Strømslukende verstinger

Har du et slikt apparat i heimen?

Sitter du på en strømslukende versting? Foto: Elretur
Sitter du på en strømslukende versting? Foto: Elretur Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Halvparten av norske husstander eier et eller flere versting-produkter: Elektronikk som sluker strøm i langt større grad enn andre i samme kategori, og som med rette kan kalles CO2-verstinger. I denne kategorien komme gjerne hvitevarer som er mer enn ti år gamle.

Les også: Oppvaskmaskinen har kjørt i 20 år, og virker fortsatt!

Sparer på strømsløsere

Det er spesielt eldre mennesker som beholder sine gamle husholdningsapparater. Nesten 60 prosent av norske pensjonister har hvitevarer eldre enn 10 år. Også i Midt-Norge og Nord-Norge er andelen av eiere av eldre hvitevarer rundt 60 prosent.

- Det er de eldste apparatene, gjerne eldre enn 10 år, som er de største miljøsynderne, sier adm.dir. Arne Håkon Burdal i Electrolux som står bak undersøkelsen der resultatene blir presentert. Han antar at mange eldre kanskje mener apparatene er for gode til å kasseres.

Les også: Dingsen som sparer deg for tusenlapper

Hvilken energiklasse?

Kjøleskap og andre hvitevarer skal være merket med energiklasse etter en bokstavskala. I dag finnes få produkter på markedet som er under energiklasse B. A++ er den beste, med høyest energiutnyttelse og lavest vannforbruk. Nær halvparten av de spurte i denne undersøkelsen vet ikke hvilken energiklasse kjøleskapet befinner seg i.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer