- Svært farlig

Forsker sender ut en klar advarsel til alle som vurderer å bruke juletreet som ved i peisen.

KLAR ADVARSEL: Har du vurdert å bruke juletreet som ved? I så fall bør du tenke deg ekstra om. Video: Embla Hjort-Larsen / Storyblocks. Vis mer
Publisert

På samme tid som at kunstige juletrær stadig blir mer populært, er det mange som fortsatt holder seg til gamle tradisjoner og kjøper ekte bartrær.

Uansett om du har valgt å gå for ekte eller falskt juletre, er årets jul nå overstått - noe som blant annet betyr at julepynten snart skal ryddes vekk.

Morten Seljeskog ved forskningsinstituttet SINTEF kommer i den anledning med advarsel mot en tilsynelatende uskyldig praksis – nemlig å fyre med juletrær i peisen.

- Kan være dødelig

- Selv om det kan virke som en god idé å bruke juletreet som ved etter julesesongen, er det faktisk svært farlig, sier Seljeskog.

Det oppstår nemlig en umiddelbar og intens varmeutvikling som kan føre til pipebrann og utslipp av giftige gasser når man fyller ovnen med granbar.

Forskeren forklarer at nålene fra bartrær er dekket med et lag voks og har et innvendig nettverk av kanaler fylt med kvae, som begge er svært brennbare.

ADVARER: Forsker ved forskningsinstituttet SINTEF, Morten Seljeskog. Foto: SINTEF
ADVARER: Forsker ved forskningsinstituttet SINTEF, Morten Seljeskog. Foto: SINTEF Vis mer

Dette resulterer i høye konsentrasjoner av uforbrente hydrokarboner, partikler, karbonmonoksid (CO), ammoniakk (NH3), hydrogenfluorid (HF), formaldehyd (CHOH) og hydrogencyanid (HCN).

- Disse gassene er farlige, spesielt hydrogencyanid. Høye konsentrasjoner av disse gassene kan være dødelig, advarer Seljeskog.

DU GRØNNE, ALLERGIFRAMKALLENDE: Juletreet kan være årsaken til at du hoster og nyser. Vis mer

Du kan resirkulere det

Forskerens opplyser at riktig fyring i peisen også er viktig for miljøet.

- Det er viktig å forstå hvordan man fyrer på en trygg og effektiv måte for å minimere miljøpåvirkningen, sier han.

Seljeskogs anbefaling er å heller resirkulere juletreet ditt. Han råder også til å følge kommunale retningslinjer for å sette ut trærne til henting.

For det er nemlig slik at flere kommuner plukker juletreet hvis du setter det ut. Dette for at du ikke skal brenne eller kaste det der du ikke skal.

Da blir de hentet

I perioden 8.-13. januar samler Oslo kommune inn juletrær fra over 1000 hentesteder i hele byen. Trærne må da leveres uten pynt og ikke i sekk.

Hvis du setter juletreet i veien sammen med avfallskonteineren som skal tømmes, kan du også få det hentet i Stavanger kommune. Der blir trærne hentet i uke 2 og 3.

Også i Bergen kommune kan du levere juletreet gratis til alle gjenvinningsstasjoner. Der gjelder ordningen i januar og ut hele februar.

Skal du sikre deg henting av juletre i Trondheim kommune, må du sette det godt synlig ved veien søndag 16. januar.