Surroundguide for dummies

Du er ikke fornøyd med stereo - og lurer på surround?

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Surround for hjemmebruk har hatt en lang og omstendelig utvikling gjennom flere tiår. Det ble gjort forsøk med quadrofoni - 4-kanals lyd - allerede på 70-tallet, med 2 ekstra kanaler kodet inn på på spesielle vinylplater. Det mest utbredte av disse var CD-4 som også var kjent som Quadradisk.

Det var også flere tape-baserte formater, på kassett eller på spolebånd, men ingen av disse fikk noen utbredelse av betydning.

Årsakene til dette er flere, men at man i realiteten trengte to stereoanlegg og måtte betale minst dobbelt så mye var en stor hindring. At mange heller ikke fant akesptabel plass til 4 høyttalere i stua var også medvirkende.

Gammelt konsept

Ideen om surround-lyd er ikke ny, den første dokumenterte bruk skjedde i 1940, i Disneys tegnefilm Fantasisa. Der ble det i følge Wikipedia brukt 54 høyttalere rundt omkring i salen, men "kodingen" av signalet var sum- og differanse-signaler.

Bevegelige lydsignaler, som vandret mellom kanalene i et flerkanals høyttalersystem, ble først brukt av modernistiske komponister av elektronisk musikk. Stockhausen, Varese og Xenakis holdt alle på med dette på 50-tallet. Utstyret de hadde til rådighet var svært primitivt sammenlignet med dagens.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer