Røykvarslere:

Symbolet som avslører røykvarsleren

30 nordmenn har omkommet i branner i år. Enkle tiltak kan redusere risikoen betraktelig.

BØR BYTTES: Ioniske røykvarslere er merket med radioaktiv-symbolet på baksiden og reagerer tregere på ulmebrann enn de optiske. Foto: Knut Falch / NTB Scanpix / Pål Joakim Pollen
BØR BYTTES: Ioniske røykvarslere er merket med radioaktiv-symbolet på baksiden og reagerer tregere på ulmebrann enn de optiske. Foto: Knut Falch / NTB Scanpix / Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert

- Menn har dessverre toppet dødsbrannstatistikken i mange år, men aldri så voldsomt som i år, sier Cecilie Daae, direktør i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

For tallenes tale er tydelig: Av 30 nordmenn som har omkommet i brann i år, er hele 25 av dem menn, eller da 83 prosent av de omkomne.

Et lyspunkt i statistikken er imidlertid at antallet brannomkomne stadig går nedover – det forrige tiåret omkom det i gjennomsnitt 64 personer årlig, og i det gjeldende tiåret er tallet 43 personer årlig.

– Det viktigste du kan gjøre for brannsikkerheten i hjemmet, er å sjekke at alle røykvarslerne i boligen virker som de skal, og at de kan høres tydelig på oppholdsrom og soverom, også når døren mellom rommene er lukket, sier Simon Andre Olsen, boligekspert i Gjensidige.

Påbudt med minst én i hver etasje

I norske boliger er det et krav om at du skal ha minst én røykvarsler i hver etasje, men det anbefales å ha flere.

– Vi anbefaler brannvarslere i alle soverom, i tillegg til i typiske rom som forbinder resten av huset, har Håvard Kleppe i Norsk brannvernforening sagt til Dinside tidligere.

– Vi anbefaler også varslere i nærheten av tekniske rom, der sikringsskapet står og på vaskerom eller der det er vaskemaskiner og tørketromler – som er steder det kan oppstå brann, sier han videre.

Slik plasserer du den

Røykvarslere bør plasseres på takets høyeste punkt, og minst en halv meter fra veggen. I boliger med flere etasjer er det lurt å plassere røykvarslere nær trappa, slik at lyden bærer bedre mellom etasjene.

De fleste røykvarslere kan seriekobles, slik at alle begynner å ule dersom én setter i gang. Det kan være den lille detaljen som sørger for at alle, og ikke nesten alle, kommer seg i sikkerhet hvis det begynner å brenne.

SLIK: Røykvarsleren skal stå minst en halv meter fra vegg. Foto: Norsk brannvernforening
SLIK: Røykvarsleren skal stå minst en halv meter fra vegg. Foto: Norsk brannvernforening Vis mer

Optisk eller ionisk?

Røykvarslere kommer hovedsakelig i to kategorier: optiske og ioniske, som da henholdsvis «ser» og «føler» brannen, for å bruke dagligdagse beskrivelser.

De optiske variantene anbefales fordi de reagerer raskere på ulmebrann, som er slik de fleste boligbranner starter.

Er du usikker på om de du bruker hjemme er optiske eller ioniske, kan du løsne dem fra festet i taket og sjekke baksiden – ioniske røykvarslere skal ha et «radioaktiv»-symbol på baksiden fordi de har en ørliten radioaktiv kilde innebygd.

Har du røykvarslere gjennom et alarmselskap, er det sannsynligvis optiske røykvarslere, altså riktig type.

Bytt batteri én gang i året

1. desember er røykvarslerdagen, som er et samarbeid mellom Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, Norsk brannvernforening, DLE (Det lokale eltilsyn), Brannvesenet og Gjensidige.

Da anbefales det at alle husstander bytter batteriene i røykvarslerne. Gjorde du ikke det 1. desember, foreslår vi at du tar en runde til helga. Her kan du laste ned en påminnelse til kalender-appen din. Husk også å føre opp batterier på handlelista.

Dessuten bør du:

  • Sjekke én gang i uka at røykvarslerne virker, ved å trykke på knappen. Husk også å sjekke dem når du kommer tilbake fra ferie og lignende, siden du da kanskje har gått glipp av «lavt batteri»-varslingen. Og når du kommer på hytta!
  • Støvsuge den et par ganger i året - skru gjerne ned effekten på støvsugeren litt først. Dette øker levetiden til røykvarsleren.
  • Bytte ut hele røykvarsleren hvert 10. år eller oftere.

En ny røykvarsler kan du få til ulike priser rundtom, men alle som selges i det norske markedet tilfredsstiller kravene som er gitt av myndighetene og skal i teorien være gode nok. Om du kjøper nye røykvarslere nå, kan et smart tips være å skrive «des 2019» på baksiden, så vet når du kjøpte dem neste gang det er på tide å bytte dem ut.

Husk for øvrig at mangel på røykvarslere i boligen, eller røykvarslere uten batteri, kan gi avkortning på et eventuelt forsikringsoppgjør.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer