Dagens kinaprodukt:

Swap drill bit - dreibart bitfeste for drill

Det påstås at du sparer tid og at monteringsjobben blir enklere, men er det slik i praksis?

SLIPPE FLERE MASKINER? Dagens kinaprodukt skal gjøre det superenkelt å bytte fra bits til bor. Foto: Brynjulf Blix
SLIPPE FLERE MASKINER? Dagens kinaprodukt skal gjøre det superenkelt å bytte fra bits til bor. Foto: Brynjulf Blix Vis mer
Publisert

Om du bruker en skrumaskin eller slagtrekker med bitsfeste eller drill med vanlig chuck, er det fullt mulig å gjøre et relativt raskt bytte av verktøy. Men hvor skal du gjøre av det verktøyet du ikke bruker for øyeblikket når du jobber i eller bak et skap?

Mange maskiner har en magnet beregnet på å holde bits og bor, men ikke alle. Det er som regel ikke plass til stort mer enn et par bits eller bor. Uansett blir dette fort litt plundrete. Du kan også ha to eller tre maskiner klare til bruk med hvert sitt verktøy. Det kan også bli litt plundrete.

Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix Vis mer

Smart løsning?

En dag dukket det opp en video som viste en fiffig måte å bytte verktøy på, og vi fant umiddelbart ut at dette måtte vi teste ut selv. Det dreier seg om et sett med både selve løsningen og et utvalg bits og bor, alle med standard bits-feste, i en grei gul plasteske.

Selve løsningen er en slags ramme som settes i maskinens bitfeste eller chuck. I den andre enden av rammen er det et dobbelt bitfeste som kan dreies rundt og låses med en ring.

Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix Vis mer
Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix Vis mer

Du setter så de to verktøyene du trenger inn i hver ende av det dreibare bitfestet. Så er det bare å trekke låseringen fram. Da er det ene verktøyet klart til bruk.

KLAR TIL BRUK: Her er bor og bit på plass. Foto: Brynjulf Blix
KLAR TIL BRUK: Her er bor og bit på plass. Foto: Brynjulf Blix Vis mer

Når du skal bytte verktøy trekker du låseringen tilbake, dreier det doble bitfestet og skyver låseringen fram igjen.

I settet følger det med 16 bits og to bor med justerbar forsenkerkrage.

I bruk

Det første vi reagerte på var at det ikke er noen egentlig låsemekanisme for bits. Festet er slisset og kan strammes om bitsen med en krage. Men det går an å trekke ut bits selv om kragen strammes godt. Dette betyr ikke at bitsen faller ut, men det er ikke alltid den sitter så godt heller. Og man må huske å stramme i blant.

Den store låseringen har en setskrue som holder på plass en liten stålkule. Denne stålkulen skal holde fast låseringen ved å gå ned i et spor i bitsbitsholderen. Men det gjør den i svært liten grad. Holder man hele løsningen loddrett for å skru eller bore oppover faller ringen ned og låser ikke lenger bitsholderen.

Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix Vis mer

En annen ting er at hele løsningen er ganske vinglete. Sammenlignet med å sette i en bits eller et bor direkte i maskinen blir alt nærmere 11 centimeter lengre. Det i seg selv er ingen fordel, og når løsningen er litt skeiv og løs i fisken i tillegg, får man ikke den store presisjonsopplevelsen.

LANGT: Det er ikke helt enkelt med presisjonen, når løsningen blir så lang som dette. Foto: Brynjulf Blix
LANGT: Det er ikke helt enkelt med presisjonen, når løsningen blir så lang som dette. Foto: Brynjulf Blix Vis mer

En liten modifikasjon

Vi syntes hele ideen var interessant, men det sviktet altså på den mekaniske utførelsen. Hadde låseringen fungert ville løsningen totalt sett blitt svært mye bedre. Det som mangler er rett og slett en liten fjær eller lignende som presser kula mot bitsholderen.

Vi sjekket vårt lille lager av spiralfjærer, men hullet er veldig lite og det er ikke plass til mer enn to runder med fjærtråd. Men det finnes jo andre elastiske materialer, og en liten gummibit hadde kanskje gjort nytten?

Vi fant en liten bit 1mm tykk gummi og tok fram hulltanga. Så stanset vi ut et lite hull i gummien som passet ned i hullet i låseringen, mellom stålkula og settskruen.

Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix Vis mer

Vi fikk pirket den på plass og satte i settskruen igjen.

Foto: Brynjulf Blix
Foto: Brynjulf Blix Vis mer

Og det gjorde susen. Nå var det bare å justere settskruen slik at stålkulen kunne presses litt tilbake over kanten på bitsholderen. Der smatt den ned i sporet og holder bitsholderen på plass!

Konklusjon

Ideen er ikke så dum, men utførelsen oser ikke akkurat av presisjonsarbeide. Den fungerer i prinsippet, det tar bare et par tre sekunder å dreie holderen fra bor til bits, og man får både boret og skrudd i de materialene som er aktuelle.

Swap drill bit - dreibart bitfeste for drill

De tunge bore- og skrujobbene krever at verktøyet sitter godt i drill eller skrumaskin, uten å vingle. Men monterer du bor med forsenkerkrage på den ene siden og passende skrubits på den andre siden, er det nok noe raskere enn å bytte verktøy for hver operasjon.

Vi fant den på Ebay og prisen kom på et par hundre kroner - frakt inkludert til Norge.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer