Støvsugerposen bør byttes jevnlig

Kan være en skjult muggbombe.

BYTT STØVSUGERPOSE JEVNLIG: Du bør ikke vente til den er full, sier ekspert. Og grunnen til dette er ikke et støvproblem - men heller et lukt- og mulig muggproblem. Foto: KRISTIN SØRDAL
BYTT STØVSUGERPOSE JEVNLIG: Du bør ikke vente til den er full, sier ekspert. Og grunnen til dette er ikke et støvproblem - men heller et lukt- og mulig muggproblem. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange slurver med å bytte filter på støvsugeren, og spesielt slurver vi med Hepa-filteret. En uvane som blant annet kan gjøre støvsugeren din mindre effektiv enn den behøver å være.

Ifølge ekspertene, bør du bytte filter cirka én gang i året, men en uhøytidelig avstemming på Dinside, forteller at 53 prosent av leserne aldri har byttet Hepa-filter på støvsugeren sin.

Det er imidlertid ikke bare filteret du bør bytte regelmessig: Du bør også bytte støvsugerposen regelmessig - selv om den ikke er full.

Les også: Skift filter på støvsugeren!

Som søppelbøtte ved senga

- Støvsugerposen bør byttes minst et par ganger i måneden. Det er ingen fasit, men du bør ikke vente til posen er full, oppfordrer fagsjef for inneklima i Astma- og Allergiforbundet, Kai Gustavsen.

Grunnen til dette er ikke et støvproblem, men et lukt- og mulig muggproblem.

Hva med deg?

Hvor ofte bytter du støvsugerpose? (Avsluttet)
Kun når den er full, 1-2 ganger i halvåret(53%) 1116
Kun når den er full, 1 gang annenhver måned(17%) 367
Ingen av delene(8%) 180
Kun når den er full, 1 gang per måned(7%) 145
Bytter ikke pose, jeg tømmer den bare(7%) 139
Bytter jevnlig, selv om den ikke er full, annenhver måned(4%) 86
Bytter jevnlig, selv om den ikke er full, 1-2 ganger i måneden(2%) 45
Kun når den er full, hver 14. dag(2%) 40
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


- Du kan tenke deg alle stedene du bruker støvsugeren; du bruker den til å suge opp brødsmuler fra gulvet, hår, sand, støvkorn i alle størrelser og annet. Og når dette blir liggende i støvsugerposen i romtemperatur, kan det utvikle lukt og i verste fall muggsopp inni støvsugerposen, forteller Gustavsen.

Han sier videre at på en liten hybel, oppbevarer man kanskje støvsugeren på soverommet inntil senga – og da vil støvsugerposen ødelegge inneklimaet der.

- Og dette ligger du og puster i. Det er det samme som å ta søppelbøtta og sette ved siden av senga di, og det gjør du jo ikke! sier inneklimaeksperten, og fortsetter:

- Bedring av inneklima handler ikke bare om ventilasjon og mer luft, men også om å holde det ryddig og være bevisst hva du lagrer i rom du oppholder deg i.

Les også: EU stiller nye krav til støvsugere

Gjemt er glemt

Gustavsen fraråder også bruk av duftkuler til støvsuger. Dette fordi de dekker til et problem du egentlig bør være oppmerksom på.

- Duftkuler er også en fallgruve! Du tenker kanskje at da varer posen lengre, men da får du den råtne luften med duft, og det ødelegger i alle fall inneklimaet, advarer inneklimaeksperten.

Kan du dette støvsugertrikset?

Trikset du bør kunne


- En annen fallgruve, er at du ikke ser posen. Den er jo gjemt inne i støvsugeren, og er lett å glemme, sier han.

Dropper du å bytte filter og poser regelmessig, vil du heller ikke få full effekt av jobben du gjør.

- Dropper du det, produserer støvsugeren støy og forbruker energi, men du gjør en jobb som ikke er god nok. Du bruker altså tid på noe som ikke gir et godt resultat for inneklima, sier Gustavsen.

Les også: Slik gjør du helgevasken raskest mulig

Du bør ikke bruke den overalt!

En annen forurensningskilde å være oppmerksom på, er dersom du bruker støvsugeren også i bilen.

- Har du støvsugd bilen, kan bilstøvet og støv fra skitne gulvmatter med sand og veistøv forurense støvsugeren, sier han.

Husk også: Støvsugeren bør ikke brukes på fint støv som mel, aske og sot. Dette kan føre til tett filter - og i den ultimate konsekvens en ødelagt motor.

Likevel bruker 44 prosent av oss støvsugeren nettopp til dette formålet, ifølge Electrolux, og her er det de mellom 18 og 29 som synder mest. Skal du bruke støvsugeren til for eksempel asketømming, finnes det ekstrautstyr til dette formålet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer