Oksalsyre:

Superpulveret fjerner flekker og rust

Sorte ringer på kjøkkenbenken, flekker på skinnstolen eller rust på metallet? Sjekk ut dette trikset!

GENIALT: Visste du at det finnes en måte å fjerner disse flekkene på? I videoen viser vi deg hvordan! Video: Malin Ridder-Nielsen Janssen. Reporter: Embla Hjort-Larsen. Foto: Celina Stamper Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du latt jernpanna stå litt for lenge ved siden av vasken, slik at det har kommet sorte ringer på trebenken?

Enten du har sorte flekker på trebenken, barna har tusjet på skinnstolen eller det har kommet rust på metallet, kan dette pulveret brukes på det meste.

Den hemmelige ingrediensen til et nytt og flekkfritt liv er nemlig oksalsyre (oxalic acid).

Ifølge SNL (Store norske leksikon) er oksalsyre en organisk syre som finnes i mange råvarer, bland annet i rabarbra, spinat, te, kakao og honning. Oksalsyre i ren form er helseskadelig og virker etsende på øyne, hud og slimhinner og kan forårsake nyreskader. Men det er også nyttig.

Fjerner oksidbelegget

– Oksalsyre brukes til en rekke ting. Det brukes som blekemiddel for blant annet treverk, lær og stråhatter. I tillegg er oksalsyre et kraftig reduksjonsmiddel. Det kan derfor brukes til å fjerne oksidbelegg fra metall eller oksidbelegg som har smittet over på andre underlag, sier Audun Klauseie i Alanor AS, en av flere produsenter av oksalsyre.

Han forteller at oksalsyre derfor kan fjerne rustflekker fra stein, betong og tekstiler. Blekkflekker kan også fjernes med oksalsyre. I tillegg brukes næringsmiddelgodkjent oksalsyre av birøktere for å syrebehandle bikuber.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer