Svaret «alle» lurer på

Er det helsefarlig å bruke varmt vann rett fra springen til matlaging? Eller er det en myte? Her får du svaret.

VARMT ELLER KALDT?: Hvorfor blir vi rådet om å ikke innta varmt vann fra springen? Her får du svaret! Video: Linn Merete Rognø. Vis mer
Publisert

Etter omfattende og langvarige studier, har forskere kommet fram til samme konklusjon, gang på gang:

Å bruke varmt eller lunkent vann direkte fra springen til matlaging, kan være helsefarlig. Rådet er derfor å la vannet renne fra springen til det er blitt kaldt, før vi bruker det i drikke eller mat.

Men er det egentlig så nøye?

Dette må avklares, én gang for alle.

Varmt eller kaldt?

Vi har fått svar fra to av landets fremste eksperter på feltet:

  • Anders Bekkelund, seniorrådgiver hos FHI, Avdeling for smittevern og beredskap, ved Seksjon for smitte fra mat, vann og dyr.
  • Olav Vatn, seniorrådgiver hos Mattilsynet, ved Seksjon kjemisk mattrygghet.

- Drikkevannet i Norge er godt, verdens beste, vil mange påstå. Hvorfor bør vi da unngå å bruke varmt springvann i mat og drikke?

- Drikkevannet i Norge skal være trygt. Likevel er temperert kranvann ikke å anbefale, fordi det fortsatt er mange bygg og boliger som blant annet har rør og varmtvannsbeholdere av eller med kobber, sier Olav Vatn.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.