Svært mange mangler dette

To av ti gjør ingen skadeforebyggende tiltak ved lyn og torden, viser en ny undersøkelse.

SIKRINGSSKAPET: Her forklarer vi deg hvordan du skal sjekke at jordfeilbryteren fungerer, det bør du nemlig gjøre! Video: Martin K. Størbu Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- 37 prosent oppgir at de har overspenningsvern i sikringsskapet. Å installere slikt vern er det beste du kan gjøre for å beskytte boligen mot lynskader, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i forsikringsselskapet If i en pressemelding.

I undersøkelsen, som er gjennomført av YouGov på oppdrag for If, kommer det videre fram at totalt 20 prosent ikke gjør noen form for skadeforebygging i forbindelse med lyn og torden.

MANGLER DETTE: Enheten i ringen er et overspenningsvern som beskytter strømnettet ditt - og alle dingser og elektronikk du kobler til det. Men det er ikke alle som har dette i sikringsskapet sitt - eller som kanskje vet at det må kontrolleres jevnlig og byttes når det er «utbrukt». Foto: Martin Kynningsrud Størbu
MANGLER DETTE: Enheten i ringen er et overspenningsvern som beskytter strømnettet ditt - og alle dingser og elektronikk du kobler til det. Men det er ikke alle som har dette i sikringsskapet sitt - eller som kanskje vet at det må kontrolleres jevnlig og byttes når det er «utbrukt». Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Det vanligste skadeforebyggende tiltaket ved tordenvær er å trekke ut støpsler av kontaktene. I undersøkelsen svarer 40 prosent at de tar ut strømmen til TV-en og 33 prosent trekker ut støpslene generelt i boligen, heter det i meldingen.

De som er dårligst til å trekke ut støpselet fra TV-en er befolkningen i Oslo, der trekker 28 prosent ut støpselet når tordenvær finner sted. I Innlandet og Viken trekker 48 prosent ut TV-støpselet, mens 42 prosent gjør det i Agder og på Sør-Østlandet.

Forsikringsbransjen registrerte 248 lynskader i juli i fjor. I tillegg var det 274 «elektrisk fenomen»-skader, viser tall fra Finans Norge. Skadene kom opp i 64,3 millioner kroner bare denne måneden, opplyser If.

- Heldigvis er det sjeldent at torden slår rett ned i hus, men folk skal være klar over at lynnedslag kan forplante seg i elnettet over ganske lange avstander, og skape spenning som slår ut mobiler til lading, TV-er, frysebokser, kjøleskap og datamaskiner, sier Clementz.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer