Røykvarslere:

Symbolet som avslører røykvarsleren

30 nordmenn har omkommet i branner i år. Enkle tiltak kan redusere risikoen betraktelig.

BØR BYTTES: Ioniske røykvarslere er merket med radioaktiv-symbolet på baksiden og reagerer tregere på ulmebrann enn de optiske. Foto: Knut Falch / NTB Scanpix / Pål Joakim Pollen
BØR BYTTES: Ioniske røykvarslere er merket med radioaktiv-symbolet på baksiden og reagerer tregere på ulmebrann enn de optiske. Foto: Knut Falch / NTB Scanpix / Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert

- Menn har dessverre toppet dødsbrannstatistikken i mange år, men aldri så voldsomt som i år, sier Cecilie Daae, direktør i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

For tallenes tale er tydelig: Av 30 nordmenn som har omkommet i brann i år, er hele 25 av dem menn, eller da 83 prosent av de omkomne.

Et lyspunkt i statistikken er imidlertid at antallet brannomkomne stadig går nedover – det forrige tiåret omkom det i gjennomsnitt 64 personer årlig, og i det gjeldende tiåret er tallet 43 personer årlig.

– Det viktigste du kan gjøre for brannsikkerheten i hjemmet, er å sjekke at alle røykvarslerne i boligen virker som de skal, og at de kan høres tydelig på oppholdsrom og soverom, også når døren mellom rommene er lukket, sier Simon Andre Olsen, boligekspert i Gjensidige.

Påbudt med minst én i hver etasje

I norske boliger er det et krav om at du skal ha minst én røykvarsler i hver etasje, men det anbefales å ha flere.

– Vi anbefaler brannvarslere i alle soverom, i tillegg til i typiske rom som forbinder resten av huset, har Håvard Kleppe i Norsk brannvernforening sagt til Dinside tidligere.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer