Manglende lys på sykkelen kan koste deg dyrt. Det har flere syklister fått merke under kontroller i Oslo og Bergen denne høsten.
Men når blir lyset du har på sykkelen så kraftig at det blir et problem?
TEST: Den beste sykkellykten
Sju ganger sterkere enn billykter
250 lumen holder lenge om du vil bli sett i trafikken. Noen av de mest ekstreme LED-lyktene er oppgitt å kunne gi en lysstrøm på hele 7000 lumen (om de holder hva de lover, er en annen sak). Til sammenligning er vanlige verdier på biler mellom 1000 og 1500 lumen.

– For sterk sykkellykt kan føre til at bilister eller motgående syklister mister sikten, som kan føre til alvorlig ulykke med store personskader og i verste fall dødsfall, sier Reidar Henry Svendsen i Statens vegvesen til NRK Buskerud.
Svendsen har opplevd at bilister har måttet stoppe på grunn av sterkt sykkellys.
Den britiske sykkelentusiasten CycleGaz har laget denne videoen for å sette fokus på uvettig lysbruk i Londons gater:
Fornybart: Solcellelampe + deodorant = sykkellys
- Ukjent problemstilling
Politiet i Oslos nabolag synes derimot ikke at de kraftige sykkellysene er noe problem.
– Dette er en ukjent problemstilling for oss og er ikke noe vi vil prioritere. Sykler du i mørket skal du ha lykt, vi legger oss ikke opp i hvordan lykt som brukes, uttalte politioverbetjent Nikolai Backe-Henden ved Asker og Bærum politidistrikt til Budstikka i november i fjor.
Heller ikke forskriftene over kan hjelpe de som føler at sterkt sykkellys er plagsomt og potensielt trafikkfarlig.
Bruker grønn laser: Bli sett i mørket på en helt ny måte
Blende-paragraf fjernet
I paragraf 5, fjerde ledd het det i sin tid:
«Lykten foran skal gi tilstrekkelig lys uten å virke blendende.»
- Den 1. mars 2007 ble denne bestemmelsen fjernet. Det finnes så vidt jeg kan se ingen historikk som forklarer hvorfor, sier rådgiver Kurt Ottesen i Veidirektoratet til Dinside.
Blende-bestemmelsen står imidlertid fortsatt på Statens Vegvesens nettside om utstyrskrav til sykkel.
- Jeg ser ikke bort fra at vi fortsatt har belegg for dette. Veitrafikklovens paragraf 3 er jo så bred at den burde dekke dette også.
Her står det:
Enhver skal ferdes hensynsfullt og være aktpågivende og varsom så det ikke kan oppstå fare eller voldes skade og slik at annen trafikk ikke unødig blir hindret eller forstyrret.
Dermed er det mest av alt sunn fornuft som gjelder, og ikke konkrete bestemmelser om lys- eller strømstyrke, slik tilfellet er med bil.
Men hva skjer den dagen en bilist kjører av veien og mener at syklisten med ekstremlys har skylda?

Utstyr: Selger ulovlige sykler
- Viktigst at man bruker lys
- Som så ofte ellers ligger teknologien noen hestehoder foran politikerne. Dette burde kanskje lovgiverne se på, sier Hulda Tonstad, informasjonssjef i Syklistenes Landsforening, til DinSide.
Hun oppfordrer de som har slike lykter montert på sykkelen om å tenke seg om og vise hensyn.
- De kan sikkert fungere godt for eksempel på treningsturer i marka. Men det er jo viktig å bruke fornuften når man ferdes i trafikkerte områder. Du kan for eksempel stille lyset nedover mot asfalten eller bruke papir for å blende ned.

Hun mener likevel det er aller viktigst å ha fokus på at folk faktisk har lys på sykkelen og bruker det.
- Vi er svært glade for at politiet nå har fokus på dette og samarbeider tett med dem. Men butikkene har jo også et ansvar for å selge sykler med påbudt utstyr. Selges de uten, så bør de ha sykkellys lett tilgjengelig for kundene, sier Tonstad.
LES OGSÅ:
Sykkellyset som forstår når du har fått nok
Derfor er det lov med blinkelys
Dette lyset burde vært påbudt