Strengere lov for boligmeglere

Her er de nye kravene.

Publisert
Sist oppdatert

I 2008 oppdateres eiendomsmeglingsloven her i Norge.

Ikke alt er bra

Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) melder at de tror forbrukerne og bransjen stort sett tjener på den nye forskiften, men er ikke like fornøyd med alle de nye punktene.

- Detaljstyringen av tilbud og regning, opplysninger i prospekter om selgers utgifter til eiendomsmegler og kopi av budjournal til kjøper og selger er eksempler på nye bestemmelser til lite nytte og fordyrende for forbrukeren, melder NEF på sine nettsider.

- Staten tar halvparten

Her er noen av de viktigste i den nye eiendomsloven:

Foto: Illustrasjon: Per Ervland
Foto: Illustrasjon: Per Ervland Vis mer


 • Forbud mot forskuddsbetaling. Den nye loven gjør at du ikke skal betale for tjenesten før handelen er utført. Forbrukerrådet mener dette er nyttig fordi den er med på å skape større sikkerhet for forbrukerne mot feil gjort av meglerne.

 • Forbud mot progressiv provisjon. Dette forbudet gjør at megleren ikke kan avtale at du skal betale en høyere provisjonssats, dersom salgssummen skulle overstige en prisantydning eller takst. Forbrukerrådet melder at loven gjør at meglerne ikke skal ha noen egeninteresse i at det oppnås en høyest mulig salgssum.

  Boliglånskalkulator

 • Strengere opplysningsplikt. All informasjon skal på bordet. Eiendomsmegleren skal ikke dysse ned viktig informasjon fra kommunen eller takstopplysninger. Essensielle opplysninger, som handlenes totalkostnader (eventuelt prisantydning dersom kjøpesum ikke er fastsatt), skal komme klart frem av salgsoppgaven. Beregning av månedlige felleskostnader etter en eventuell avdragsfri periode, skal også komme fram av salgsoppgaven.

 • Utvidet innsynsrett i budjournalen. Etter at handelen er kommet i stand skal eiendomsmegleren uoppfordret gi kjøper og selger en kopi av budjournalen. Når budrunden er avsluttet, kan budgiverne kreve kopi av journalen (anonymisert).

 • Skriftlig tilbud til potensielle oppdragsgivere. Eiendomsmegleren må gi et skriftlig tilbud til potensielle oppdragsgivere. Tilbudet skal inneholde timepris og anslått tid for å gjennomføre oppdraget. Megleren må varsle oppdragsgiveren dersom medgått tid er forventet vesentlig å overstige det som er angitt i overslaget.

  Hva er boligen din verdt?


  Kilder: Forbrukerrådet og Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF).

 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer