Stryk sengetøy i bomullssateng

Det er ikke noe poeng å legge penger i godt sengetøy om du ikke behandler det riktig.

Ikke glad i å re opp sengen? Dynen kan godt brettes litt åpen, for både dyne og madrass har godt av å bli luftet, forteller Randi Birkevold. Og stryker du sengetøyet ser det pent ut selv om du ikke legger på sengeteppe. Foto: Elisabeth Dalseg
Ikke glad i å re opp sengen? Dynen kan godt brettes litt åpen, for både dyne og madrass har godt av å bli luftet, forteller Randi Birkevold. Og stryker du sengetøyet ser det pent ut selv om du ikke legger på sengeteppe. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Denne bomullssatengen må du stryke om du vil ha den eksklusive følelsen, sier Randi Birkevold i Slettvoll til DinSide Bolig.

Birkevoll viser frem den norske møbelprodusentens nye sengetøy i tre kvaliteter; og trekker spesielt frem bomullssatengen i egyptisk bomull, med en trådtetthet på 600. Prisen varierer fra 1.150 til 2.200 kroner for et enkeltsett med dyne- og putetrek, avhengig av hvilken kvalitet du velger. Og om man først investerer i eksklusivt sengetøy, er det trist å ødelegge følelsen ved å ikke behandle det riktig.

Prisen er ikke alltid en indikator, men dyrest ble best i test av laken.

Seng, sengetøy, sengekappe lamper, nattbord og teppe - alt fra norske Slettvoll. Her er den rimeligste utgaven av sengegavl, Elysee (finnes også uten nagler) med matchende sengekappe og Edi sengeteppe i lin. Foto: Slettvoll
Seng, sengetøy, sengekappe lamper, nattbord og teppe - alt fra norske Slettvoll. Her er den rimeligste utgaven av sengegavl, Elysee (finnes også uten nagler) med matchende sengekappe og Edi sengeteppe i lin. Foto: Slettvoll Vis mer


– Det går jo an å bare stryke putetrekket, men det er jo ingen grunn til at ikke hele kroppen skal få glede av sengetøyet, sier Birkevold. Hun peker også på at mange går for litt penere varianter av dynetrekk og putetrekk, men glemmer å skifte ut lakenet. Det er jo tross alt det vi er mest i kontakt med når vi ligger i sengen. Slettvoll har også laken i de ulike kvalitetene - og fargene - for å matche sengetøyet.

– Da ser det også med en gang mer ryddig ut om man ikke har redd opp sengen helt og dekket med sengeteppet, sier Birkevold. Det skal man jo heller ikke, forteller hun, for både madrass og dyne har godt av å bli luftet litt.

Slik får du hotellfølelsen på soverommet hjemme

Styr unna trommel

En annen måte å få satengsengetøyet til å holde seg blankt og fint, er å unngå tørketrommelen.

– Du kan ta det i trommel 5-10 minutter, slik at det tørker litt hurtigere når du henger opp, men vi anbefaler at du henger det opp og lar det lufttørke før du stryker det. Da holder det glansen og kvaliteten i år etter år, sier Birkevold.

Sengetøyet vasker du på helt vanlig måte, 60-gradersvask bomull. Noen sier lavere, men er det ren bomull, bør det tåle 60 grader. Mange plagg og tekstiler tåler langt høyere temperatur enn vaskelappen sier, men produsentene merker det ned for å unngå forbrukerklager.

Du anbefales å vaske det minst annenhver uke, men visste du at late briter vasker det sjeldnere enn én gang i måneden - og at en dansk hygienelektor sier det holder å vaske sengetøyet hver åttende uke? Synes du det høres urensslig ut, bør du styre unna silkesengetøy som ikke kan vaskes på varmere enn 30-40 grader.

Les også: Vasker du tøyet ditt skittent?

Soveromsnytt fra Slettvoll

Sjekk størrelsen

Slettvoll har valgt å lage dobbeldynene sine ekstra brede i forhold til europeisk standard. De måler 240x220 cm, noe som er verdt å være klar over om dynen din har standardmål. Sengetøyet vil da være for stort. Det er imidlertid stadig flere produsenter som har gått for de ekstra store dobbeldynene, for eksempel Ikea, Ellos, Sonia Rykiel, Jotex ... så det betyr ikke at du er låst til å kjøpe dyne og sengetøy samme sted. Men du bør sjekke bredde på dyne og sengetøy før du kjøper.


Denne uken lanserer den norske møbelprodusenten Slettvoll en egen serie for soverommet. Her skal du få kjøpt hele miljøer, fra sengegavl og madrasser til sengetøy og nattbord. Stoppmøblene er norskproduserte på egen fabrikk på Stranda på Sunnmøre i kjent Slettvollstil, men produsenten har også fått med seg noen anerkjente europeiske leverandører.

– Tanken på soverom er ikke ny for oss, men når vi først skulle gjøre det, ville vi gjøre det ordentlig, forteller Toril Slettvoll, konseptsjef og kreativ leder i bedriften med samme navn.

Selve møblene var ikke noe problem, der hadde deres egne fabrikker lang erfaring - men da de kom til madrasser, kom de til kort. De har derfor alliert seg med noen som kunne madrassproduksjon, og de måtte ikke reise lenger enn til Sverige, til Hilding Anders, som blant annet står bak madrasser fra Jensen, Slumberland og Ikea. Sengetøyet har de fått produsert i Fiorentina utenfor Firenze.

Ny madrass? Se hvilke skummadarasser som ble best i test

Dyrt selger

Slettvoll på Skøyen har hatt soveromsmøblement og sengetøy i salg i butikken i et par ukers tid - og to utgaver er utstilt.

I utgangspunktet har Slettvoll valgt å sette to ulike sengegavler i produksjon, med tilhørende sengekapper. Disse kan bestilles i en rekke ulike tekstiler og farger - men det skal også være mer på vei, skal vi tro Toril Slettvoll. Hvor mange som blir satt i produksjon, avhenger av responsen. Den har så langt vært bra, og ifølge Birkevold er det den dyreste og mest eksklusive varianten som du kan se øverst i artikkelen som selger best.

Prisen for å ta med seg hjem de to ulike miljøene som står utstilt i butikk i dag, er på henholdsvis 50.000 (tilsvarende bildet over til høyre) og 70.000 kroner (miljøet som vises øverst i artikkelen) - men det inkluderer at fra gavl og madrass til sengetøy og nattbord. Er det bare en sengegavl du ønsker deg, starter den enkleste uten nagler på cirka 6.000 kroner, den dyreste har utgangspris på drøye 12.000.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer