Syv ting du kan bruke muffinsbrettet til

Om du først har det, er det smart å utnytte til det fulle.

Ikke la deg begrense av muffins-prefikset. Du kan bruke brettet til å lage langt mer enn søte fristelser. Foto: All Over Press
Ikke la deg begrense av muffins-prefikset. Du kan bruke brettet til å lage langt mer enn søte fristelser. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Muffinsbrett. Du tror det er nok en idiotisk kjøkkendings til den dagen du lager litt for løs muffinsrøre til barnebursdagen og ender opp med muffinsbrytebrød.

For mange skal det imidlertid ganske mye muffinsbaking til for å forsvare - ikke prisen - men plassen, muffinsbrettet tar i kjøkkenskapet. Så når det først er i hus, er det bare å bruke det for all den plassen det er verdt.

Smart til porsjoner

Omelett i form med broccoli i midten. Foto: All Over Press
Omelett i form med broccoli i midten. Foto: All Over Press Vis mer


Stikkordet er porsjoner og tid. Det er greit å kontrollere mengden mat du serverer. Ikke bare for livviddens skyld, men også i forhold til hvor mye mat du skal lage når du skal servere mange. I tillegg går det langt raskere å både varme opp - eller kjøle ned - mat når du lager det porsjonsvis.

Du kan bruke muffinsbrettet til å lage ferdige porsjoner av det meste du ellers slenger i ovnen; det være seg salte gratenger eller gryter, eller søte kaker og puddinger. Eller det du vil sette i kjøleskapet, som gelé eller pannacotta.

Her er et par av våre favoritter:

Kjøttaker i form
Kjøttkaker og kjøttboller er en favoritt hjemme hos oss, men det kan være litt tidkrevende å steke opp. Det er imidlertid ingen ting som sier at du må stå og steke dem; i stedet for å forme kaker av deigen, legger du bare en klatt i hvert muffinshull. Du kan også velge å gå for en kjøttpuddingoppskrift, og lage porsjonspuddinger.

Årets kuleste egg & bacon?
Egg og bacon er en klassiker vi aldri blir lei, men hvorfor ikke prøve noe litt nytt? Denne metoden krever også minimalt av deg. Først kler du hullene med bacon, så kakker du eggene, og har ett egg i hvert lille baconrede. Sett dem i ovnen ved 200 grader i 15- 20 minutter, avhengig av hvor godt stekt du liker egget.

Vi har sett denne oppskriften en rekke steder, så mange ganger at vi ikke husker hvor vi så det først, men en fin trinn for trinn-oppskrift finner du på Ingvilds matblogg.

For variasjon kan du bruke skinke eller spekeskinke, og du kan også vispe egget sammen med litt melk eller fløte, og eventuelt krydder.

Les også: Slik posjerer du egg på sous-vide-måten

Hjemmelaget iskrem i muffinsbrettet. Her er det brukt porsjonsformer i silikon i tillegg, som er fint om du kun vil ta ut én og én is av gangen.  Foto: All Over Press
Hjemmelaget iskrem i muffinsbrettet. Her er det brukt porsjonsformer i silikon i tillegg, som er fint om du kun vil ta ut én og én is av gangen. Foto: All Over Press Vis mer

Lage is

I serien skapfyll ... lag ispinner selv-sett kommer nok høyt på den listen. Men innimellom frister det. Is i porsjoner fryser mye fortere enn om du fryser ned i en literboks, så hvorfor ikke bruke brettet du likevel har liggende? Her er det egentlig bare å ta fantasien til hjelp: Du kan fryse ned litt fruktjuice eller saft, litt yougurt med bær eller honning ... eller rett og slett lage is. (Men styr unna den nye ismiksen!)

Om du får puttet pinner i isen eller ikke, er litt avhengig av hvor god plass du har i fryseren, men har du høyden til det, kan du fint lage ispinner også med muffinsformer. Det kan lønne seg å la det fryse litt inn før du stikker i pinnen, så den blir stående rett opp.

Tips: Legger du en muffinsform i bunnen av formen er det lettere å få ut bare én is.

Les også: Juicepressen som også lager sorbetis

Fryse ned kraft eller saus
Er du av dem som koker egen kraft, kan det fort bli mange bokser i fryseren. Har du ikke mange nok små bokser, er det lett å ty til en stor, men når trenger du egentlig en toliter med kraft? Og å la kyllingkraften tine litt slik at du får løs en bit, for så å fryse ned, tine, fryse ned og tine ... er ikke spesielt smart med tanke på mathygiene. Så hvorfor ikke bruke muffinsbrettet? Frys ned kraften i gropene, og når det er helt frosset, kan du pakke dem inn i frysefolie eller plast, så har du perfekte porsjoner klar for saus eller supper. Tips: Du må gjerne bruke muffinsformer her også for at det skal være lett å få dem ut.

Fryse ned vinrester
Selv om du har gode vakuumpumper, eller kjøper vin på kartong, er det bare langt du kan strekke strikken før en åpen vin ikke lenger er god. Den er ikke dårlig i den forstand at du blir syk av den, men den smaker rett og slett ikke så godt. Heldigvis er det helt fint å bruke i mat! For at den ikke skal bli enda surere på smak, kan det lønne seg å fryse ned. Bruk muffinsformen for rause porsjoner, og isbitposer eller en isbitform for de anledningene der du bare trenger en liten dæsj.

Skal du lage muffins? Vær forsiktig med benkeplaten

Ferdig smoothieblandinger
Er du glad i smoothies? Sommerhalvåret er det god tilgang på frisk frukt og bær, men om vinteren kan det være både dårlig og dyrt. Dagligvarekjedene har skjønt dette og selger frosne smoothieblandinger, med ferdigoppkuttet frukt og bær. Men hvorfor ikke lage din egen? Kjøp brett med jordbær, og mos det i blenderen når det er sesong, og frys det ned i muffinsbrettet. Når det er frossent, kan du ha det i en pose, og så har du klare små porsjoner til å putte i blenderen med litt fruktjuice eller yougurt.

Sjekk også denne fantastiske oppskriften på kaffe og sjokoladesmoothies (vi vil vel egentlig kalle det en variant av iskaffe, men ok) på bloggen muffintinmania.com, som ikke overraskende dreier seg utelukkende om mat du kan lage i et muffinsbrett.

Det er dyrt nok å kjøpe frø, om du ikke skal kjøpe alt ekstrautstyret også. Så hvofor ikke starte med å så dem i vinduskarmen - i muffinsbrettet? Foto: All Over Press
Det er dyrt nok å kjøpe frø, om du ikke skal kjøpe alt ekstrautstyret også. Så hvofor ikke starte med å så dem i vinduskarmen - i muffinsbrettet? Foto: All Over Press Vis mer

Så frø

Stadig flere av oss ønsker å dyrke frem både blomster, planter, urter og grønnsaker selv. Planteutsalg og byggevarehus bugner av smarte små former til å så i, men hvorfor ikke bruke noe du allerede har i skuffen? Du kan selvfølgelig bruke en stor bolle eller skål, men da risikerer du at røttene filtrer seg inn i hverandre. I muffinsformene har du plantene hver for seg. Tips: For at det skal være lett å få dem ut, legg gjerne clingfilm eller en muffinsform under jorden. Også smart for lettere rengjøring etterpå.

Hva bruker du muffinsformen din til? Del i debatten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer