Sugru: Snodig produkt med mange bruksområder

Vi har prøvd.

Jane Ni Dhulchaointigh - damen bak Sugru med sitt produkt, klar for det norske markedet! Foto: Brynjulf Blix
Jane Ni Dhulchaointigh - damen bak Sugru med sitt produkt, klar for det norske markedet! Foto: Brynjulf Blix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi skrev første gang om Sugru i 2010, da var det helt nytt på markedet og menneskene bak var svært spente på hvordan dette skulle gå.

Og det har gått veldig bra. Nå er materialet ikke bare tilgjengelig på nett, men også på vei inn i norske butikker.

Sugru er et stoff som minner om plastelina eller modeleringskitt, med den forskjellen at det herder i løpet av ca 12 timer til en fast, men elastisk konsistens. Samtidig fester det til omtrent hva det skal være av materialer, uten kompliserte forberedelser.

Vi har nemlig testet ut Sugru, og det viste seg å ha et enormt bruksområde.

Bakgrunnen bak Sugru

Det er irskfødte Jane Ni Dhulchaointigh som er opphavskvinnen bak produktet. DinSide traff henne da hun og hennes partnere var i Norge for å presentere Sugru for norske forhandlere, sammen med den nordiske distributøren.

Hun fortalte at hun savnet løsninger som var enkle å realisere, uten spesialverktøy og kompliserte materialer, da hun studerte produktdesign. Siden hun vokste opp på en gård, hvor det å fikse ting kjapt med det man hadde for hånden var en del av hverdagen, savnet hun noe som fungerte også for den urbane hverdagen med masseproduserte produkter.

Ting går i stykker og er ikke laget for å bli reparert, grep og håndtak passer ikke alltid til de hendene som skal bruke dem, og mange ting kan rett og slett forbedres. Det var behov for et produkt som var enkelt å forme og som beholdt både form og funksjon.

Les også: Nå er Biltema full av nyheter!

Eksperimenter

Det finnes mange stoffer som lar seg forme og herde, men de krever gjerne former og blanding av flere stoffer som så skal herdes.

Etter flere års eksperimenter med blandinger av bindemidler og fyllstoffer, sammen med nye forretningspartnere med lang erfaring fra utvikling av kjemiske produkter og patenter på slike, kom hun fram til et stoff som hadde de ønskede egenskapene.

Navnet Sugru er en avledning av et irsk uttrykk for "lek".

Ikke bare fort og gæli

Som det meste som blir laget i plastiske materialer, blir fasongen på det man former som regel alt annet enn geometrisk perfekt. Det er ikke alle som er utstyrt med talent til å forme figurer og gjenstander som vi ser i Wallace & Gromit, Flukten fra hønsegården osv.

Men dette er også det fine med materialet, det er først og fremst funksjonelt. Det estetiske kommer i annen rekke og er en opsjon for de som har dette på agendaen.

Stoffet lar seg både presse i former hvis man vil, bare man sørger for slippmiddel eller tar det ut før det herder og binder seg til overflatene.

Et annet alternativ er skarp hobbykniv, linjal og annet skjærende verktøy man måtte ha for hånden. Da kan man fint skjære til en klump slik at man får en fin geometrisk fasong på objektet. Dette gjøres etter at stoffet har herdet.

Les også: Du kan faktisk skru opp tapetet!

Et par tester

Vi fikk med oss noen pakker med Sugru i forskjellige farger. Pakkene inneholder 5 gram, som tilsvarer omtrent et par kubikkcentimeter.

Stoffet er lett å bearbeide, akkurat som modellerkitt. Det fester godt på underlaget og er passe seigt slik at det lar seg strekke uten å slippe.

Vi laget først et håndtak til den gamle trillebåra vår, som nylig har fått nytt hjul etter at det gamle dekket revnet og slangen tøt ut som en boble.

I bildeserien under ser du hvordan vi gikk fram:


Vi laget også en innkapsling og kabelbeskyttelse på en fotbryter som skal festes på en pedal. Her brukte vi to pakker svart Sugru og formet det til ganske firkantet. Det er vanskelig å bruke verktøy eller annet for å lage jevne, flate sider fordi Sugru fester seg til alt. Vi brukte baksiden av et hoggjern med en liten dusj WD40, da ble det glatt og fint og det var lett å glatte ut overflatene.

Her ser du hvordan innkapslingen ble:

Men den endelige formingen bør gjøres når materialet har herdet. Det er lett å skjære i med en skarp hobbykniv, nesten litt for lett faktisk, man bør være lett på hånden og heller skjære tynne skiver.

Hvis man skal forme noe som skal skjæres til etterpå bør man dessuten kna Sugru-massen ekstra godt slik at det ikke blir bobler eller sprekker inne i massen.

Les også: Beho for ekstra plass? Den sengen bygger du selv

Konklusjon

Sugru er et materiale som har et enormt bruksområde, enten du skal bruke det til reparasjon, forbedre noe eller lage noe nytt. Det er svært formbart og tåler både mekanisk slitasje og vær og vind etter at det har herdet.

Om resultatet blir estetisk tiltalende er opp til brukeren. Det som er helt klart er at det ikke kommer av seg selv, skal det se pent ut får du ikke noe gratis av materialet.

Men Sugru er både inspirerende og moro, og langt enklere i bruk enn noe annet plastisk og herdende materiale vi har sett. Og vi har sett mye siden vi begynte å mekke på 60-tallet...

Mer info om Sugru finner du her, med nettbutikk hvor du kan handle fram til det kommer i norske butikker

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer