Stup i antall innbruddssaker

Forsikringsselskaper melder om kraftig nedgang under coronakrisen.

TYVERI: Denne karen skal slettes ikke på fisketur. Reporter: Marius S. Tollaksen. Video: Victoria Police Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Coronakrisen har medført mange endringer i folks vaner, og nå ser det ut til at også innbruddstyvene har funnet bedre ting å bedrive tiden med. Det viser i hvert fall tall fra forsikringsselskapene If og Fremtind.

Ned 70 prosent

Kommunikasjonsdirektør Lars Galtung i If forsikring sier til NRK at han aldri har sett en så stor reduksjon i antall skademeldinger knyttet til innbrudd etter at coronakrisen inntraff. Sammenlignet med andre kvartal i fjor har antallet sunket med nesten 70 prosent.

– Folk har vært hjemme i husene sine, de har vært på hjemmekontor, og en bryter seg ikke inn da, sier Galtung.

Også tall fra Fremtind forsikring viser kraftig nedgang i både innbrudd og tyveri. Fra april til juli i år målt mot samme periode i fjor har selskapet registrert en nedgang på 37 prosent i antall innbruddssaker, tyveri av innbo og fra båt og bil er ned med 16 prosent.

Størst nedgang har Fremtind registrert når det gjelder tyveri av reisegods som er redusert med 74 prosent.

– Vi vet at antall grensepasseringer inn i landet har sunket dramatisk, sier skadeforebygger Therese Nilsen i Fremtind til NRK.

Verisure: Kun marginale endringer

Norges største alarmselskap Verisure har kun sett en liten nedgang i antall reelle innbrudd blant deres 240.000 boligalarmkunder i perioden fra mars til juli.

- Det kan egentlig bare karakteriseres som naturlige variasjoner, sier presseansvarlig Glenn Støldal hos Verisure, til Dinside.

Han legger til at det ikke er ofte de opplever reelle innbrudd blant deres kunder, og tallene derfor er små.

- Det skyldes nok i hovedsak at alarmmerker på boliger virker avskrekkende på tyvene uansett, sier han.

Dinside har også spurt Oslo og Øst Politidistrikt om antall anmeldte innbrudd i perioden, men på grunn av ferieavvikling har det foreløpig ikke lykkes oss å få noen konkrete tall.

Husk dette om du drar bort

I et normalår er det helt andre tall forsikringsselskapene skal håndtere. Ifølge Statistisk Sentralbyrå var det hele 92.866 anmeldte eiendomstyverier til sammen i Norge i 2018.

Og når Europa nå åpnes for reise mellom flere land, og du kanskje skal reise bort selv, er det viktig å ta noen forholdsregler.

Dinside har tidligere laget en liste over råd fra en rekke eksperter. Her får du noen av de viktigste:

  • Ikke kunngjør at hjemmet ditt står tomt, for eksempel på sosiale medier
  • La huset ditt se bebodd ut. Få noen til å ta inn posten og klippe plenen.
  • Ikke oppbevar verdisaker synlig gjennom vinduer eller utendørs
  • Lås alle dører og vinduer før du drar bort
  • Skap falskt liv, for eksempel finnes det overvåkingskameraer med høyttaler som du kan snakke gjennom fra mobiltelefonen
  • Samarbeid med naboene, hold øye med hverandres eiendommer når noen er borte
  • Unngå for lite innsyn til eiendommen, det kan gi tyvene god arbeidsro så snart de er på innsiden
  • Vær på utkikk etter unormale ting på eiendommen, som for eksempel kryss i asfalten, mynter og andre gjenstander du ikke kjenner til. Det kan være tyver som har markert eiendommen din som aktuelt innbruddsobjekt.

Få detaljene i denne saken:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer