Strømprisene kan bli lavere

Vått vær spiller inn - men da må det regne mye.

NÅ FYLLES MAGASINENE: Mye nedbør og flom fyller vannmagasinene, men så langt er strømmen ikke blitt nevneverdig billigere. Foto: Colourbox.com
NÅ FYLLES MAGASINENE: Mye nedbør og flom fyller vannmagasinene, men så langt er strømmen ikke blitt nevneverdig billigere. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tall fra SSB viser at strømforbruket har sunket betraktelig i løpet av årets fire første måneder. En varm april gjorde dessuten forbruket hele 12 prosent lavere denne måneden enn samme måned i fjor. Men selv om vi bruker mindre strøm i sommerhalvåret, ønsker de fleste av oss en så lav strømregning som mulig.

I vinter var det mye snakk om tomme vannmagasiner som gav utslag i høye strømpriser. Men gjør all nedbøren den siste tiden at strømmen faktisk blir billigere?

Mer vann - men ikke billigere

I slutten av mars var fyllingsgraden i norske vannmagasiner bare 18,1 prosent, viser statistikk fra NVE. Til sammenligning var fyllingsgraden 52,4 prosent i slutten av forrige uke, opp 9,5 prosent fra uken før, viser helt ferske tall fra NVEs vannmagasinstatistikk.

Men så langt ser ikke dette ut til å ha gjort nevneverdig utslag på strømprisene.

- Hvis vi ser på prisene før og etter pinsen, er disse relativt uendrede, og ligger i dag på rundt 50 øre per kWh, sier markedssjef Jan Jansrud i Gudbrandsdal Energi.

Økonomisjef Helge Mæland i NorgesEnergi forteller at de har satt ned prisene noe de to siste ukene.

- Spotprisene var noe lavere i pinsehelgen enn tidligere samme uke, men nå i denne uka har spotprisen igjen gått opp til rundt 53 øre per kWh, sier Mæland.

Tall fra Nord Pool Spot, som er en børs for kjøp og salg av strøm i det nordiske markedet, viser på samme måte at nedbøren ikke har hatt stor effekt på strømprisene så langt. Statistikk over norske strømpriser for en måned bakover i tid, viser at det har vært noen variasjoner, men at prisene ikke er mye lavere nå enn for en måned siden.

Fra 15. mai til og med 14. juni har strømprisene variert mellom 0,373 og 0,443 øre per kWh. Laveste strømpris i Norge i denne perioden var 12. juni, og det er slett ikke slik at prisene synker for hver dag som går. I dag er prisene oppe i 0,418 øre per kWh.

Les også: Sjekk om din bolig er flomutsatt

Må regne svært mye

Hovedårsaken til dette er at nedbør alene ikke automatisk gir lavere strømpriser, ifølge Stina Johansen i Nord Pool Spot.

- Det er mange faktorer som påvirker prisene, og disse vil også variere. Men ved for eksempel ekstrem kulde er været en stor faktor fordi forbruket skyter i været, ikke minst i Norge hvor vi bruker mye strøm til å varme opp husene våre. Nedbør og vann i magasinene er også en faktor da Norge har 99 prosent vannkraft. I våte år produserer vi mer enn nok kraft til eget forbruk, mens vi i tørre år er avhengig av import fra landene rundt, sier Johansen.

Jan Jansrud i Gudbrandsdal Energi mener det skal veldig mye nedbør til for at prisene vil gå ned. Han tror strømkundene kan forvente det samme prisnivået som i dag i tiden fremover.

- Til tross for flom har vi en svekket hydrologisk balanse i Skandinavia, den tyske spotprisen er høy og en marginalkostnad på kull i overkant av 50 øre/kWh gjør at det skal regne mye for at prisene her hjemme skal gå vesentlig under dagens nivå, sier Jansrud.

Mye regn derimot, kan ha innvirkning på prisene.

- Fortsetter det våre været og det blir veldig mye regn i sommer kan det bli billigere strøm litt lengre frem, sier Jansrud.

NorgesEnergis Helge Mæland mener fyllingsgraden i vannmagasinene samt prisene for kull og olje har stor betydning for prisene fremover.

- I tillegg vil det være avgjørende om sommer og høst blir våt eller tørr. Det er mindre sannsynlig med større lavprisepisoder før fellesferien. Mye nedbør fremover
kan imidlertid endre på den situasjonen, spesielt i juli og august da tilgangen på atomkraft etter planen igjen skal øke, sier Mæland.

Les også: Så mye strøm kan du spare på klesvasken

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer