Hva betyr påslag, effekttariff og nettleie?

Strømfakturaen: Hva betaler du egentlig for?

Hvis du sjekker strømregningen, vil du se at du betaler for mer enn bare strømforbruket hjemme - men hva betyr egentlig alle begrepene? Forklaringene får du her.

HVA BETYR STRØMREGNINGEN?: Vil du vite eksakt hva du betaler for, får du svaret i artikkelen under. Foto: Scanpix.
HVA BETYR STRØMREGNINGEN?: Vil du vite eksakt hva du betaler for, får du svaret i artikkelen under. Foto: Scanpix. Vis mer
Publisert

For tiden er strømprisene skyhøye, og er du en av dem som tar en ekstra titt på strømregningen for å sjekke hva du egentlig betaler for, er du ikke alene. Du er heller ikke den eneste som blir forvirret av de ulike strømbegrepene.

I 2016 innførte Norges Vassdrags og Energidirektorats (NVE) nye regler for gjennomfakturering som skal gjøre det enklere for strømkundene å forstå fakturaen, men fortsatt er dette relativt nytt for forbrukerne, mener Jon Vaag Eikeland, kommunikasjonsrådgiver ved Fjordkraft.

Han forteller at det er en del kunder som tar kontakt fordi de har spørsmål knyttet til fakturaen de mottar.

- Det har nok tatt litt tid å venne seg til dette for noen kunder, sier Eikeland.

Dette er nettleie

Gjennomfakturering vil si at strømleverandøren ikke bare fakturerer kunden for strøm, men også for nettleien. Nettleien betales videre til det lokale nettselskapet.

- Du får dermed færre fakturaer, men totalsummen per faktura er høyere. Vi opplever at mange kunder ikke forstår forskjellen på nettleie og strøm, og at nettselskaper og strømleverandører utfører ulike oppgaver, forteller Eikeland videre.

Så hva er egentlig nettleie?

Nettleie er avgiften du må betale til det lokale nettselskapet og som skal dekke kostnadene for strømtilførselen inn til hjemmet ditt, samt drift og vedlikehold av strømnettet i ditt område. Nettleien er sammensatt av et fast beløp og et beløp som varierer med forbruket.

- Det er ikke mulig å bytte nettselskap på samme måte som du kan bytte strømselskap, forteller Rita Lund Thune, PR-ansvarlig hos NorgesEnergi.

Forskjellene på spotpris, variabel avtale og fastpris

Det finnes som kjent ulike strømavtale-typer.

- For noen strømavtaler må du betale et månedlig fastbeløp uavhengig av hvor stort forbruk du har. Fastbeløpet skal være opplyst for alle strømtilbud som har det, understreker Thune.

Spotavtaler som følger markedet time for time kan svinge veldig, men har vist seg å være rimeligst over tid, ifølge Eikeland.

Thune forteller at 70 prosent av alle kunder i Norge har spotpris-avtale.

- Det betyr at du som kunde betaler det samme for strømmen som det strømselskapene kjøper det inn for, sier hun.

- I motsetning til hva en del tror, så er det ikke selve spotprisen som varierer når du velger en slik avtale hos en strømleverandør. Den vil være lik uavhengig av hvilket selskap du velger, legger Thune til.

Norge er normalt delt inn i fem prisområder, hvor spotprisene fra NordPool er forskjellige. Det gir prisforskjeller mellom de ulike landsdelene:

- I de nordligste fylkene er det unntak for merverdiavgift, og spotprisen fremstår dermed med rimeligere der, forklarer Thune.

Variable avtaler prises ut fra utviklingen i markedet og konkurransen mellom leverandørene, forklarer Thune.

- Prisendringer varsles i forkant, og kan dermed gi noe mer forutsigbarhet, sier hun.

Fastprisavtaler er det også noen forbrukere som velger. Ifølge Thune er fordelen med fastpris at det gir stor forutsigbarhet for strømutgiftene dine.

- Egentlig litt på samme måte som med fastrente i banken, forklarer hun.

Opprinnelsesgaranti

Dersom du kjøper opprinnelsesgaranti for strømmen du kjøper, garanterer strømselskapet at det produseres strøm tilsvarende ditt forbruk fra fornybare kilder. Fornybare kilder er eksempelvis vann, vind, sol eller biobrensel:

Leveringsplikt

Skal du flytte, bør du være klar over at strømmen ikke følger med:

  • Nettselskapene er forpliktet til å levere strøm til deg dersom du skulle glemme å bestille strøm i din nye bolig, men de tar seg godt betalt for det.
  • Tall fra NVE viser at om lag 60 000 husstander fikk strømmen sin levert av nettselskapet i 2017.

- Dersom du glemmer å inngå avtale med strømselskapet når du flytter, vil du definitivt merke det på de neste fakturaene. Prisene nettselskapene tar er langt over det strømselskapene opererer med uansett hvilken avtale du måtte velge, sier Rita Lund Thune.

- Strømprodusenter selger opprinnelsesgarantier for sin fornybare produksjon til strømselgere, som igjen garanterer oss at strømmen vi kjøper er fornybar, forklarer Thune.

Elsertifikat og elavgift

Elsertifikater er en avgift som alle strømselskaper er pålagt å kreve inn på vegne av myndighetene. Støtteordningen skal bidra til økt produksjon av fornybar strøm.

- Prisen på elsertifikater avhenger av hvor mange som investerer i ny kraftproduksjon. Er det få som vil bygge kraftverk, øker elsertifikatprisen til den når et nivå som utløser investeringer. Dersom det overinvesteres i ny kraftproduksjon, øker tilbudet av elsertifikater og prisen synker, ifølge Thune.

Norges vassdrags-og energidirektorats nettside kan du lese mer om elsertifikater.

Elavgift er det nettselskapet som fakturerer deg for. Avgiften er inkludert i fakturaen du får fra nettselskapet, forklarer Thune.

- Elavgiften har økt med om lag 50 prosent på få år, og har alene økt statens inntekter med fire milliarder kroner siden 2010. I statsbudsjettet for 2019 foreslår regjeringen å sette ned avgiften med ett øre per kilowattime. Det betyr en reduksjon på 200 kroner i året for en husholdning med et gjennomsnittlig forbruk på 20.000 kilowattimer, sier Thune videre.

Effekttariff

Myndighetene melder om stort behov for utbygging av strømnettet i tiden fremover.

- En utfordring for strømnettet er at mange av oss bruker mye strøm på en og samme tid, og dersom nettselskapene skal ta høyde for forbrukstopper når de bygger ut, vil det bli veldig dyrt, ifølge Thune.

For å unngå høye topper i strømforbruket, vil NVE at nettleien skal bli høyere dersom du bruker mye strøm på én gang.

Dette kan du lese mer om i denne saken.

- NVE foreslår å «straffe» overforbruk eller høyt forbruk på de tidspunktene i døgnet vi normalt sett bruker mest strøm, utdyper Thune.

Smarte strømmålere

AMS er en forkortelse for avanserte måle- og styringssystemer og kalles ofte smarte strømmålere. Den måler enda mer nøyaktig hvor mye strøm du bruker og sender automatisk inn forbruket ditt til nettselskapet ditt.

Med smarte strømmålere blir det mulig å tilpasse forbruket ditt til tider hvor strømprisen er billigere og gir også mulighet for automatisk styring av forbruket, ifølge Thune.

- Enkelte kunder opplever at første faktura etter installasjon av smartmåler er høyere eller lavere enn det de tidligere har hatt. Om det skjer, skyldes det nok at du har brukt strøm på andre deler av døgnet, at det er lenge siden du har lest av den gamle måleren din eller at den gamle måleren ikke var helt nøyaktig, forklarer Thune.

Ifølge Eikeland er det en del kunder som er forvirret av overgangen til timesmålte anlegg.

- Når anlegget er timesmålt kan to naboer som har samme strømavtale få ulik strømpris hvis de bruker strøm på ulike tider av døgnet, sier Eikeland.

Les også: Jens nekter å bytte strømmåler

Hvordan velge den beste strømavtalen?

Har du opplevd at du må betale mer for strømabonnementet enn du først antok da du signerte på avtalen? Da har du muligens ikke lest avtalevilkårene grundig nok:

- På avtalevilkårene skal det fremgå hvordan eventuelle prisendringer vil bli kommunisert til kunden. Hvis du hopper på et kampanjetilbud med negativt påslag, må du være forberedt på at prisen skrus kraftig opp etter relativt kort tid, forklarer Eikeland.

Thune forteller at påslagene som er på enkelte strømprodukter alltid vises i øre/kWh.

- Hvor mye du totalt betaler i påslag avhenger av hvor mange kWh du har brukt, sier hun.

- Unngå forskuddsbetaling

Det er ingen strømleverandører som kan sponse strømregningen din over tid, og på et eller annet tidspunkt må de ta igjen det tapte, ifølge Eikeland:

- Er du veldig interessert i strøm, og har tid til å følge med og bytte strømavtale ofte, kan slike kampanjer lønne seg. Men for de aller fleste, vil det nok svare seg å styre unna de billigste kampanjetilbudene, sier han.

Det vil uansett være en fordel å sjekke at du har en strømavtale som passer ditt behov en gang i året, mener Eikeland.

- Og unngå strømleverandører som krever forskuddsbetaling, råder han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer