Varmepumpe

Strømfelle - husk dette!

Ei varmepumpe er energibesparende, renser luften og gir høy komfort i hjemmet. Glemmer du den jevnlige servicen, kan det bli stygt på strømregninga.

HUSK DETTE: Dersom du ikke regelmessig renses filterne på varmepumpa, kan strømregninga bli mye dyrere enn først tenkt. Video: Celina Stamper Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dersom du har ei varmepumpe er vedlikeholdet veldig viktig for å få utnyttet funksjonene til det fulle.

For dersom du ikke tar godt vare på varmepumpa di, kan det gå direkte utover strømregninga i negativ retning. Det forteller kommunikasjonsansvarlig i Varmepumpe.no, Nora Geard Nygaard, til DinSide.

Rens jevnlig

Hun sier at det spesielt er filteret på varmepumpa som bør renses jevnlig, for at den skal fungere effektivt. Dette er imidlertid noe man kan gjøre helt selv og det holder å støvsuge eller tørke over den med en klut.

- Glemmer du å gjøre dette over en lengre periode, risikerer du at effektiviteten til varmepumpa blir såpass dårlig at den bruker mer energi enn nødvendig for å produsere varme, noe som naturligvis vil påvirke strømregninga di, sier Nygaard.

Men tar man godt vare på varmepumpa, er det penger å spare.

- De aller fleste har luft-til-luft-varmepumper, og disse kan man lett kutte energiforbruket med minst 30 prosent i forhold til tradisjonelle panelovner. I kalde innlandsstrøk kan man komme over 50 prosent, sier hun.

Regnestykket varierer veldig om man bor i enebolig, rekkehus eller blokkleilighet. Men tar man utgangspunkt i et gjennomsnittlig strømforbruk i Norge som ligger på 16 000 kilowattimer, og med en årlig gjennomsnittlig strømpris i Sør-Norge på 2 kroner per kWt inkludert nettleie og fratrukket strømstøtte, vil det gi en besparelse på 9600 kroner i året.

På hytter, uten strømstøtte, vil besparelsen kunne være enda høyere.

Nygaard forteller at det er veldig viktig å understreke at strømforbruket kan være over dobbelt så høyt om man bor i en stor, eldre enebolig med dårlig isolasjon, og på motsatt side at strømprisene fra Midt-Norge og nordover har vært langt lavere enn den strømprisen skissert i eksemplet.

- Dessuten er anslaget med 30 prosent besparelse ganske konservativt, men det er i hvert fall en besparelse omtrent alle som skaffer seg varmepumpe vil få, og i tillegg kan andre spare så mye som opp mot 50 prosent av energiforbruket sitt ved å gå over til varmepumpe, sier hun og nevner at man selv kan måle strømforbruket sitt.

For eksempler på strømforbruk til regnestykker du eventuelt vil gjøre selv, kan du ta en titt på her.

Klipp ned busker rundt

Informasjonsansvarlig Einar Gulbrandsen i Varmepumpeforeningen NOVAP forklarer at det er en liten sjekkliste man bør gå gjennom nå på høsten.

Dersom det er busker eller trær rundt utedelen av varmepumpa di, bør du finne fram hagesaksa med en gang.

- Klipp ned busker og andre vekster, og sjekk at utedelen er fri for løv og annet rusk. Varmepumpa må få puste, ellers vil den fungere dårligere, forklarer Gulbrandsen til DinSide.

Han forteller at det kan være fort gjort å glemme den, så han anbefaler å ta det årlig, samtidig som man rengjør takrenner og gjør huset klart for vinteren.

- Du bør imidlertid ikke falle for fristelsen å kjøre en runde med hageslangen over utedelen, det kan ødelegge den, forteller Nygaard.


Foto: Varmepumpeforeningen - varmepumpeinfo.no

Ikke bruk auto-funksjonen

Gulbrandsen ber også folk om å huske å sjekke at varmepumpa bare er innstilt på varmefunksjonen når det går mot kaldere tider, og unngå at den står på «auto»-modus. Symbolet for oppvarming er markert med en sol på fjernkontrollen.

- Selv om dette høres opplagt ut, kan det være lett å glemme hvis du har brukt varmepumpa til å kjøle med i løpet av sommeren, poengterer han.

Dersom varmepumpa da kjøler huset og du synes det er litt kaldt og tenner litt i peisen for å hjelpe til litt med husvarmen, vil varmepumpa sørge for enda kaldere luft.

- Det er typisk når man har brukt den til kjøling på sommeren, så da er det greit å sjekke, før du ringer til installatøren. Det er en sterk anbefaling at den står enten på oppvarming eller kjøling, ikke automatisk valg av driftsmodus, sier han.

Bør støvsuges annenhver uke

Gulbrandsen ber også alle om å sjekke filtrene i innedelen av varmepumpa. Disse bør nemlig støvsuges annenhver uke.

- Har man støvsugeren framme, støvsug filtrene i samme slengen. Det kan ikke gjøres for ofte, sier han.

Bestill service

Ifølge Varmepumpeforeningen må registeret og viftetrommelen i innedelen også rengjøres. Det holder å gjøre dette annethvert år, men de anbefaler folk å sjekke anbefalingene for din modell. Grundig rengjøring inngår vanligvis som en del av service, og det er fornuftig å overlate jobben til fagfolk som har riktig kunnskap og utstyr.

- En service kan fange opp feil som kan bli mye verre hvis de får forplante seg, og dermed kan du opprettholde effektiviteten til varmepumpa lenger. Typiske feil som blir avdekket på service er feil med kondensvannslangen, lekkasjer i anlegget og feil med kabler og limskjøter i varmepumpa, sier Nygaard i Varmepumpe.no.

Ikke slå den av

Han anbefaler dessuten at varmepumpa står på hele døgnet.

- Ikke skru den av. Det er en termostat i varmepumpa som måler hvor mye varme som trengs i rommet og da vil den varme hvis det er behov for det eller bare sirkulere luften som allerede er i rommet hvis det allerede er varmt nok, forklarer han.

Legg bort fjernkontrollen

Gulbrandsen forklarer at flere styrer varmepumpa med fjernkontroll i tillegg til app-styring fra telefonen.

- Det er viktig å være klar over at det kan oppstå forvirring der. Har man satt varmepumpa på 20 grader med fjernkontrollen viser fjernkontrollen 20 grader, selv om man skrur opp til 24 grader via app. Når man da kommer hjem og ser fjernkontrollen vil den vise 20 grader, selv om varmepumpa står innstilt på 24 grader.

Han anbefaler derfor folk til å legge vekk fjernkontrollen og la alle som styrer varmepumpa få tilgang til appen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer