Surdeigsbrød på pose fra Møllerens og Regal

Nei, det må ikke ta ett døgn å bake surdeigsbrød. Men holder ferdigposene mål?

Møllerens surdeigsbrød, regal surdeigsbrød eller surdeigskultur? Foto: Elisabeth Dalseg
Møllerens surdeigsbrød, regal surdeigsbrød eller surdeigskultur? Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Husk, det følger med et visst ansvar.

Vi fikk høytidelig overlevert en avlegger av en mer enn 40 år gammel surdeigskultur, med tips og råd om hvor ofte den skulle mates og røres ut, og ikke minst, hvordan vi skulle redde den, om vi ikke husket å mate den en gang i uken. (Det gjorde vi selvfølgelig ikke, men nødhjelpen til surdeigen funket fint.)

Så langt, så bra. Men så kom oppskriften. Kulturen skal mates og stå i åtte timer. Deigen skal blandes og eltes - og stå i opp til åtte timer. Og så skal brødet legges i form eller på en plate - og stå i åtte timer.

24 timer for å bake et surdeigsbrød. Det må da kunne gjøres enklere?

Det kan det. To produsenter har lansert brødbakemikser for nettopp surdeig i år, Regal og Møllerens. Vi har bakt og prøvesmakt.

Legger du brødet i papir eller pose? Slik holder skorpen seg sprø og god

Regal surdeigsbrød: 2 timer

Regal surdeigsbrød gir to store og gode brød. Foto: Produsenten
Regal surdeigsbrød gir to store og gode brød. Foto: Produsenten Vis mer


Regal surdeigsbrødblanding kommer i en mellomstor pakke, og skal holde til to relativt store brød. Du må tilsette lunkent vann, en pakke gjær og et par spisesskjeer matolje, og elte deigen i en maskin i 8-9 minutter.

Deigen føltes noe fast, men etter å ha hevet i en halvtime, var den luftig og lett å jobbe med. Vi formet to brød, som vi lot etterheve på en stekeplate i 45 minutter. Så: en halvtime i ovnen, og voilà: To svære saftige surdeigsbrød. Etter at brødene hadde etterhevet var de så store at de nesten hang sammen, så vi anbefaler at du steker ett og ett brød om gangen.

Forklaringen og fremgangsmåten var enkel og grei, men det manglet detaljer som for eksempel tildekking av deig ved heving (vi tok plastfolie over når vi hevet deigen, et håndkle over når brødene etterhevet).

Brødene er luftige, store og saftige og smaker mildt og godt, med klart surdeigspreg. Du kan med fordel tilsette noe ekstra som gir litt mer piff, men det er et glimrende utgangspunkt.

Les også: Tre smarte tresleivtriks

Møllerens surdeigsbrød: 2-5 timer

Surdeigsbrød på pose fra Møllerens og Regal


Møllerens surdeigsbrød kommer i en liten pose, og holder til ett middels stort brød. Du må tilsette lunkent vann og en halv pakke gjær (tørr eller frisk).

Brødet eltes sammen i kjøkkenmaskin i 3-4 minutter, og skal så heve i 1-4 timer - jo lenger hevetid, jo mer smak og luftigere brød, ifølge pakningen. Vi gikk for en gyllen middelvei, og lot det heve i 2,5 timer. Der vi vanligvis lar deigen heve for seg selv, skal den her trykkes ned en gang i timen.

Etter endt hevetid helte vi deigen som nå hadde hevet til dobbel størrelse og var veldig løs og klissete ut på en melstrødd spekeplate. Det så ikke så bra ut før det gikk i ovnen, kanskje, men resultatet ble veldig fint - det peneste av brødene, om man kan snakke om pen bakst.

Skal vi trekke for noe, synes vi brødet var litt for salt for vår smak. Det passer perfekt til middag, og å dyppe i olivenolje på italiensk vis (men ikke tilsett salt i oljen!) men vi skulle heller sett det litt mildere, slik at vi kunne regulere saltmengden selv.

Ferdigkakemiks: Her er våre favoritter

Hvilket brød bør du velge?


Nå banner vi sikkert i kirken, men heretter blir det posesurdeigsbrød på oss, om vi skal lage det selv. Selv om man må tilsette gjær. Det surdeigsbrødet vi laget selv etter oppskrift, var ikke så mye å skryte av - selv om vi håper at øvelse en en gang skal gjøre mester. Enn så lenge, om vi skal servere brødet til andre enn oss selv, blir det porsesurdeig.

Vår favoritt var det litt salte fra Møllerens, selv om det tok noe lenger tid å lage enn det fra Regal. Kanskje fordi vi ikke spiser så mye skiver, men stort sett bare serverer brød til suppe eller salater, og det var det perfekt til. Porsjonsstørrelsen har også noe å si - det er sjelden vi trenger to digre brød, og det er best når det er ferskt fra ovnen. Regals blanding var kjappere - og om vi skal lage brød til brødskivemat, til hele storfamilien, er det et supert alternativ.

Og så får vi øve oss på ordentlig hjemmelaget i smug:


Kokkenes hemmelige triks: Ha alltid en pose potetmos på lur

Tips til surdeigsbakingen

Enten du velger posebrød eller går for en surdeigskultur går det fint an å variere ettersom hva du skal bruke brødet til. Her er noen tips:

  • Prøv med damp: Har du dampovn, egner surdeigsbrød seg godt til å bli dampet. Har du ikke dampovn, kan du prøve følgende: Sett en ildfast form eller jerngryte lengst ned i stekeovnen mens du varmer opp ovnen til riktige steketemperatur. Sett brødet inn i ovnen og hell på en halv desiliter vann i formen eller jerngryten rett før du lukker stekeovnsdøren. Dampen som dannes gir et større brødvolum og en jevnere og penere overflate på brødskorpen.

  • Hev med plast: Det er flere måter å heve på. Noen sverger til å dekke deigen med et kjøkkenhåndkle, andre bruker plast. Som hovedregel blir brøde saftigere jo bedre du klarer å holde på fuktigheten, så vi anbefaler å dekke bakebollen med plastfolie.

    Tips: Ta med deg engangsdusjhetten neste gang du er ute og reiser, det egner seg perfekt til å bruke som lokk over deiger som hever.

  • Eksperimenter med hevetider: Begge ferdigmiksene skal tilsettes gjær, noe som gjør hevetiden langt kortere enn for ordinære surdeigsbrød.

  • Tilpass måltidet: Bruk krydder eller ferske urter som passer til det du skal ha til middag, både i deigen, eller på topp - eller tilsett noe honning, tørkete bær eller lignende for et søtere brød.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer