Svelging av batteri

- Svært farlig

Knappcellebatterier kan forårsake store skader dersom barn svelger dem.

KNAPPCELLEBATTERI: Alt fra kjøkkenvekter til leker med lys eller lyd inneholder små batterier av denne sorten, såkalte knappcellebatterier. Disse bør oppbevares utenfor barns rekkevidde. Video Berit B. Njarga. Klipp: Tobias Fjeldvang Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange elektroniske dingser inneholder såkalte knappcellebatterier, som i verste fall kan forårsake store skader dersom barn får tak i dem og svelger dem. Helsebiblioteket skriver på sine nettsider at det verden over sees dødsfall etter inntak av knappcellebatterier.

Hvert år får Giftinformasjonen en rekke henvendelser om barn som har fått i seg disse batteriene. Her gjelder det å holde batteriene unna små barn - og vite hva man skal gjøre om uhellet er ute.

Over 100 tilfeller hvert år

- Knappcellebatterier kommer i ulike størrelser og kan likne på mynter. De er av en størrelse som er mulig å svelge, også for barn, forklarer seniorrådgiver Stine Jevnehagen Moe i Giftinformasjonen til Dinside.

Tall fra Giftinformasjonen viser at de i 2020 fikk 106 henvendelser om uhell med inntak eller mistanke om inntak av slike batterier. Hvert år siden 2015 har de fått mellom 90 og 190 henvendelser om dette, i alt 752 henvendelser til og med 2020. De skriver på Helsenorges nettsider at det å svelge slike batterier kan være svært farlig.

Kan gi alvorlige skader

- Knappcellebatterier kan gi alvorlige skader ved svelging, forklarer Jevnehagen Moe videre.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer