Fjerne flekker på trebord

Stryketrikset funker som bare det!

Slik fjernet vi flekkene på trebordet.

FJERNET FLEKKENE: Stryketrikset blåste oss av banen. Sjekk så bra det funker! Video: Linn Merete Rognø. Klipp: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har trebordet ditt fått stygge flekker som du ikke klarer å vaske bort?

Det er kanskje ikke så rart, spesielt om det er spor etter rødvin, matfett eller kaffe, for dette kan være vanskelig å fjerne.

Men det er ikke umulig. I videoen over tester vi for eksempel om stryke-trikset funker!

Oppdatert: Håvard Ellingsen, salgsansvarlig hos Ygg&Lyng har følgende kommentar til trikset vi har testet i videoen øverst i denne saken:

- For å bruke stryketipset så burde man tenke over hvilket underlag man skal bruke det på.

Vil du prøve trikset selv, anbefaler Ellingsen at du først sjekker med en fagansvarlig om dette er greit, ellers risikerer du å ødelegge bordet.

Flekker på ubehandlet trebord

Velger du å prøve et eller flere kjerringråd som lover å få bukt med tøffe flekker på trebord, gjør du det vel og merke på eget ansvar.

Vær klar over at risikoen for å ødelegge trematerialet alltid er til stede.

Det tryggeste er som regel å be fagkyndige om råd.

Derfor har vi spurt ekspertene ved to av Norges fremste møbelprodusenter:

Silje Lind Vollan, daglig leder hos Tonning & Stryn AS, og Håvard Ellingsen, salgsansvarlig hos Ygg&Lyng.

Er det et ubehandlet trebord du har fått en stygg flekk på, anbefaler Vollan å vaske bordet med såpespon, et produkt egnet for blant annet behandling av treverk.

- Deretter kan du pusse det med sandpapir. Er flekken vanskelig å få bort, må du eventuelt pusse med grovere sandpapir, sier Vollan.

Når det gjelder eikebord, vil denne metoden også være med på å vedlikeholde bordet for å beholde den lyse eikefargen, presiserer hun.

- Når eiken står og ikke blir gjort noe med, vil den bli gul over tid, understreker hun videre.

Såpespon

Å såpevaske med såpespon er en tradisjonell behandling av ubehandlet treverk, og gir en naturlig overflate, opplyser grossistfirmaet Alanor AS på sin nettside.

Videre presiserer firmaet:

  • Vær klar over at det krever mye vedlikehold om treverket skal holde seg pent. Renhold og vedlikehold går om hverandre.
  • Det er voksen fra såpen som er behandlingen, og den må vedlikeholdes gjennom rengjøring.
  • I tillegg må det jevnlig gjøres en vedlikeholdsbehandling der man øker mengden såpe i vannet betraktelig.

Kilde: Alanor AS.

Flekker på behandlet trebord

Er trebordet behandlet, enten med hvitolje eller naturell, må du pusse med sandpapir og olje på nytt etterpå, forteller Vollan.

- Ved lakkerte eller beisede bord må det til fabrikk for nedpussing og lakkes eller beises på nytt, opplyser hun.

Ellingsen sier at lettere flekker på ubehandlet trebord kan behandles med mildt såpevann.

- Det finnes også trerens som man kan få kjøpt i diverse jernvarehandel som tar kraftigere enn vanlig såpevann, sier han og legger til:

- Husk at etter at man har vasket det, så vil normalt busten på treverket reise seg, og da er det lurt å slipe det forsiktig vekk med en fint slipepapir før man behandler bordet igjen med en olje eller voks.

Stryke-trikset

Tilbake til stryke-trikset som vi nå har testet.

Tipset fant vi på Youtube, og det går som følger:

  • Legg et vått håndkle oppå flekken på bordet.
  • Finn frem strykejernet og stryk over håndkleet.

Nå skal flekken være borte.

Vi ble svært positivt overrasket av resultatet! Se hvordan det gikk i videoen øverst i saken!

Vanskelig å fjerne?

Noen flekker er tilnærmet umulig å fjerne fra trebordet, ifølge ekspertene.

- Fettflekker, stearin og matfett er viktig å fjerne raskt, men er ikke alltid lett å fjerne. Jeg har ved hell noen ganger brukt en melaminsvamp som man får kjøpt i dagligvarebutikkene. Disse tar flekker veldig bra, tipser Ellingsen.

Ifølge Vollan er eik ikke glad i metall:

- Da setter det seg en svart flekk som kan bli vanskelig å få bort uten profesjonell hjelp, særlig hvis det har trukket langt ned i treverket. Søler du noe som blir liggende lenge på bordplaten, trekker det langt ned i eiken og da er det vanskelig å få bort, sier hun og legger til:

- I slike tilfeller må bordet leveres til fabrikk og pusses ned med maskin og eventuelt behandles på nytt, råder hun.

Slik beskyttet du trebordet

Et åpenbart tips for å beskytte trebordet, er å bruke bordbrikker. Du kan også bruke duk, men Vollan synes da at det er synd å skjule et flott trebord.

- Hvis du oljer bordet får eiken en beskyttelse og blir lettere å vedlikeholde daglig, tipser hun.

Er bordet ubehandlet, anbefaler Ellingsen å beskytte dette med såpespon.

- Da får bordet et veldig naturlig utseende, og såpespon er helt ufarlig og naturlig for treverket, sier han.

Beskyttelse, behandling og vedlikehold av et behandlet trebord, avhenger av hva bordet er behandlet med fra før av, opplyser Ellingsen:

  • Er det lakkert, skal det ikke utgangspunktet i behandles, så sant ikke lakken har blitt matt og må friskes opp. Da må man bruke en polish med litt slipemiddel i.
  • Er bordet oljet så finnes det flere produsenter med oljer, og her må man holde tungen rett i munnen. Noen oljer har fargepigmenter i seg, og hvis man ikke ønsker å endre fargen kan det være lurt å spørre fagpersonell hvilken olje som er rett å bruke.
  • Noen oljer inneholder også lin og hvis man legger på for mye av denne oljen, samt ikke tørker av overskuddet som blir igjen på bordet, kan man få en hinne som ser ut som lakk. Da må man i verste fall slipe ned overflaten og begynne på nytt.

- Men det er alltid viktig å følge de råd og veiledninger som produsenter gir ved kjøp av nye bord. Og husk at møbler trenger jevnlig vedlikehold minst to-tre ganger i året. Da har du møbelet lenge, kanskje i generasjoner, avslutter Ellingsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer