Suppeblenderduell: Wilfa mot Cuisinart

Vi har testet to suppeblendere.

Vi har testet blenderne som ikke bare knuser og mikser, men også kan koke innholdet. Fra Wilfa (t.v.) og Cuisinart (t.h.) Foto: Elisabeth Dalseg
Vi har testet blenderne som ikke bare knuser og mikser, men også kan koke innholdet. Fra Wilfa (t.v.) og Cuisinart (t.h.) Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du en blender med glasskolbe bruker du den kanskje til supper allerede. Det har vi gjort med stort hell (hysj!) med vår åtte år gamle Krups-blender - til tross for at det står i bruksanvisningen på de aller fleste blendere at de ikke skal brukes til varmere enn 50-60 grader.

Er du en av dem som spiser mye suppe, kan en suppeblender være tingen. Ikke bare tåler den varm væske, den kan koke suppen for deg også. Vi har tidligere skrevet om Wilfa suppeblender, en blender som kan mikse både varmt og kaldt. Nå har vi testet den mot Cuisinart soupmaker.

Se video: Smart triks når du skal vaske blenderen

Nesten dobbel pris

Prinsippet er det samme for de dagens duellanter. Alt utstyret du trenger når middagen skal lages (i tillegg til eventuelt kniv og skjærebrett) er en blender, og fremgangsmåten er som følger: Ha ingredienser i blenderen, kok til det er mykt - og mos.

Men prisforskjellen er stor: For mens Wilfas maskin fås fra godt under 1.500 kroner, koster Cuisinarts cirka 2.500. Etter et par ukers jevnlig bruk er imidlertid konklusjonen ikke krystallklar. Det er ingen grensesprengende forskjeller på de to, selv om det er forskjell:

Cusinarts er hakket mer elegant løst, lettere å bruke, og takler isbiter bedre - men så koster den tilgjengjeld rundt en tusenlapp mer.

Er det verdt det?

Bruker du blenderen bare til smoothies, kommer du langt rimeligere unna. Vi har testet to smoothiemakers med drikkebeger inkludert, fra Nille og Clas Ohlson, til et par-tre-fire hundrelapper.

Utseende

Det er ikke vanskelig å se forskjell på de to blenderne, men de har også mange likhetstrekk. De har skrog i børstet metall, svarte detaljer, glasskolbe med svart lokk - og måleskje som også fungerer som en luke i lokket - og kan begge ta 1,75 liter kald væske, og 1,4 liter varm.

Funksjonene er også relativt like - med av og påknapp, timer, ulike varmetrinn og blenderens hastighet styres av et hjul. Forskjellen her ligger i selve knappene: Hos Wilfa er det tydelige knapper man trykker inn, mens hos Cuisinart er betjeningsknappene (med unntak av hjulet) dekket av en film. Dette er en stor fordel på kjøkkenet, hvor man gjerne er litt fettete eller klissete på fingrene - og det er langt lettere å gjøre rent.

Designet er ulikt, men funksjonene er de samme. Wilfas (t.v.) har markerte knapper, mens Cuisinart (t.h.) har dekket sine med en film. Den finnes også i en versjon med markerte knapper. Foto: Elisabeth Dalseg
Designet er ulikt, men funksjonene er de samme. Wilfas (t.v.) har markerte knapper, mens Cuisinart (t.h.) har dekket sine med en film. Den finnes også i en versjon med markerte knapper. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer

Brukervennlighet

Lokket til Cuisinarten sitter noen ganger litt for hardt fast. Det er ikke noe problem når kolben er tom, men når den er full av varm suppe ... skummelt. Den ble litt løsere etter hvert, og vil nok bli enda lettere å åpne etter lang tids bruk, men dette lot seg jobbe rundt, ved å ikke trykke det helt ned når vi brukte blenderen varm.

Dette er likevel småtteri i forhold til Wilfas kolbe som er litt puslespill.

Du får det til med litt øving, men flere av dem som har prøvd å montere den etter vask, har måttet krype til bruksanvisningskorset, eller måttet be om hjelp. Men når du først husker det, er det ikke vanskelig - det er bare ikke fryktelig logisk, og ganske plundrete.

I bruk

Forsiktig med skapene! Vi trakk blenderne helt ut, for å unngå at dørene skulle få dampskader. Foto: Elisabeth Dalseg
Forsiktig med skapene! Vi trakk blenderne helt ut, for å unngå at dørene skulle få dampskader. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer

Begge maskinene er relativt intuitive i bruk. Det er tre ulike varmetrinn, og fire blendertrinn + pulse-funksjon. Man kan stille inn timer på minutter, ved hjelp av pluss- og minustaster.

Wilfaen har et fortrinn, den har en rørefunksjon (stir) - som anbefales å bruke når man surrer hvitløk, chili og evt annet krydder før man har i resten av ingrediensene. Denne anbefales uansett ikke å bruke i mer enn ti sekunder om gangen, så blir jo litt som å bruke pulse-knappen, bare at den går roligere.

Ellers føles det meste ganske så likt. Det er som nevnt over, litt enklere de første gangene vi bruker Cuisinarts maskin, men det tar ikke mange gangene før vi blir vant til Wilfaen.

Suppebiten fikser begge maskinene greit. Vi lager de suppene vi har på repertoiret som vi pleier å mose med stavmikser eller i blender, og det fungerer helt fint.

Når det kommer til kaldt, klarer begge blenderne smoothies av frosne fruktbiter og bær, men når isbitene kommer må de gi tapt. Cuisinart er hakket sterkere, men også denne sliter med helt harde isbiter. Lar vi dem ligge på benken i fem minutter, og har dem i litt vann før vi prøver å knuse dem, fikser Cuisinart biffen, mens Wilfas må ha enda lenger liggetid på benken og væske i kolben, før det blir noe særlig dreis på det.

Her kan du se en liten videosnutt av de to blenderne:

 

Konklusjon

Er det verdt å betale en tusenlapp mer for Cuisinarts suppemaker? Ja. Det er en bedre blender, så har du romslig budsjett, og vil bruke blenderen mye, både til varme supper - og ikke minst is, ville vi gått for denne.

Når det er sagt, Wilfas maskin er også et godt kjøp, til knappe tusenlappen mindre.

Dette er rett og slett et valg du kan la lommeboken ta.

Vanskelig å plassere

Flere varme kjøkkenmaskiner

Det finnes også flere maskiner på markedet som kan gjøre flere ting på én gang i tillegg til å koke. Kenwoods populære kjøkkenmaskin Major kommer i en

superutgave med induksjon i bunn av bakebollen, slik at du kan piske, røre eller elte samtidig som du varmer opp eller koker maten.

Philips HomeCooker som ble presentert på IFA-messen i høst kan steke, koke og dampe (i flere lag) og rører i gryten for deg. HomeCooker er i salg i blant annet Storbritannia, men her hjemme må vi fortsatt vente.

Vær forsiktig med hvor du plasserer blenderen når den koker. Om du har overskap bør du sette den såpass langt ut på benken at den ikke ødelegger skapet - slik vi dessverre gjorde. I tillegg er det viktig at den ikke blir stående så langt ut mot kanten at det er fare for at den kan velte, eller at små fingre får fatt i den. For innholdet er kokende varmt, og kan gjøre stor skade.

Det aller mest hensiktsmessige for oss som har overskap over hele benken, ville vært å sette blenderen på komfyren. Og da er løsningen som er på vei fra Panasonic enda bedre - en blender som kan brukes vanlig på benken - eller varm direkte på induksjonstoppen, som gir både varme og energi til blenderen.

Dette er ennå ikke helt klart for markedet, men går alt etter planen, lanseres induksjonsblenderen (og intelligent fleksinduksjon) i løpet av de neste par årene.

Her kan du se en preview fra IFA- messen - verdens største elektronikkmesse - i Berlin tidligere i år:

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer