Støydempende design

Mønsteret på vaskemaskinen er mer enn pynt for øyet.

Sidepanelene på vaskemaskinen er faktisk med på å styre hvor mye den vibrerer - og følgelig bråker. Se video lenger ned i saken.  Foto: Elisabeth Dalseg
Sidepanelene på vaskemaskinen er faktisk med på å styre hvor mye den vibrerer - og følgelig bråker. Se video lenger ned i saken. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Teknikk er inni og design er utenpå, sant? Ikke nødvendigvis. Hos de tyske hvitevareprodusentene Bosch og Siemens (en del av samme konsern) jobber teknisk- og designavdelingen tett.

– Design handler selvfølgelig om å skape produkter som ser bra ut, og sørge for at man kjenner igjen produktene vi lager. De små designdetaljene, som en liten stripe eller bue, er avgjørende for identitet og merkegjenkjennelse, men design er så mye mer. Det er ikke bare utseendet, men også funksjon, sier Robert Sachon, designdirektør for hvitevarer i Bosch, til DinSide.

Vaskemaskin: Blir det renere med damp?

Bra vibrasjoner

Han trekker frem designet i sidepanelene på vaskemaskinene fra Bosch og Siemens som et klassisk eksempel på hvordan de små detaljene er kan gjøre stor forskjell. Ved å endre designet på sidepanelene fra striper til rundinger, som ringer i vann, fikk de kuttet vibrasjonene i sentrifugeringen - og dermed også støy.

Visste du at det er obligatorisk å merke alle hvitevarer med maks støynivå?

– Det begynte hos ingeniørene som forsket på hvordan ulike grafiske former kunne dempe vibrasjon. Så så vi på mønsteret og laget en grafisk profil av det, og så gikk ballen litt frem og tilbake. Det viste seg faktisk at ett av forslagene våre var enda bedre mot vibrasjoner enn det opprinnelige forslaget fra teknisk avdeling, sier .

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer