte da posen ble halvfull.

Nå vil EU jobbe med å utforme nye krav til energitesting av støvsugere - for det er ikke slik at energimerkingen er borte på permanent basis. Men de må se på hvilke krav som skal stilles og hvordan man kan utføre testene på en god nok måte slik at resultatene er etterprøvbare og kan sammenliknes.

Jobber fram nye krav

Det pågår altså et arbeid i EU for å utarbeide en ny forordning for energimerking av støvsugere.

- Det startet en planlagt revisjon av økodesign- og energimerkeregelverket for støvsugere i 2017 i EU. Da gjeldende energimerkeforordning for støvsugere ble annullert, ble det drøftet om man skulle forsøke å få utarbeidet ny energimerkeforordning snarest mulig. Imidlertid er det foreslått å utarbeide ny energimerkeforordning innenfor den pågående revisjonen, forteller Ingvill Sjøvold Nilsen, overingeniør ved Energiavdelingen i NVE til Dinside.

NVE uttaler at de vil samarbeide med relevante interessenter for å innhente innspill i prosessen, og understreker at økodesign og energimerking er viktige verktøy i EUs arbeid for energieffektivisering - og at energimerking gir forbruker mulighet til å velge de mest energieffektive produktene innen hvert produktområde.

Når de nye energimerkekravene skal komme, er imidlertid ikke helt klart ennå - men det kan bli 2021 før det rulles ut som merking i butikkene.

- I henhold til rammeverket for revisjon av regelverket, kan det forventes at revidert økodesignforordning og ny energimerkeforordning for støvsugere kan være ferdig i 2020 og tre i kraft i 2021. Men dette kan bli endret, uttaler Nilsen til Dinside.

Hva nå?

Ettersom det ikke lengre finnes en energimerkeordning, mister du som forbruker denne veiledningen i kjøpsprosessen.

Men, som Which påpeker at de har funnet i sine støvsugertester, så er det ikke rent sjelden at de har funnet det de mener er feil i energimerkingen.

- Vi har uttrykt økende bekymring for at merkesystemet er feil og gir et forvirrende bilde for forbrukerne. Våre egne uavhengige laboratorietester har funnet resultater som ikke stemmer med etiketten på støvsugeren når det gjelder tiltak som rengjøringsevne, støynivå og støvutslipp, skriver Which i en artikkel om nettopp ugyldighetserklæringen av energimerkingen.

Ikke for alle typer støvsugere ...

Som tidligere påpekt: Økodesignforskriften gjelder fortsatt, og i den ligger det blant annet at det forbys å selge de minst energieffektive produktene. Og den stiller minimumskrav til støvoppsugingsevne, maksimal energiforbruk og lydnivå.

Men, merk deg dette: Økodesignforskriften gjelder ikke for alle typer støvsugere.

Det finnes en rekke støvsugertyper, som etter hvert blir stadig mer populære, som altså ikke omfattes av økodesignforskriften, blant annet robotstøvsugere og batteridrevne støvsugere.

Disse omfattes ikke av økodesignforskriften:

  • Robotstøvsugere
  • Sentralstøvsugere
  • Våtstøvsugere og våt- og tørrstøvsugere
  • Batteridrevne støvsugere
  • Gulvpoleringsmaskiner
  • Utendørs støvsugere
  • Håndholdte støvsugere
  • Madrasstøvsugere
  • Askestøvsugere

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer