Grønne planter gir bedre helse

Stresset? Ha disse i hus

Grønne planter i hjemmet er ikke bare pene å se på. De påvirker også stressnivået ditt.

STRESSDEMPER: Er du stresset, bør du skaffe deg noen grønne planter til hjemmet. Foto: Ragnar Hartvig for Mester Grønn.
STRESSDEMPER: Er du stresset, bør du skaffe deg noen grønne planter til hjemmet. Foto: Ragnar Hartvig for Mester Grønn. Vis mer
Publisert

Grønne planter i hjemmet er trendy som aldri før - de frisker ikke bare opp interiøret, men kan også virke stressdempende.

Men det finnes én misforståelse, ifølge forskere.

Renser ikke inneklimaet

Det har lenge blitt hevdet at grønne planter renser luften i hjemmet. I en mye omtalt studie gjennomført av NASA i 1989 fastslår forskerne at grønne stueplanter fungerer som luftrensere, og at de kan brukes til å fjerne kreftfremkallende kjemikalier og gift fra luften.

Senere har flere andre forskere funnet at dette ikke er tilfelle, men en vanlig misforståelse. Én av studiene som konkluderer med dette, er publisert i Journal of Exposure Science and Environmental Epidemiology.

Michael Waring ved Drexels College of Engineering er en av forfatterne bak studien. I en pressemelding gjengitt i magasinet Nature, uttaler han følgende:

- Planter er flotte, men de renser ikke inneluften raskt nok til å påvirke luftkvaliteten i hjemmet eller i et kontormiljø.

NASA-eksperimentet ble utført i et forseglet kammer i et laboratorium - et miljø som har lite til felles med et hus eller et kontor. Hva som hadde skjedd hvis det hadde vært snakk om et virkelig innemiljø med naturlig luftutveksling eller ventilasjonsanlegg, kommer ikke frem i studien.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer