Nytt prissystem for strøm

- Svært lite forbrukervennlig strøm-endring

Forbrukerrådet sterkt kritiske til NVE-forslag.

DYRERE: NVE foreslår årskvoter på strømmen. Bruker du mer, må du betale for det. Foto: Chuyuss/Shutterstock/NTB scanpix
DYRERE: NVE foreslår årskvoter på strømmen. Bruker du mer, må du betale for det. Foto: Chuyuss/Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) vil innføre et kvotesystem for strøm.

Hver og en av oss får tildelt en kvote for hvor mye strøm vi kan bruke på én gang. Går vi ut over denne kvoten, vil vi måtte betale høyere nettleie.

- Forslaget er for komplisert og kan ramme forbrukere i sårbare situasjoner, skriver Forbrukerrådet i sitt høringssvar til NVEs forslag.

Dyrt å gå over årskvote

I en pressemelding skriver Forbrukerrådet at de frykter et forbrukerfiendtlig strømabonnement.

NVE har allerede åpnet for at strømselskapene skal kunne ta betalt for effekten vi tar ut under ett i tillegg strømmen vi bruker over langen.

Men foreløpig er det bare noen få selskaper som har innført et slikt system. Blant dem er Fredrikstad Energinett, som ertet på seg hytteeiere på Hvaler da de i 2015 begynte å ta betalt for effektbruk.

For å redusere investeringene i nytt nett og begrense nettleien, foreslår direktoratet nå at du og jeg skal inngå et tolv måneders abonnement for hvor mye strøm du kan bruke til enhver tid. Hvis du går over grensen, må du betale det Forbrukerrådet kaller en betydelig overpris.

SKEPTISK: Kvoteprisingen er svært lite forbrukervennlig, mener direktør Randi Flesland i Forbrukerrådet. Foto: Lise Åserud/NTB scanpix
SKEPTISK: Kvoteprisingen er svært lite forbrukervennlig, mener direktør Randi Flesland i Forbrukerrådet. Foto: Lise Åserud/NTB scanpix Vis mer

- Trekk forslaget!

Forbrukerrådet er ikke overbevist om at dette er en hensiktsmessig løsning for å begrense belastningen på strømnettet.

- Vi deler NVEs bekymring over økende nettleie og ser også behovet for å jevne ut forbrukstoppene. Samtidig tror vi ikke den foreslåtte løsningen er veien å gå, til det er løsningen for komplisert og lite fleksibel. Vi anbefaler at NVE trekker forslaget, og heller vurderer mer frivillige ordninger som vektlegger gulrot fremfor pisk, sier direktør i Forbrukerrådet Randi Flesland.

Hun mener forslaget vil gjøre det svært komplisert å være strømkunde og slår uheldig ut for forbrukere i sårbare situasjoner.

- Vi er overbevist om at en frivillig ordning med positive virkemidler vil være mer forbrukervennlig og effektiv, sier forbrukerdirektør Randi Flesland.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer