Styr unna denne bakepapir-tabben

Les på pakken før bruk! Men det er en hemmelighet du bør vite om anbefalingen.

HAR DU LEST PÅ PAKKEN? De fleste bakepapirene du får kjøpt i vanlige dagligvarebutikker tåler kun 220 grader - noe som ofte ikke holder dersom du skal steke for eksempel pizza. Men det er en hemmelighet bak tallet på pakken - som du kan lese forklaringen på i artikkelen. Video: Kristin Sørdal. Klipp: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert

Det er ikke alltid man leser så nøye på pakken før bruk, men noen ganger er det viktigere enn andre ganger.

Som å lese på bakepapir-pakken.

For om du ikke har lagt merke til det, er det en begrensning på hvor mye varme bakepapiret tåler. Og det er ikke alltid nok til å steke pizza eller andre ting.

Og bruker du bakepapiret feil, på for høye temperaturer, kan det faktisk ta fyr - noe som undertegnede også har opplevd.

Dette tåler bakepapiret

Vi har sjekket hva bakepapiret du finner i butikkhyllene i dagligvarebutikkene tåler. Alle vi har sjekket, angir at bakepapiret tåler maks 220 grader.

Dette gjelder blant annet Toppits, Rema 1000, Unik (Norgesgruppen, selges hos Kiwi, Spar, Meny), Jula, Clas Ohlson og Biltema.

Toppits skriver: «Tåler varme opp til 220 grader», og på bakepapiret Unik, som er Norgesgruppens eget produkt, står det «anbefalt maksimumstemperatur er 220 grader».

Kan få bedre

Hva gjør du så dersom du har behov for bakepapir som tåler mer enn 220 grader? Det ene alternativet er å smøre stekeplata, slik at du ikke trenger å bruke bakepapir.

Men det finnes også bakepapir som tåler mer enn 220 grader:

I butikker der se selger kjøkken- og bakeutstyr, for eksempel kjøkkenutstyrsbutikker, Obs, Clas Ohlson eller liknende, kan du få tak i bakepapir som tåler opp i 260 grader. Dette kan fås både som «vanlig» bakepapir for engangsbruk - men du kan også få bakepapir for flergangsbruk, som tåler opp i 260 grader.

- En sikkerhetsmargin

Gabriella Olsson hos Melitta Nordic AB, som er selskapet bak Toppits-produktene, sier til Dinside at det er helt riktig at de anbefaler 220 grader på bakepapiret sitt.

Hun forklarer grunnen til at det er satt en grense på akkurat 220 grader:

- Ettersom Toppits er et tysk selskap følger vi en anbefaling fra BfR (Bundeinstitut fur Risikobewertung) som anbefaler at bakepapir skal klare minst 220 grader – en anbefaling som er allment akseptert i Europa, forteller Olsson.

Hun forklarer videre at grensen også er satt på bakgrunn av at det kan være ganske mye avvik på innstilt temperatur og faktisk temperatur i stekeovner:

- Ettersom temperaturen kan variere med pluss/minus 35 grader mellom ulike produsenter og modeller på ovner, har vi valgt å holde oss på den sikre siden, og derav angivelsen 220 grader på pakken, sier hun videre.

Dermed er det også slik at deres bakepapir kan tåle mer enn de 220 gradene som er det som er lovet, på pakken.

- 220 grader er en anbefaling, men Toppits bakeformer og bakepapir klarer høyere temperaturer som 250 grader. Likevel velger vi å angi det lavere tallet på forpakningen for å ha en sikkerhetsmargin, nettopp på grunn av temperaturforskjellene på de ulike ovnene, sier Olsson til Dinside.

- Tåler 480 grader

Kine Søyland, kommunikasjonssjef i Norgesgruppen, sier til Dinside at papiret tåler opptil 480 grader, men at merkingen henviser til at det tåler 220 grader over en periode på fire timer:

- Det fins en rekke ulike tester for denne typen papir, men den mest anvendte for bakepapir er utsette det for 220 grader i fire timer. Papiret selv brenner ved cirka 480 grader, og dette er testet og bekreftet av Sintef. Når temperaturen er høyere enn 220 grader betyr det at papiret holder kortere, men hvor mye avhenger av en rekke faktorer som temperatur, plassering i ovn, om det er brukt fettstoff på papiret etc. Derfor garanterer vi at bakepapiret holder i 4 timer ved 220 grader, og vår anbefalte maks-temperatur ligger da også på 220 grader, sier Søyland.

HELSESKADELIG: Denne tørkerull-typen bør du unngå hvis den skal være i kontakt med mat. Reporter: Berit B. Njarga Video: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

Dette gjør du hvis bakepapiret tar fyr

Vi har snakket med Nedre Romerike brann- og redningsvesen IKS (NRBR) for å høre hva man bør gjøre dersom man skulle være så uheldig at bakepapiret tar fyr.

Linda Stuvland, informasjonsrådgiver hos NRBR, understreker overfor Dinside at man alltid skal være til stede når man lager mat, for da vil man fort oppdage hvis det begynner å svi seg eller om det skulle skje noe uønsket.

- Og da er selvfølgelig det første man gjør, å SKRU AV stekeovnen, sier Stuvland.

Hun sier videre at det er viktig å lese på pakken hvor mye bakepapiret tåler av varme, og å eventuelt velge et som tåler høyere temperaturer. Hun poengterer også at det finnes alternativer til bakepapir.

Dersom du skulle være så uheldig at bakepapiret skulle ta fyr, er det noen ting du absolutt ikke bør gjøre:

- Skulle papiret eller annet i stekeovnen ta fyr, må du ikke ta brennende ting ut av ovnen og bære «brannen» ut av huset eller rundt i rommet, for eksempel til vasken. Da kan man risikere at man brenner seg alvorlig eller at det tar fyr i klær eller andre tekstiler. Du kan heller slokke brannen med slokkespray mens den fortsatt befinner seg i ovnen. Og pass deg for røyken! sier Stuvland.

Hun understreker at ovnen er konstruert for å kunne tåle mye høyere temperaturer enn det som er vanlig ved matlaging og at det beste kanskje er å holde døra lukket og avvente:

- Det blir mindre oksygen i ovnen hvis du ikke åpner døra. Så ja, det beste er nok å skru av varmen, holde døra lukket og ha det under oppsyn, sier hun til Dinside.

Hun oppfordrer også til å holde ovnen ren, for å minke risikoen for brann.

- Vi anbefaler at du vasker ovnen jevnlig for fett, slik at en eventuell brann ikke sprer seg til dette. Fett brenner veldig godt! advarer Stuvland.

Deler av saken har vært publisert tidligere. Sist oppdatert 9. oktober 2020.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer