- Studenthybler kan være brannfeller

Ikke alle huseiere tar brannsikkerheten på alvor.

Foto: Colourbox.com
Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Studenter på hybeljakt møter ofte huseiere som ikke tar brannsikkerheten på alvor. Et presset leiemarked gjør det vanskelig for studenter å stille krav, mener Norsk Studentunion.

- Det er huseiers ansvar å sørge for at de lovpålagte kravene til brannsikkerhet er oppfylt, men vi vet av erfaring at en del utleiere slurver med dette, sier administrerende direktør Dagfinn Kalheim i Norsk brannvernforening.

På boligjakt? Slik kupper du utleieboligen

Utnytter leiemarkedet

Ved studiestart på høyskoler og universiteter står fremdeles 8.000 studenter i boligkø i Norge, ifølge Norsk Studentunion (NSU). Et presset leiemarked får prisene til å fly i været, og utleiere utnytter situasjonen på en måte som går ut over brannsikkerheten, mener foreningen.

- Enkelte utleiere deler opp hyblene sine for å få flere hybelenheter. Dette resulterer i at det blir hybelenheter uten vinduer, og i verste fall blir hyblene rett og slett brannfarlige, sier leder for NSU Ingvild Reymert til NTB.

- Si ifra

Dette må du ha:

Brannslukningsapparat/brannslange og røykvarsler er påbudt, jf Lov om brann- og eksplosjonsvern § 6, 1. ledd. Det er hjemmelshavers og brukers plikt å se til at utstyret finnes på enhver eiendom, men som leietaker kan du kreve at huseier betaler for dette. Sjekk også at det er minst to rømningsveier fra hybel. Kilde: DinSide


Kalheim i Norsk brannvernforening advarer studenter mot å la seg friste av lave leiekostnader dersom hybelen ikke oppfyller kravene til brannsikkerhet. Hybler skal ha minst to rømningsveier, og minst én røykvarsler og slokkeutstyr skal være på plass.

- Dersom huseier neglisjerer et slikt krav, er vår anbefaling at leietaker selv går til anskaffelse av utstyret og trekker kostnadene fra ved innbetaling av husleien, sier Kalheim.

NSU oppfordrer alle studenter som opplever brudd på brannsikkerheten, om å si ifra om dette til både huseier og brannvesenet.

- De må ikke finne seg i dette. Men om man trenger en plass å bo er på visning med 100 andre, da er man likevel ikke den som stiller krav, sier Reymert.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer