Farlige billig-røykvarslere

Styr unna røykvarslere som denne

Feiler i 80 prosent av branntilfellene.

FARLIGE Å BRUKE: Billige, kinesiske røykvarslere med typebetegnelsen SS168 fungerer svært dårlig, ifølge tester som britiske Which! har fått utført. Røykvarsleren på bildet har samme typebetegnelse, men det er ikke sikkert at den tilhører gruppa som er testet. Foto: eBay
FARLIGE Å BRUKE: Billige, kinesiske røykvarslere med typebetegnelsen SS168 fungerer svært dårlig, ifølge tester som britiske Which! har fått utført. Røykvarsleren på bildet har samme typebetegnelse, men det er ikke sikkert at den tilhører gruppa som er testet. Foto: eBay Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det kan være fristende å spare penger på røykvarslere ved å kjøpe dem billig på nettet. Spesielt om du har et stort hus med mange rom.

Ifølge det britiske forbrukermagasinet Which? er slike røykvarslere å gamble med liv, helse og eiendom.

Koster helt ned i 11 kroner

eBay er verdens største digitale markedsplass. Her finnes det hundretusener av billige produkter, for det meste produsert i Kina.

Which sjekket de 250 billigste røykvarslere helt ned til ett britisk pund (om lag 11 norske kroner). De fant at hele 39 prosent av disse røykvarslerne var identiske med en bestemt modell med typenummeret «SS-168».

Which! fikk testet denne, og fant til sin store forskrekkelse ut at i hele 80 prosent av de simulerte branntilfellene som ble foretatt i løpet av testen, ga ikke varsleren lyd fra seg i det hele tatt.

RÅBILLIG: De billigste røykvarslerne koster helt ned i 11 kroner. Skjermdump: Aliexpress
RÅBILLIG: De billigste røykvarslerne koster helt ned i 11 kroner. Skjermdump: Aliexpress Vis mer

Falsk «godkjenning»

Flere av røykvarslerne hadde såkalt BSI-merke. BSI (British Standards Institutions) er et verdensomspennende sertifiseringsselskap. Which! sjekket, og det er klart at ingen av de testede røykvarslerne er BSI-godkjent i virkeligheten.

Etter at Which! sa ifra, fjernet eBay 100 salgsannonser for billige røykvarslere av SS-168-typen fra nettstedet.

Like fullt har vi ingen problemer med å finne SS168-røykvarslere når vi søker. Flere av disse er imidlertid langt dyrere enn de billige utgavene som Which! omtaler, og det er dermed ikke sikkert at det er snakk om samme produkt.

SAMME NUMMER: Denne røykvarsleren er en av flere som kommer opp dersom man søker på SS-168 på eBay. Men den er relativt dyr, og eBay skal ha fjernet de billigste typene. Skjermdump: eBay
SAMME NUMMER: Denne røykvarsleren er en av flere som kommer opp dersom man søker på SS-168 på eBay. Men den er relativt dyr, og eBay skal ha fjernet de billigste typene. Skjermdump: eBay Vis mer

Kommer fortsatt opp i søk

Søker vi på røykvarslere generelt på eBay, får vi opp modeller helt ned i seks kroner stykket.

Den billigste får du for 40 kroner inklusive frakt om du kjøper to.

På den gigantiske, kinesiske nettbutikken AliExpress finnes det røykvarslere til helt ned i 1,35 dollar (rundt 11 kroner). Disse ser helt like ut som SS-168-modellene Which! fant, og koster altså det samme.

Vi har likevel ikke grunnlag for å påstå at disse er like dårlige som de som britene testet.

PÅ INSIDEN: Youtube-fenomenet Big Clive åpner en av de billige, kinesiske røykdetektorene. Video: Bigclivedotcom Vis mer

- Står om liv og død

Uansett er det ikke tilrådelig å kjøpe slike billige brannvarslere. Det mener også norsk ekspertise.

LIVSFARLIG: Å bruke billige røykvarslere som ikke er godkjent er å gamble med livet, påpeker Håvard Kleppe i Norsk Brannvernforeing.
LIVSFARLIG: Å bruke billige røykvarslere som ikke er godkjent er å gamble med livet, påpeker Håvard Kleppe i Norsk Brannvernforeing. Vis mer

- Vi snakker om hjemmets viktigste livredder her. Det står rett og slett om liv eller død. Når det brenner, handler det om sekunder, sier Håvard Kleppe, avdelingsleder for kommunikasjon i Norsk brannvernforening, til Dinside.

Han opplyser at det stilles helt konkrete krav til brann- og røykvarslere i Norge.

- Røykvarslerne som omsettes her i landet skal være merket med et bestemt nummer for europeisk standard, EN-14604. Dette skal stå på forpakningen. I tillegg skal varsleren være CE-merket.

Det er Direktoratet for byggkvalitet som håndhever reglene for salg av røykvarslere.

I 2014 stanset de salget av fem røykvarslere fra Biltema, Snapalarm, Proove og Powerfern. Grunnen var at disse hadde alvorlige avvik fra produktstandarden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer