Strekk sommeren litt lenger

Synes du også at den norske sommeren er for kort? Med enkle grep kan du nyte fine høstkvelder på uteplassen.

En lun uteplass skaper du lett ved hjelp av markiser og en lys- og varmelist. Disse er fra Kjells Markiser. Foto: Kjellsmarkiser.no
En lun uteplass skaper du lett ved hjelp av markiser og en lys- og varmelist. Disse er fra Kjells Markiser. Foto: Kjellsmarkiser.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du trenger ikke trekke innendørs selv om nettene blir lengre og kulda setter inn. Her er noen enkle grep som gjør at du fortsatt kan nyte kvelden på uteplassen, selv om vi er godt inne i oktober måned.

Terrassevarmer

Det er nok temperaturen som får de fleste til å trekke innendørs. Men det finnes mange smarte produkter på markedet som hjelper deg å holde varmen, selv om du sitter helt i ro.

Terrassevarmere kommer i hovedsak i tre ulike varianter: infrarød, elektrisk og gass. De fleste vil anbefale de infrarøde til det norske klimaet. Disse terrassevarmerne sender i det kortbølgete spekteret, og lar seg ikke påvirke av vind og vær.

En utepeis gir både hygge og varme. Foto: Sundance.no
En utepeis gir både hygge og varme. Foto: Sundance.no Vis mer

Det finnes også infrarøde terrrassevarmere som sender i langbølgefeltet, men disse bør du holde deg unna. De har samme sårbarhet som elektriske varmere; de bruker såpass lang tid på å nå målet at de underveis varmer opp luften rundt apparatet.

Infrarøde terrassevarmere koster fra rundt 2.000 kroner.

Det er mange som liker de tradisjonelle terrassevarmere i gass, men disse er både dyrere og mer tungvint i drift. De er gjerne tunge, og må bæres ut og inn hver høst og vår, og du må også skifte gasstanker relativt ofte. Dersom gassvarmeren står på fullt, rekker den ikke til mer enn et par kvelder, så det er endel bæring og skifting involvert. Du må regne med å bla opp med omtrent 3.000 for en terrassevarmer som bruker gass.

Elektriske gassvarmere er langt billigere i innkjøp - de koster fra rundt 150 kroner, men vil i lengden bli langt dyrere i drift fordi de ikke er like målrettet i oppvarmingen. Har du en lun og overbygget uteplass kan du likevel vurdere det, dersom det er inngangsprisen på den infrarøde som stopper deg. Brukskostnadene avhenger også av hvor ofte du faktisk bruker dem. Men vi anbefaler som sagt å velge en av de infrarøde modellene.

Flere spørsmål? Les mer om terrassevarmere her

Utepeis

Terrassevarmere er praktiske, men det er langt mer kos og hygge i en utepeis, for dem som har anledning til å sette opp det. Prisen på utepeiser varierer mye, fra rundt tusenlappen til flere titusen. Det finnes også mindre flyttbare peiser som kan minne mer om bålplasser, og en rekke varianter som er kombinert grill og peis.

Det er viktig å skille mellom de utepeisene som er laget for intensiv fyring, og dem som er laget mest for hyggens skyld. Som hovedregel øker prisen mer, jo mer varmeutnyttende den er.

Les mer om utepeiser

Markise

La gamle puter og dyner få nytt liv - ute. Du trenger ikke ta med deg hele sengen, slik som her, men la deg gjerne inspirere. Når du skal velge trekk, lønner deg seg å gå for de tykkeste kvalitetene.  Foto: Lexington
La gamle puter og dyner få nytt liv - ute. Du trenger ikke ta med deg hele sengen, slik som her, men la deg gjerne inspirere. Når du skal velge trekk, lønner deg seg å gå for de tykkeste kvalitetene. Foto: Lexington Vis mer


Det hjelper også å lukke varmen inne. Har du ikke tak, eller et overbygg over deler av uteplassen kan det hjelpe å sette opp en markise.

Les mer om markiser og vedlikehold

Varme tekstiler

I tillegg til å kle godt på seg, hjelper det å omgi seg med myke og varme tekstiler. Legg puter eller skinnfeller på stoler og benker, og har rikelig med pledd tilgjengelig. Det er kanskje ikke så godt kjent, men du bør faktisk skifte ut både puter og dyner jevnlig, fordi det i løpet av få år blir en yngleplass for små kryp det ikke er sunt å sove med. Så hvorfor ikke la dem få et nytt liv utendørs?

Og vi nordmenn som er så glade i å kose oss sier vel heller ikke nei takk til litt ekstra myke puter og dyner, også utendørs?

Invester gjerne i noen nye trekk i friske farger, eller sy selv. Siden klær og møbler har litt harde detaljer og spisse hjørner anbefaler vi at du velger robuste stoff i god kvalitet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer