TEST: Miele Scout RX2 Home Vision

Systematisk og nøye fra Miele

Det er mye positivt å si om denne lave og smarte robotstøvsugeren, men spesielt to ting trekker litt ned.

KLAR FOR DYST: Robotstøvsugeren Miele Scout RX2 Home Vision skal klare teppekanter på inntil 17 millimeter. Hvordan det går i praksis med våre tepper, ser du i videoen over. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En god robotstøvsuger kan være en betydelig hjelp i en travel hverdag. Slike finnes det etter hvert mange av, som for eksempel Xiaomi Roborock S5, som også har innebygd vaskefunksjon. Men det finnes også mye dårlig, spesielt i de lavere prisklassene.

Tre interessante egenskaper

Denne gangen har vi testet en av toppmodellene fra Miele, modellen Scout RX2 Home Vision. Det er spesielt tre egenskaper vi må trekke fram som gjør modellen spesielt interessant: Den har innebygd overvåkingskamera, slik at du - via appen - kan overvåke hjemmet ditt mens den surrer rundt på gulvet.

Den andre egenskapen er at den er lav, kun 8,5 centimeter - og dermed kommer den fint til under sofaer og senger der en del andre roboter vil få problemer.

LAVPROFIL: Med sine 8,5 cm i høyden, er det ikke mange sofaer, bokhyller og senger den ikke kommer seg under. Foto: Bjørn Eirik Loftås
LAVPROFIL: Med sine 8,5 cm i høyden, er det ikke mange sofaer, bokhyller og senger den ikke kommer seg under. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Den tredje er at den er utstyrt med to kameraer i fronten. De fungerer nærmest som to øyne, som gir et slags 3D-bilde av omgivelsene. Dermed er roboten i stand til å bedømme avstander til objekter, og senke hastigheten og stoppe før den treffer for eksempel vaser og andre gjenstander som kan ta skade av uvøren oppførsel. Dette er faktisk en av egenskapene vi liker aller best ved denne modellen. Den er også helt trygg på trappetrinn, takket være de samme kamerasensorene.

Roboten er utstyrt med to børster med relativt lang bust, og disse roterer mot hverandre slik at støv og rusk effektivt føres inn mot midten før de suges inn. Det gjør det også enklere å komme til i hjørner og andre vanskelig tilgjengelige steder. En egen «silent»-modus kan aktiveres ved behov, men da vil også sugeevnen bli redusert.

GOD REKKEVIDDE: De to børstene har lange hår som kommer godt inn i alle hjørner. Foto: Bjørn Eirik Loftås
GOD REKKEVIDDE: De to børstene har lange hår som kommer godt inn i alle hjørner. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Enkelt å komme i gang

I pakken følger det med en basestasjon, et blybånd som kan legges på gulvet for å avgrense området den jobber på, samt en fysisk fjernkontroll. Merk at blybåndet kan erstattes av virtuelle grenser, som kan settes i siste versjon av appen.

Den enkle kom i gang-veilederen gjør at det er enkelt for alle å sette den opp - men merk at den må lades rundt tre timer før første gangs bruk. Deretter er det bare å trykke på Play-knappen, og støvsugeren starter med å gjøre seg kjent i omgivelsene.

SEKS TRINN: Kjapp-guiden er så enkel som den kan få blitt. Vi savner bare norsk språk. Det finner du imidlertid i den store brukerveiledningen, men bare i kortversjon. Foto: Bjørn Eirik Loftås
SEKS TRINN: Kjapp-guiden er så enkel som den kan få blitt. Vi savner bare norsk språk. Det finner du imidlertid i den store brukerveiledningen, men bare i kortversjon. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
PÅ PLASS: Her har vi satt den i dockingstasjonen, og så er det bare å vente på at den blir ladet. Foto: Bjørn Eirik Loftås
PÅ PLASS: Her har vi satt den i dockingstasjonen, og så er det bare å vente på at den blir ladet. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Strever noen steder

Støvsugeren kan virke veldig forvirret i starten. Men fortvil ikke. Etter noen runder har den dannet seg et kart over boligen (inntil 150 kvadratmeter), og går deretter mye mer systematisk til verks i rette linjer fram og tilbake, til den har støvsugd alle steder den kommer til.

Den skal være i stand til å løfte seg over dørterskler og tepper på inntil 17 millimeter. I vår bolig har vi et flosset teppe som har lengre tråder enn dette, og her har ikke roboten nubbesjans, mens andre modeller klarer dette greit. Våre litt høye dørterskler bruker den ofte litt tid på å forsere, men det går som regel etter noen forsøk.

