Styr unna spesialburgerne

Ingen av spesialburgerne imponerte våre testere.

SKUFFET: "Spesialburgerne" var ikke særlig spesielle. Hans-Erik Dyvik Husbys Coca-Cola-karamelliserte løk reddet dagen.  Foto: PER ERVLAND
SKUFFET: "Spesialburgerne" var ikke særlig spesielle. Hans-Erik Dyvik Husbys Coca-Cola-karamelliserte løk reddet dagen. Foto: PER ERVLAND Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere i vår smakte vi oss gjennom ulike ferske ferdigburgere fra de største dagligvarekjedene. King Size grillburger produsert av Nordfjord kjøtt for Rema 1000 gikk til topps i vår test.

Dette er selvsagt ikke de eneste burgerne man kan få kjøpt i butikk. Du får med og uten ost, bacon, krydder, og burgerne kan være av svin, kylling - eller fisk. I tillegg til de streite burgerne vi testet, smakte vi på et par andre alternativer, og for sammenligningens skyld, valgte vi å holde oss til burgere av storfekjøtt.

Gourmetburgere med ulike krydderurter eller marinader, må jo være bra?

- Nei, skal vi tro våre eksperter.

Slik lager du den perfekte hamburgeren

Slik testet vi

GODE RÅVARER: Burgere har gått fra å være søplete fastfood til sunn og ordentlig mat. Mye er gjort med gode råvarer, ifølge Thor Erling Spilling Johanssen på Burger Bar i Oslo. Foto: PER ERVLAND
GODE RÅVARER: Burgere har gått fra å være søplete fastfood til sunn og ordentlig mat. Mye er gjort med gode råvarer, ifølge Thor Erling Spilling Johanssen på Burger Bar i Oslo. Foto: PER ERVLAND Vis mer


Vi fikk med oss to kvalifiserte burgersmakere til å teste: Thor Erling Spilling Johanssen, daglig leder på burgerrestaurant Burger Bar i Oslo, samt Hans-Erik Dyvik Husby som er aktuell med kokeboken «Helvetes god grillmat», og svanger med oppfølgeren «Helvetes god burger» - som vi kan glede oss til neste år.

Skuffelse på skuffelse kom inn på tallerkenen og konklusjonen er klar: Dropp burgere med smakstilsetning. De fleste er bare kjedelige, og i verste fall smaker det vondt. Vil du ha det lille ekstra, er det tilbehøret du skal legge pengene eller innsatsen i.

For det var ikke tilberedningen det sto på. Vi fikk hjelp av intet mindre enn flere ganger verdensmester i grilling, og kjøttfaglig ansvarlig i Matprat.no, Bjørn Tore Teigen, til å grille burgerne, slik de skal grilles. Burgerne er grillet på kullgrillen på kjøkkenet til Burger Bar i Oslo.

Teigens beste tips til hvordan du lykkes med grillmaten

Sprit opp din egen burger

PRØV SØTT: - Ikke vær så redd for søtt til kjøtt. Prøv en god og søt glaze eller barbequesaus neste gang du griller, er tipset fra Hans-Erik Dyvik Husby.  Foto: PER ERVLAND
PRØV SØTT: - Ikke vær så redd for søtt til kjøtt. Prøv en god og søt glaze eller barbequesaus neste gang du griller, er tipset fra Hans-Erik Dyvik Husby. Foto: PER ERVLAND Vis mer


Ønsker du annen smak på burgeren din enn ren kjøttsmak med litt salt i, er rådet klart:

- Gå heller for en ren burger, og gi den smak utenpå, sier Spilling Johanssen.

Måten å gjøre det på, er å bruke en «glaze». En glaze, eller glasur, om du vil, er en tyktflytende søt og krydret saus. Du kan kjøpe slike ferdig i butikk, eller lage selv.

Og for best resultat, pensler du på glasuren når det er cirka ett minutt igjen av steketiden.

- Målet er å lage et lokk rundt burgeren, som holder alle de gode smakene inne. Når du får det til, vil du få en godt krydret burger på utsiden, med all den gode kjøttsmaken inni, sier Dyvik Husby.

Hans-Erik Dyvik Husbys glaze: Kok kraft på en oksehale, reduser, og tilsett noe søtt, eventuelt ekstra krydder og smak. Sødme er en viktig ingrediens i en glaze, og du kan for eksempel bruke brunt sukker, lønnesirup eller Coca-Cola.

Dyvik Husby foretrekker en tykk glaze som han kan pensle på kjøttet, men du kan også gå for en litt tynnere variant og spraye.

«Burgerne med det lille ekstra»

Det var ikke bare sorgen. Noen av burgerne var helt greie, men ingen kunne uansett måle seg med de beste burgerne uten smak. Vi har ikke gitt burgerne terningkast, siden de ikke er direkte sammenlignbare, og rekkefølgen er tilfeldig.

Churrasco Jr. Sliders

Foto: PER ERVLAND
Foto: PER ERVLAND Vis mer


Antall: Seks
Vekt per burger: 60 gram
Kjøttandel: Ikke oppgitt
Fettinnhold: 17 prosent fett
Pris: 69,90 kroner på Rema 1000

Disse miniburgerne skulle ha smak av røkt paprika, hvitløk, kajenne og hickory-røyk, men det var ikke så lett å kjenne gjennom en overveldende saltsmak.

Burgerne var tørre, og frikadelleaktige, dog med en distinkt ettersmak av kajennepepper.

- Dette føles mer som brasiliansk mat laget for norske ganer, sier Spilling Johansen.

- Her har de tatt bort det deilige det brasilianske kjøkken har å by på, konkluderer en skuffet Dyvik Husby.

Gilde Grill Gourmetburger Grov pepper og hvitløk

Foto: PER ERVLAND
Foto: PER ERVLAND Vis mer


Antall: To
Vekt per burger: 130 gram
Kjøttandel: 94 prosent
Fettinnhold: 13 prosent
Pris: 44,90 kroner på Bunnpris

- En helt ordinær burger.

Testerne er først greit fornøyd, men etter annen bit slår løksmaken inn. Disse burgerne hadde, fremfor alt, en distinkt smak av løkpulver, eller «juksekrydder», som burgerekspertene våre kalte det. Årsaken til at man bruker løkpulver, er ifølge Bjørn Tore Tangen at det gir burgerne bedre holdbarhet enn fersk løk.

Konsistensen var grei, men konklusjonen er klar: Bruk heller fersk løk oppå burgeren, eller gå for en god glaze. Da vil du få et mye bedre resultat.

Nordfjord grill Grovkvernet hamburger med urter & havsalt

Foto: PER ERVLAND
Foto: PER ERVLAND Vis mer


Antall: To
Vekt per burger: 150 gram
Kjøttandel: 94 prosent
Fettinnhold: 18 prosent
Pris: Rema 1000

Denne burgeren gir nesten alt den lover. Dessverre er det ikke gjort spesielt bra. Den er for salt, og den grove kverningen avslører mye trevler, brusk og sener i kjøttet. Urtene smakte vi heller ikke noe særlig til.

Gå heller for storebroren, King Size Burger, som vant vår burgertest.

Coop Grill sommerburgere

Foto: PER ERVLAND
Foto: PER ERVLAND Vis mer


Antall: To
Vekt per burger: 110 gram
Kjøttandel: 82 prosent
Fettinnhold: 17 prosent
Pris: 37,90 kroner på Coop Mega

Også denne burgeren var for salt, noe som helt druknet eventuelle andre smakstilsetninger.

- Her må de ha løpt forbi med krydderet, sier Spilling.

Hans-Erik Dyvik Husby berømmer for en anelse sødme. - Kanskje de har prøvd på en barbeque-burger? Men når det er sagt, så er det en kjip burger.

Gilde Grill Gourmetburger Havsalt & timian

Foto: PER ERVLAND
Foto: PER ERVLAND Vis mer


Antall: To
Vekt per burger: 130 gram
Kjøttandel: 94 prosent
Fettinnhold: 13 prosent
Pris: 44,90 kroner på Rimi

Begge testerne plukker opp timiansmaken med én gang, og Spilling Johanssen berømmer burgeren for en tydelig smak.

- Men er det nødvendig å ha det i burgeren? Jeg ville heller hatt timian i en aioli og hatt på burgeren, ikke i.

Konsistensen er dessverre langt fra perfekt. - Dette er nesten mer som en köfte, sier Dyvik Husby.

Mer lyst på pølser? Se hvilke som gjorde det best i vår grillpølsetest.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer