Studenter i boligkrise

Utdanningsinstitusjonene klarer bare å dekke 14 prosent av boligbehovet for sine studenter. Dette medfører at 120 000 studenter må leie/ kjøpe bolig i det private markedet.

Publisert

For å bedre situasjonen på steder med sterkt press på boligmarkedet, foreslo den nylig avgåtte Jagland-regjeringen å øke bevilgningen til nye studentboliger i 1998 med 20 millioner kroner til 92 millioner kroner. Dette gir rom for om lag 450 nye studentboligenheter i 1998.

Tidligere velferdsansvarlig i Studentskipnaden i Oslo, Beate Andersen, var meget skuffet over dette. Universitetet i Oslo har et behov på 2000 - 3000 nye hybler for sine studenter, og de 450 må man dele med de andre studentsamskipnadene i landet. Den nye Sentrumsregjeringen sa i sin felles erklæring at de ville øke byggingen av studentboliger, men ikke med hvor mye.

Mangler penger

SIO har ikke selv midler til å investere i nye boliger, og er totalt avhengig av statlige bevilgninger. De kjemper også en innbitt kamp med kommunen, som ikke lenger er villig til å behandle SiO annerledes enn øvrige tilbydere i markedet når det gjelder tildeling av tomter til nybygg.

Det har vært diskutert å opprette et privat eiendoms selskap ( Eiendom AS ) for studentboligene, med markedspriser på utleieboligene. Beate Andersen mener dette er økonomisk uheldig for studentene, men innrømmer at dette kan være eneste muligheten for SIO til å innhente penger for nybygg.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.