Litt mer bekymringsfullt er det at den baler litt for ofte med et leketeppe på barnerommet som er både korthåret og flatt. Børstene kiler seg under gummien og fører enten til at roboten gir opp og snur, eller så krøller eller bretter teppet seg. Andre modeller vi har testet flyr nærmest over teppet uten problemer.

TRØBBEL RETT FORUT: Robotstøvsugeren sleit blant annet med dette teppet på barnerommet. Foto: Bjørn Eirik Loftås
TRØBBEL RETT FORUT: Robotstøvsugeren sleit blant annet med dette teppet på barnerommet. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Den viklet seg også inn i en skjøteledning og satte seg etter hvert bom fast. Her var det muligens ikke noen stor fordel å ha to roterende koster - men først og fremst var dette en påminnelse om å rydde ting opp fra gulvet. Det oppfordres alle som kjøper robotstøvsugere til å gjøre.

Når det gjelder evnen til å gjøre rent, er vi stort sett fornøyd. Den jobber systematisk og får med seg det som er av hybelkaniner, også inni hjørnene - men en god del av de harde, glatte riskornene som vi har strødd inni hjørnene for å sette robotstøvsugerne på ordentlig prøve, blir liggende igjen - selv etter flere besøk. Her er den imidlertid i godt selskap. Ingenting slår god, gammaldags støvsuging på dette feltet.

Når beholderen er full, kan den enkelt løftes ut og tømmes. Det oransje håndtaket gjør det veldig enkelt - uten behov for å lese bruksanvisningen.

BEHOLDER: Støvkammeret fylles overraskende fort, men tømmingen er svært enkel. Foto: Bjørn Eirik Loftås
BEHOLDER: Støvkammeret fylles overraskende fort, men tømmingen er svært enkel. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Appen trenger overhaling

Når du har blitt godt kjent med roboten, kan du lage tidsplaner og styre den manuelt. Fjernkontrollen har alle knappene som trengs for å styre den fra godstolen. Du kan også starte og stoppe den manuelt via knappene på selve enheten.

Best kontroll får du imidlertid hvis du bruker mobil-appen. Nå skynder vi oss å legge til at appen dessverre har noen store utfordringer. Oppsettet oppleves først og fremst som kronglete og unødvendig omfattende. Man må for eksempel snu støvsugeren rundt for å lese av serienummeret - og etter et utall forsøk på sammenkobling måtte vi til slutt gi opp iPhone-appen. I App Store ser vi at mange har lignende utfordringer.

MÅTTE GI OPP: Vi kom oss aldri forbi sammenkoblingsmodus på iPhone, til tross for at vi fulgte veiviseren punkt til prikke. 1,6 i snittkarakter i App Store, forteller at det er flere enn oss som har problemer.
MÅTTE GI OPP: Vi kom oss aldri forbi sammenkoblingsmodus på iPhone, til tross for at vi fulgte veiviseren punkt til prikke. 1,6 i snittkarakter i App Store, forteller at det er flere enn oss som har problemer. Vis mer

Heller ikke Android-versjonen har fått særlig gode skussmål, men til slutt fikk vi den til å fungere.

Testresultat

Miele Scout RX2 Home Vision

Brukervennlig, systematisk og grundig, 3D-syn, to børster kan være bedre enn en, bygger lite i høyden

Strever litt for ofte med tepper, appen holder ikke mål, svak kvalitet på Home Vision-kameraet.

En morsom tilleggsfunksjon i appen er «kameraovervåkingen» (Home Vision), og sammen med manuell styring kan du leke spion i boligen fra helt andre steder. Bildekvaliteten er dessverre så som så, og langt under det vi forventer - selv fra rimelige overvåkingskameraer. Se videoen øverst for å danne deg et inntrykk selv.

NB! En oppdatering til robotstøvsugeren lar deg sette virtuelle grenser for støvsugingen direkte på kartet i appen. Da slipper du å bruke det medfølgende blybåndet. Vi rakk dessverre ikke å teste dette.

Konklusjon

Miele Scout RX2 Home Vision er en bra robotstøvsuger. Den kommer til på vanskelige plasser og jobber seg systematisk gjennom boligen - uten å dulte borti alt mulig underveis. Den er samtidig rask å sette opp og den generelle brukervennligheten er god.

Den har samtidig noen utfordringer, spesielt med å komme seg opp på tepper - der andre modeller har mindre problemer. Og med tanke på at dette er en toppmodell, synes vi Miele sporenstreks bør fikse utfordringene i appen. Som iPhone-bruker risikerer du ikke å få brukt appen i det hele tatt, slik den framstår i dag.

>> Flere tester av robotstøvsugere hos Dinside

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer