Grønne planter gir bedre helse

Stresset? Ha disse i hus

Grønne planter i hjemmet er ikke bare pene å se på. De påvirker også stressnivået ditt.

STRESSDEMPER: Er du stresset, bør du skaffe deg noen grønne planter til hjemmet. Foto: Ragnar Hartvig for Mester Grønn.
STRESSDEMPER: Er du stresset, bør du skaffe deg noen grønne planter til hjemmet. Foto: Ragnar Hartvig for Mester Grønn. Vis mer
Publisert

Grønne planter i hjemmet er trendy som aldri før - de frisker ikke bare opp interiøret, men kan også virke stressdempende.

Men det finnes én misforståelse, ifølge forskere.

Renser ikke inneklimaet

Det har lenge blitt hevdet at grønne planter renser luften i hjemmet. I en mye omtalt studie gjennomført av NASA i 1989 fastslår forskerne at grønne stueplanter fungerer som luftrensere, og at de kan brukes til å fjerne kreftfremkallende kjemikalier og gift fra luften.

Senere har flere andre forskere funnet at dette ikke er tilfelle, men en vanlig misforståelse. Én av studiene som konkluderer med dette, er publisert i Journal of Exposure Science and Environmental Epidemiology.

Michael Waring ved Drexels College of Engineering er en av forfatterne bak studien. I en pressemelding gjengitt i magasinet Nature, uttaler han følgende:

- Planter er flotte, men de renser ikke inneluften raskt nok til å påvirke luftkvaliteten i hjemmet eller i et kontormiljø.

NASA-eksperimentet ble utført i et forseglet kammer i et laboratorium - et miljø som har lite til felles med et hus eller et kontor. Hva som hadde skjedd hvis det hadde vært snakk om et virkelig innemiljø med naturlig luftutveksling eller ventilasjonsanlegg, kommer ikke frem i studien.

Nyere forskning viser dessuten at det må over 10 planter per kvadratmeter til for at de grønne plantene har noen effekt på lufta. Det viser seg heller at naturlig ventilasjon, som et par åpne vinduer, fungerer langt bedre enn grønne inneplanter når man ønsker å ha et godt innemiljø hjemme, noe NHI.no tidligere har skrevet om.

Høyere luftfuktighet

Derimot har det gjennom flere studier blitt påvist at grønne planter vil bidra til høyere luftfuktighet i hjemmet som igjen kan forebygge luftveisplager, irritasjon i øyne, svelg og tørr hud.

Grønne inneplanter

 • Tilfører luften luftfuktighet, spesielt vinterstid når luften oppleves tørr og irriterende.
 • Gjør oss mer oppstemte, produktive og øker trivsel og velvære.
 • Kan redusere sykefravær.
 • Flotte romdelere i åpne kontorlandskap.
 • Dekorative og lettstelte.

Kilder: Mester grønn, Wageningen Environmental Research

- Det diffunderer en god del vann fra plantene, som sørger for høyere luftfuktighet. I våre hus er det som regel veldig tørr luft hele vinterhalvåret, og med våre godt isolerte hus er det fint med all hjelp innenfra, forteller Espen Skarphagen, blomsterdekoratør og hageskribent på Skarpihagen.no, til Dinside.

Mindre stresset

En annen positiv faktor som er påvist er at grønne planter i hjemmet eller på kontoret vil gjøre oss mindre stresset.

Planter inne skaper et mer estetisk tiltalende miljø, og de estetiske og psykososiale sidene av innemiljøet er viktige:

BEDRE TRIVSEL: Forskning viser at grønne planter inne skaper et mer estetisk tiltalende miljø, noe som vil påvirke psyken positivt. Foto: Ragnar Hartvig for Mester Grønn.
BEDRE TRIVSEL: Forskning viser at grønne planter inne skaper et mer estetisk tiltalende miljø, noe som vil påvirke psyken positivt. Foto: Ragnar Hartvig for Mester Grønn. Vis mer

- Det handler for eksempel om trivsel, en psykologisk effekt som går på harmoni og hyggeligere innemiljø, kommenterer Skarphagen.

Kari Brekke, gartner hos Mester grønn, støtter seg til forskning som også viser at grønne planter kan få ned sykefravær på en arbeidsplass.

-Det å omgi seg med grønne planter gir samme effekten som å oppleve natur. Det kan blant annet gjøre oss mer produktive og har en generell positiv effekt på vår psykisk helse, sier Brekke til Dinside.

Samtidig viser en annen studie at det å se uteplanter gjennom vinduet vil ha samme virkning.

10 lettstelte grønnplanter

 1. Monstera har spesielt vakre blanke grønne blad. Bladverket blir vakrere og mer fliket med alderen.
 2. Areca er en grønnplante med luftig og grasiøs vekst, som egner seg godt som romskiller.
 3. Yucca har tykk og karakteristisk stamme, som gir planten unikt særpreg.
 4. Hoya er en klassiker, som gjør seg ekstra godt på bøyle, eller i pyramideform fordi den har evnen til å slynge seg.
 5. Gullranke er en nostalgisk perle. Den har fine tegninger i bladverket. Den trives like godt hengende, som klatrende opp en mosestokk.
 6. Ficus Ginseng gir oss assosiasjoner til Østen med sitt navn, og har karakter med sin spesielle krokete samme.
 7. Zamioculcas er tidløs, med flotte og tykke grønne grener, og vakkert grønt bladverk.
 8. Schefflera er staselig i alle størrelser, og har karakteristiske sammenkoplede blad, som har gitt planten navnet «paraplytre».
 9. Sukkulenter finnes i uendelig mange varianter. Hver og en har de sin sjarm, og samler du et knippe, vil kontrastene gi en spennende effekt.
 10. Peperomia finnes i mange spennende varianter som kan kombineres – tåler mye uttørking.

Tips fra Mester grønn

Trendy som aldri før

- Det å ta vare på alt rundt seg som er grønt, vokser, og gror, er kanskje forankret i miljøfokuset om dagen, og gir en glede, og en «godfølelse» som ikke skal undervurderes, mener Brekke.

Trendplanter for 2020

 • Strelitzia: Har store blad som gir tropiske vibber, og nydelig å sette ut på terrassen til sommeren hvis du ønsker.
 • Phlebodium: Bregner er vakkert, og denne har et helt spesielt blålig sølvskimmer i bladverket som gjør denne planten unik.
 • Philodendron: Mange spennende nye sorter i år.
 • Microsorum Crocodyllus: Bladverket minner om alligatorskinn, og gir en skikkelig WOW-faktor.

Tips fra Kari Brekke

Nettopp dette kan være noe som bidrar til at grønne planter i hjemmet er trendy som aldri før, tror planteekspertene.

- Trenden kommer antagelig ikke til å stoppe med det første. Vi mennesker vil jo gjerne ha en nærhet til naturen og det opprinnelige. Når vi pusler med plantene og stikker fingrene i jorda minsker stresset. Å stresse ned med hage og grønne planter er allment kjent, og har vært det i mange år, mener Skarphagen.

Brekke mener at det også er trendy å kunne litt om plantene.

- Litt kunnskapshunger hos forbruker gir jo belønning i form av at plantene vil bugne og trives, og da er det lett å få dilla på grønt. Hjemmeopplevelsen rundt plantene man skaffer seg blir jo enda bedre. Viljen til å skaffe seg dyrere, grønne planter øker, og det viser kanskje at vi ønsker i større grad å investere i planter, og ikke bare kjøpe, sier hun.

Når du skal velge hvilke grønnplanter du vil ha i huset, og antall, er det best å ta utgangspunkt i rommet du har til rådighet, og se hva som kan gi en dekorativ og nyttig effekt, tipser Brekke.

- Et eksempel er at store grønnplanter kan være dekorative romdelere. Det er også viktig å se på tilgang på daglys, og hvilke planter som vil trives på en gitt plassering. Spør om tips i butikken, råder gartneren.

Allergi?

 • Grønnplanter har i liten grad blomster/pollen, som kan være utfordringen hos de som kan reagere, da er grønnplanter generelt et godt valg, mener Brekke.
 • Samtidig er det enkelte grønnplanter som kan fremkalle allergi. I følge Norges Astma og Allergiforbund er bjørkefiken ansett som en versting for allergikere, mens svigermorstunge er giftig.
 • I følge Helse¬direktoratet er eføy giftig med sterkt irriterende plante-saft. Også fredslilje er giftig med irriterende plantesaft.

Kilde: Norges Astma- og Allergiforbund

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer