Varmepumpe

Strømfelle - husk dette!

Ei varmepumpe er energibesparende, renser luften og gir høy komfort i hjemmet. Glemmer du den jevnlige servicen, kan det bli stygt på strømregninga.

HUSK DETTE: Dersom du ikke regelmessig renses filterne på varmepumpa, kan strømregninga bli mye dyrere enn først tenkt. Video: Celina Stamper Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dersom du har ei varmepumpe er vedlikeholdet veldig viktig for å få utnyttet funksjonene til det fulle.

For dersom du ikke tar godt vare på varmepumpa di, kan det gå direkte utover strømregninga i negativ retning. Det forteller kommunikasjonsansvarlig i Varmepumpe.no, Nora Geard Nygaard, til DinSide.

Rens jevnlig

Hun sier at det spesielt er filteret på varmepumpa som bør renses jevnlig, for at den skal fungere effektivt. Dette er imidlertid noe man kan gjøre helt selv og det holder å støvsuge eller tørke over den med en klut.

- Glemmer du å gjøre dette over en lengre periode, risikerer du at effektiviteten til varmepumpa blir såpass dårlig at den bruker mer energi enn nødvendig for å produsere varme, noe som naturligvis vil påvirke strømregninga di, sier Nygaard.

Men tar man godt vare på varmepumpa, er det penger å spare.

- De aller fleste har luft-til-luft-varmepumper, og disse kan man lett kutte energiforbruket med minst 30 prosent i forhold til tradisjonelle panelovner. I kalde innlandsstrøk kan man komme over 50 prosent, sier hun.

Regnestykket varierer veldig om man bor i enebolig, rekkehus eller blokkleilighet. Men tar man utgangspunkt i et gjennomsnittlig strømforbruk i Norge som ligger på 16 000 kilowattimer, og med en årlig gjennomsnittlig strømpris i Sør-Norge på 2 kroner per kWt inkludert nettleie og fratrukket strømstøtte, vil det gi en besparelse på 9600 kroner i året.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer