Selge bolig

Ta bilder til bolig­annonsen - helt selv

Hvis du ikke lar en profesjonell ta seg av fotojobben, er det noen enkle grep du kan gjøre for å ta fine bilder. Se hvordan resultatet ble da vi prøvde i praksis.

MER ENN TUSEN ORD: Det sies at «et bilde sier mer enn tusen ord». Når det gjelder boligannonser, er det veldig viktig å lese ordene også, ikke bare se på bildene. Men, du skal ikke undervurdere fine, lekre bilder i annonsen. I saken under får du tips til hvordan du tar dem på egenhånd. Foto: Eilin Lindvoll.
MER ENN TUSEN ORD: Det sies at «et bilde sier mer enn tusen ord». Når det gjelder boligannonser, er det veldig viktig å lese ordene også, ikke bare se på bildene. Men, du skal ikke undervurdere fine, lekre bilder i annonsen. I saken under får du tips til hvordan du tar dem på egenhånd. Foto: Eilin Lindvoll. Vis mer
Publisert

Selv om det er aller vanligst at forbrukere engasjerer eiendomsmegler dersom de skal selge boligen sin, er det også en del som tar seg av salgsjobben helt eller delvis selv.

Du kan spare mye med å fri deg fra noen eller alle meglertjenestene, men selger du med mindre hjelp fra megler, må du belage deg på betydelig mer egeninnsats.

Kanskje må du holde visning selv, samt spre salgsbudskapet på sosiale medier.

Anbefaler profesjonell fotograf

Når det gjelder bildene til boligannonsen, anbefaler både Samsolgt-megler Christian Johannesen i DNB Eiendom og daglig leder Kjetil Eriksson i Propr at du får en profesjonell boligfotograf til å ta bildene.

Hvem eier bildene i boligannonsen?

Inviso, som driver med digital markedsføring av boliger i Norge, sitter på enormt mange bilderettigheter til norske boliger. Leveranseleder Erlend Glosli sier at det er byrået eller fotografen som eier bildene.

- Vi, som er et større byrå, har mange freelancere som tar bilder for oss, og vi sitter på rettighetene til bildene disse tar. Vi leier så ut bildene til meglerne som bruker dem i annonsene. Den bruksretten varer til boligen er solgt. Da faller eiendomsretten for bildet tilbake til oss, forteller Glosli til Hus og Bolig.

Fra tid til annen oppstår saker hvor en eller annen part føler at boligbildene er misbrukt. Dette skjer, for eksempel, hvis boligkjøpere legger ut bilder andre tok av utleiedelen, for å bruke de bildene når de skal leie ut. Da sier de bare ifra på en hyggelig måte og lar de eventuelt kjøpe bruksrett dersom de ønsker å bruke bildene, ifølge Glosli.

- Dette trenger ikke være kostbart, og vil mest sannsynlig gi god avkastning når boligen skal selges. Det finnes skrekkeksempler på amatørbilder som har gitt motsatt effekt, sier Johannesen til Dinside.no.

- Bildene er svært viktig i annonsen, og gode bilder tiltrekker seg interessenter, legger Eriksson til.

Gode bilder øker sannsynligheten for at flere ser leiligheten din på Finn.no. Jo flere som ser annonsen, desto flere vil komme på visning. Kommer det mange på visning, øker sannsynligheten for en aktiv budrunde og en god pris, ifølge megleren.

Før du fotograferer

Tar du likevel sjansen på å fotografere boligen på egenhånd, har ekspertene noen råd:

 • Først og fremst må du sørge for å bruke et godt kamera, gjerne speilrefleks.
 • Dernest bør du rydde og vaske boligen, og gjøre ferdig småjobber og pirk du har utsatt.
 • Ta så en vurdering på hva du vil ha stående framme på bildene, og hva du heller bør sette i et skap eller kott. Søppelbøtten på badet trenger, for eksempel, ikke å være med på bildene, ei heller strykebrettet som er klemt mellom klesskapet og veggen på soverommet. Rydd kjøkkenbenken for kjøkkenmaskiner og brødboks, skjul eller fjern ledninger der du kan. Ikke ha for mange planter og pyntegjenstander i vinduskarmen, da disse stjeler lys.
RYDD OPP: Bort med ovn, Zalo, tørkerull og annet fra kjøkkenbenken når du skal ta bilder til boligannonse, er første råd fra ekspertene. Foto: Eilin Lindvoll.
RYDD OPP: Bort med ovn, Zalo, tørkerull og annet fra kjøkkenbenken når du skal ta bilder til boligannonse, er første råd fra ekspertene. Foto: Eilin Lindvoll. Vis mer

Det er nemlig ikke slik at alt som er fint å ha framme på visning, som planter og fruktskåler, er like bra å ha på bildene, spesielt hvis boligen din ikke er den med flest kvadratmeter, ifølge Eriksson i Propr.

- I tillegg er det viktig å skille mellom hva som er funksjonell møblering i hverdagen, og hva som tar seg best ut på bildet. Selv om du har vært godt fornøyd med at kjøkkenbordet står midt i rommet, kan det tenkes at det ser romsligere ut om bordet flyttes til en mer diskret plassering, eksemplifiserer Johannesen i DNB Eiendom.

Løsøre og tilbehør til eiendommen

I salgsoppgaven ser du ofte ei liste over løsøre og tilbehør. Denne bør du også ta hensyn til når du fotograferer. På nett finner du standard løsøreliste per januar 2020. Avvik fra denne bør bemerkes i boligannonsen.

Her er noen eksempler på løsøre som kjøper kan forvente å få med på boligkjøpet om ikke annet er opplyst i annonsen:

 • Hvitevarer.
 • Heldekkende tepper.
 • Varmekilder som er montert fast til vegger, som panelovn.
 • TV-antenne og fellesanlegg for TV, samt tuner/dekoder/tv-boks medfølger der dette eies av selger. Veggmontert TV med tilhørende festeordning medfølger ikke.
 • Badekar, dusjkabinett, dusjvegger, alle fastmonterte speil og hyller, fastmonterte glass- og håndkleholdere mm.
 • Garderobeskap, selv om de ikke er fastmontert.
 • Markiser, persienner eller annen type innvendig og utvendig solskjerming, gardinoppheng, lamellgardiner og liftgardiner.
 • Vegglamper, krokhengte lamper, lysekroner, prismelamper og lignende.
 • Utvendige søppelkasse og postkassen.

For å unngå misforståelser, kan det være fordel å fjerne løsøre før du tar bildene hvis dette er noe du ikke vil skal følge med på kjøpet (selv om dette er opplyst i salgsoppgaven).

Slik tar du de beste bildene

Når alle forberedelsene er ferdige, er det på tide å begynne å knipse bilder. Du får ta deg god tid og prøve deg fram.

Her er flere tips fra Eriksson i Propr:

 • De beste lysforholdene for boligfotografering får du fra dagslys, helst overskyet vær, slik at skyggene ikke blir for «harde». Sørg for at mest mulig lys slipper inn gjennom vinduene, og for å få til dette, bør du kanskje fjerne gardinene. Åpne dører mellom rom for å få mest mulig lys gjennom.
 • Liggende bilder er å foretrekke, men i små rom, som på et toalett, kan stående bilder fungere bedre.
 • Prøv deg fram for å finne best vinkel, altså den som viser mest mulig av rommet og gir mest lys. Det kan bety at du tar bildet fra det ene hjørnet av rommet. Flytt på møbler som står i veien, eller får rommet til å virke trangt. Sørg for at bildene du tar er beskrivende og hyggelige, men for all del ikke bruk for mye vidvinkel.
 • Store rom er lettere å fotografere enn små. Du kan godt legge ved to til tre bilder av boligens store rom i annonsen, slik at du får fram både vinduer, gjennomlys fra naborom og så videre. Små rom er litt verre å ta bilde av. Her må du gjerne ty til høydebilde. Kanskje du bør stå på en krakk for å få med deg både dusjhjørnet og vasken.
 • Detaljbilder av interiør eller små stilleben er fint å ha med i miksen.
 • Husk også å ta fine utebilder. Her funker også overskyet vær bra, men du kan også ta utebilder i sol.
 • Tenk ut hvilket bilde som skal være boligens hovedbilde. Bor du i enebolig eller rekkehus, kan et bilde av fasaden være best. For en leilighet pleier enten stua eller kjøkkenet å være det beste salgsmomentet.

Ta gjerne en titt på bildene i diverse Finn-annonser for inspirasjon hvis du skal prøve å ta egne bilder.

I praksis

Undertegnede Dinside-journalist har prøvd å ta noen bilder som kunne vært brukt i en hypotetisk boligannonse ut fra ekspertrådene i saken. Det viste deg å være lettere sagt enn gjort, men her er resultatene.

FØR: Gryte og andre ting på kjøkkenbenken, og gulvovnen er ikke så fotogene. Foto: Eilin Lindvoll.
FØR: Gryte og andre ting på kjøkkenbenken, og gulvovnen er ikke så fotogene. Foto: Eilin Lindvoll. Vis mer
ETTER: Bildet ser ryddigere og luftigere ut med én gang overflødige ting og tang ble fjernet. Det er lurt å ikke ha for mye i vinduskarmen, er ett av tipsene fra ekspertene. Foto: Eilin Lindvoll.
ETTER: Bildet ser ryddigere og luftigere ut med én gang overflødige ting og tang ble fjernet. Det er lurt å ikke ha for mye i vinduskarmen, er ett av tipsene fra ekspertene. Foto: Eilin Lindvoll. Vis mer

Enkel opprydding har mye å si for hvordan bildene oppleves, både på kjøkkenet og badet.

BADET: Litt rydding gjorde bildet bedre.
BADET: Litt rydding gjorde bildet bedre. Vis mer
Foto: Eilin Lindvoll
Foto: Eilin Lindvoll Vis mer

Badet var en utfordring å fotografere, siden det er ganske lite. Resultatet ble imidlertid bedre da søppelbøtte, dobørste og håndklær ble fjernet. Det er også greit å lukke lokket på vaskemaskinen.

DETALJER: Et fint avbrekk blant de andre bildene.
DETALJER: Et fint avbrekk blant de andre bildene. Vis mer
Foto: Eilin Lindvoll
Foto: Eilin Lindvoll Vis mer

Når det gjelder detaljbildene, er de et fin «pause» i en boligannonse, men kanskje ikke avgjørende for om det blir raskt salg eller ei.

Som du ser på bildene vi tok, er de ikke akkurat like lekre som de du ser i boligannonsene på Finn.no. Med mindre du er (hobby)fotograf selv, er det nok best om du overlater fotojobben til en profesjonell, slik som ekspertene sa innledningsvis.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer