Test: iRobot Roomba i7

Sugeevne i toppklassen

iRobot Roomba i7 forserer krevende hindre lett som bare det - men én ting kan være en utfordring også for denne arbeidshesten.

KRAFTIG MED GOD HEVEEVNE: iRobot Roomba i7 forserer de fleste hindre uten problem. Video: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du først blitt vant til å ha en robotstøvsuger i hus, er det vanskelig å kvitte seg med den. Spesielt gjelder dette hvis du har en velfungerende en, for vi legger ikke skjul på at det er store forskjeller på gode og mindre gode støvsugere.

Har du en velfungerende, kan du risikere at den snart blir å betrakte som et skattet familiemedlem.

Fra en av verdens største produsenter

Dinside har testet en rekke modeller den siste tiden, og denne gangen har turen kommet Roomba i7, til en populær og avansert modell fra robotspesialisten iRobot.

Selskapet regnes som en av verdens ledende produsenter av robotstøvsugere, og tilbyr en rekke forskjellige modeller i flere prisklasser. Forrige gang tittet vi på toppmodellen S9+ - som blant annet kan skilte med selvtømming når støvkammeret er fullt.

i7 koster vesentlig mindre enn toppmodellen, men er fortsatt en dyr robotstøvsuger - med sin prislapp på rundt 8.700 kroner. Det positive er at den også har mange av de samme gode egenskapene som toppmodellen.

I DOCKEN: iRobot i7 på plass i ladestasjonen. Legg merke tild den store Clean-knappen. Et trykk, og den er i gang. Foto: Bjørn Eirik Loftås
I DOCKEN: iRobot i7 på plass i ladestasjonen. Legg merke tild den store Clean-knappen. Et trykk, og den er i gang. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Dette får du

Så hva får du for denne summen om du velger en Roomba? Jo, du får en robust, kraftig og smart robotstøvsuger med støvbeholder på fire desiliter, med én sidebørste og arbeidstid på 75 minutter etter bare halvannen time lading - og en rekke funksjoner under panseret.

Den styres enkelt via appen på mobilen, som er blant de beste vi har sett til denne typen produkter. Den kommer også i norsk språkdrakt, noe som er en stor fordel. I tillegg er i7 kompatibel med Google Assistent og Alexa, og kan dermed få en sentral rolle i smarthus-oppsettet ditt.

Svært brukervennlig

Det er lekende lett å komme i gang med iRobot Roomba i7. Det følger med en enkel hurtigguide på fem punkter, der appen er siste trinn. Du kan bruke den uten appen, da er det bare å trykke på Clean-knappen (kan det bli mer intuitivt?), og den setter i gang. Men med appen åpner det seg en rekke nye muligheter for å styre hvordan og når støvsugingen skal foregå.

Foto: Bjørn Eirik Loftås
Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

En av disse er Smart-kart, som enhver eier av iRobot i7 bør ta i bruk. Har du aktivert funksjonen, vil roboten lage et kart over alle rommene i boligen og tegne disse opp i appen. Deretter kan du styre ned på detaljnivå hvor den skal operere. Du kan også sette på sperrer rundt objekter du vil den ikke skal komme i nærheten av, for eksempel skåler med hundemat og lignende, eller bestemme at enkelte møkkete områder må kjøres en ekstra runde over.

iRobot benytter såkalt vSLAM til jobben, der sensorer registrerer over 230.000 datapunkter per millisekund (!) og skanner området foran støvsugeren 25 ganger i sekundet for å unngå hindringer. Den har også sensorer som oppdager spesielt møkkete områder automatisk, og som roboten deretter bruker ekstra tid på.

SMART: Ved hjelp av appen kan du markere områder i7 skal unngå å støvsuge. Du kan også gi rommene navn og stille inn at klokka 15 skal kjøkkenet støvsuges.
SMART: Ved hjelp av appen kan du markere områder i7 skal unngå å støvsuge. Du kan også gi rommene navn og stille inn at klokka 15 skal kjøkkenet støvsuges. Vis mer

Stor gevinst med smartkart

Merk at kartleggingen krever at roboten går noen runder i boligen, appen sier 2-4 ganger, før den har dannet seg et godt og troverdig bilde av omgivelsene. Med andre ord går det noen dager før du får full funksjonalitet. Gevinsten er imidlertid stor: Du kan i tillegg til det vi har skissert over, for eksempel markere områder som du ønsker skal rengjøring ekstra grundig. Og ja - roboten støtter også flere etasjer og flere basestasjoner, om du skulle ha behov for det.

Du kommer forøvrig til å merke at den går mer og mer systematisk til verks med støvsugingen, så snart den begynner å bli kjent.

Kommer over det aller meste

Selv om den er utstyrt med sensorer og senker farten før den møter hindringer, dulter den gjerne borti før den skjønner at det er på tide å snu eller ta en omvei. Det betyr videre at du bør rydde gulvet for skjøre gjenstander du er redd for. Robotens sensorer er altså ikke så sofistikerte på dette punktet som på Scout RX2 fra Miele, som stopper like før berøring, takket være et såkalt 3D-syn som kan bedømme avstander.

Hindringer i form av teppekanter, ledninger og dørterskler er sjelden noen utfordring. Den suser stort sett rett over dørterskelen, takket være at hjulene kan heve seg flere centimeter. Også det langhårede teppet vårt, som den nevnte Mielen oppfattet som en vegg den måtte kjøre rundt, har i7 små problemer med å forsere - men det går tregere og det har skjedd ved et par anledninger at den har gått seg fast. Se videoen øverst for et inntrykk.

HØY BAKKEKLARING: Takket være at hjulene kan heve seg så mye som dette, er verken tepper eller terskler noen stor utfordring mesteparten av tiden. Foto: Bjørn Eirik Loftås
HØY BAKKEKLARING: Takket være at hjulene kan heve seg så mye som dette, er verken tepper eller terskler noen stor utfordring mesteparten av tiden. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Hvis så skjer, blir du varslet i appen - og du må manuelt løfte den av og sette den på bedre egnet underlag. Det er ikke like enkelt hvis man befinner seg fysisk et helt annet sted, og da risikerer du å komme hjem til en frustrert støvsuger som ikke har maktet å fullføre jobben. Den glemmer heldigvis fort.

Når det gjelder evnen til å rengjøre, gjør den en meget habil jobb. Den får med seg stort sett alt av støv og smårusk, takket være en effektiv og langhåret børste, kombinert med to gummierte valser på undersiden som roterer mot hverandre. Disse sørger for å samle rusk og rask inn mot midten, der den kraftige sugemotoren suger det opp i beholderen.

Noen av riskornene vi strødde innerst i hjørnet ligger der imidlertid også etter at i7 har vært der, noe som ser ut til å gjelde for de fleste runde modeller som denne. Da er det ingenting som kan matche en god gammaldags støvsuger med tilhørende fører i form av deg selv.

GUMMIVALSER: De to valsene på undersiden roterer mot hverande, og feier dermed rusk og rask effektivt inn i luftinntaket. Foto: Bjørn Eirik Loftås
GUMMIVALSER: De to valsene på undersiden roterer mot hverande, og feier dermed rusk og rask effektivt inn i luftinntaket. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Støynivået er på et akseptabelt nivå, og oppleves litt lavere enn på den nevnte modellen fra Miele - som ligger i samme prisklasse. Men det er såpass høyt at vi lar den hvile når vi sitter på hjemmekontor i samme etasje, og det er jo et viktig poeng for mange i disse dager. Støvsugingen tar tross alt langt mer tid enn dersom du hadde svingt deg en runde med en klassisk støvsuger selv.

Beholderen blir fort full takket være den gode sugeevnen, men den tømmes svært enkelt. Du trykker bare inn en knapp i fronten, løfter ut beholderen og trykker på en knapp på denne når du tømmer den. Det er gjort på sekunder.

ENKEL TØMMING: Prosessen er selvforklarende og tar bare sekunder. Foto: Bjørn Eirik Loftås
ENKEL TØMMING: Prosessen er selvforklarende og tar bare sekunder. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Konklusjon

iRobot Roomba i7 er en god robotstøvsuger som kommer til steder slett ikke alle robotstøvsugere kommer til, som over høye teppekanter og terskler, takket være den gode heveevnen. Den er samtidig såpass lav at den kommer under det meste av sofaer, bord og senger, med sine 9,2 centimetre.

Du føler deg med andre ord trygg på at den klarer brasene, selv om veldig lodne tepper kan bli en utfordring også for denne. App-styringa er en lek, og den generelle brukervennligheten er akkurat så god som vi ønsker at den skal være.

Men det er ikke noe lavprisprodukt, og det finnes rimelige modeller vi ville ha vurdert sterkt opp mot denne, som for eksempel Xiaomi Roborock S5 (som også vasker gulvet).

Testresultat

iRobot Roomba i7

Svært brukervennlig og solid robotstøvsuger, god heveevne, kraftig innsug og effektiv rengjøring, god app med mange muligheter for å skreddersy jobbene

Sliter noen ganger på det mest lodne teppet vårt, noe høy pris

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer