Sylslank fremtidstrøm

FlatTV er sååå 2006. Nå vil vi ha en mulig flat-vaskemaskin.

Publisert
Sist oppdatert

Problemet er bare det at den ikke er i produksjon. Men, skal vi tro elvareprodusenten Electrolux, er det ikke umulig at det skjer om ikke så alt for lenge.

Såå tynn

Det var nemlig nettopp en flatvaskemaskin som gikk til topps i Electrolux' årlige Design Lab, i skarp konkurranse med blant annet tåkedusjer og energivennlige kjøleskap.

Bildespesial: Se alle finalistene

Det var en ung ungarer som stakk av med den gjeve prisen, Levente Szabó fra Mohly-Nagy University of Art &Design. Ingen nordmenn deltok i årets konkurranse.

- Jeg synes egentlig ikke man bør skille mellom "design" og "økodesign", sier vinneren i en pressemelding. - For slik det står til med miljøet akkurat nå, er det viktig at alle produkter vi lager er miljøvennlige.

Levente Szabó og vaskevidunderet. Bilder: Electrolux Foto: Electrolux
Levente Szabó og vaskevidunderet. Bilder: Electrolux Foto: Electrolux Vis mer


E-wash' er ikke ment å være like tynn som den nye Macen, men den skal få dagens "smale" vaskemaskiner til å få komplekser for midjemålet. En slik maskin skal enkelt kunne plasseres i små bad eller vaskerom. Og miljøvennlige såpenøtter skal erstatte vaskemidler.

Hvert år inviterer Electrolux designstudenter til en åpen konkurranse, Electrolux Design Lab. I år var temaet bærekraftige husholdningsapparater og -løsninger for 2020. Og produsenten driver heldigvis ikke veldedighet: Enkelte av prototypene fra konkurransen skal videreutvikles for masseproduksjon. Vi ønsker oss E-wash.

Løser plassproblemet

E-wash skal løse trangboddes plassproblem - akkurat som flatskjermer. Den kan settes opp langs veggen og nye steder som på kjøkkenet og bak hybelsofaen, samtidig som den skal vaske samme mengde tøy som vanlige feite vaskemaskiner.

– Mens vi venter på at designprodukter som ”E-wash” kan settes i produksjon, har Electrolux allerede utviklet produkter gjennom ”Compact Range” assortimentet, som tar mindre plass enn tradisjonelle hvitevarer, sier administrerende direktør Arne Håkon Burdal i Electrolux Norge.

Les også: Bygg med fremtidens materialer i dag

Eldgammel vasketeknikk

Alt er imidlertid ikke nytt i Szabós idé. Selve vasketeknikken med å bruke såpenøtter har blitt brukt i århundrer i India og Nepal. Szabó mener at én kilo såpenøtter vil dekke behovet for én persons årlige vaskebehov.

Nøttene skal være både fine for allergikere, skånsom for klærene - og miljøvennlige.

Les mer om konkurransen

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer