Oksalsyre:

Superpulveret fjerner flekker og rust

Sorte ringer på kjøkkenbenken, flekker på skinnstolen eller rust på metallet? Sjekk ut dette trikset!

GENIALT: Visste du at det finnes en måte å fjerner disse flekkene på? I videoen viser vi deg hvordan! Video: Malin Ridder-Nielsen Janssen. Reporter: Embla Hjort-Larsen. Foto: Celina Stamper Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du latt jernpanna stå litt for lenge ved siden av vasken, slik at det har kommet sorte ringer på trebenken?

Enten du har sorte flekker på trebenken, barna har tusjet på skinnstolen eller det har kommet rust på metallet, kan dette pulveret brukes på det meste.

Den hemmelige ingrediensen til et nytt og flekkfritt liv er nemlig oksalsyre (oxalic acid).

Ifølge SNL (Store norske leksikon) er oksalsyre en organisk syre som finnes i mange råvarer, bland annet i rabarbra, spinat, te, kakao og honning. Oksalsyre i ren form er helseskadelig og virker etsende på øyne, hud og slimhinner og kan forårsake nyreskader. Men det er også nyttig.

Fjerner oksidbelegget

– Oksalsyre brukes til en rekke ting. Det brukes som blekemiddel for blant annet treverk, lær og stråhatter. I tillegg er oksalsyre et kraftig reduksjonsmiddel. Det kan derfor brukes til å fjerne oksidbelegg fra metall eller oksidbelegg som har smittet over på andre underlag, sier Audun Klauseie i Alanor AS, en av flere produsenter av oksalsyre.

Han forteller at oksalsyre derfor kan fjerne rustflekker fra stein, betong og tekstiler. Blekkflekker kan også fjernes med oksalsyre. I tillegg brukes næringsmiddelgodkjent oksalsyre av birøktere for å syrebehandle bikuber.

Audun Klauseie i Alanor AS
Audun Klauseie i Alanor AS Vis mer

– Oksalsyren vil også bleke treverket på behandlet område. Men de sorte ringene får en større fargeforandring enn treverket. I mange tilfeller anbefaler vi å påføre oksalsyre løsning på hele overflaten for å få jevnest mulig farge etter bleking, forklarer Klauseie.

Ved korrekt bruk kan oksalsyre være et hjelpsomt middel i kampen mot de harde flekkene. Vi har testet hvordan det egentlig funker.

Bleker flekker, skjolder og rust

Ifølge inspirasjonsnettstedet Ifi.no bleker oksalsyre treverk. Derfor bør det unngås søl ved bruk. Oksalsyren nøytraliseres med kritt.

Den kan også brukes for å fjerne rustflekker på belegningsstein og skjolder fra jernvitriol på fjell og vindusglass, skriver Ifi.no

Nettstedet skriver videre at krystallene skal blandes i vann, ikke omvendt: Husk regla «syre i vann går an, men vann i syre blir uhyre». Bruk vernebriller og plasthansker.

Superpulveret fjerner flekker og rust

Fornuftig å beskytte hud og øyne

Giftinformasjonen forteller at de ikke gir ut råd angående bruk av verneutstyr, men henviser til råd fra produsent av det aktuelle produktet man bruker.

– Jeg kan uansett si at det er fornuftig å beskytte hud og øyne når man bruker oksalsyre, sier seniorrådgiver Marte Espeland i Giftinformasjonen til Din Side.

Espeland forteller at dersom syren kommer i kontakt med hud, vil det kunne gi smerte, irritasjon, rødhet, blemmer og sår som kan bli dype, avhengig av hvor sterk konsentrasjonen på oksalsyren er og hvor lang tid huden var i kontakt med syren.

– Oksalsyre kan være skadelig i kontakt med hud, slimhinner og øyne. Hvor stor skade man kan få kommer an på kosentrasjonen av oksalsyre i løsningen. Vi regner oksalsyre som etsende fra cirka 5 prosent løsning, forteller hun.

Etseskader likner på brannskader, og man graderer og behandler etter samme prinsipp som ved brannskader.

– Får man konsentrert oksalsyre på huden er det svært viktig å skylle lenge, mellom 30-60 minutter med lunkent vann, sier hun og legger til at man bør oppsøke lege ved tegn til etseskader i huden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer