Norsk brannvernforening og lokale brannvesen over hele landet går i disse dager ut og advarer studenter mot matlaging nattetid.
- Brannvesen over hele landet rykker hvert år ut til mange såkalte «pizzabranner»: Studenter setter på en frossen pizza når de kommer hjem seint, kanskje etter å ha drukket alkohol – og sovner eller glemmer hele matlagningen. Selv om de fleste av disse episodene ender godt, oppstår det alvorlige situasjoner. Vi i brannvesenet foreslår at du heller tar deg en brødskive med pålegg når du kommer seint hjem, oppfordrer Nedre Romerike brann- og redningsvesen IKS (NRBR) i et ferskt innlegg på Facebook.
Sammen med teksten ligger et Snapchat-bilde av en svidd pizza, som du kan se ovenfor. Bildet er ikke konstruert, men fra en ekte hendelse:
Også Oslo brann- og redningsetat er ute med en liknende oppfordring til studentene. Bildet er fra en kampanje de hadde i forbindelse med fadderuka i Oslo i 2018, hvor de delte ut mat og drikke til folk som hadde vært på byen og var på vei hjem:
1 av 3 vet ikke om røykvarsleren virker
Bakgrunnen for den nasjonale kampanjen og lokale initiativ fra brannvesen rundt i Norge, er at det i disse dager er studiestart for vel 300.000 studenter, og mange av disse flytter i egen bolig for første gang.
Ifølge en tidligere undersøkelse fra brannvernforeningen og forsikringsselskapet Tryg, er det så mange som 1 av 3 studenter som ikke vet om røykvarsleren virker. Bransjen tror tallene fremdeles er gjeldende.
– Selv om det er utleier som har det overordnede ansvaret for brannsikkerheten, må studenten likevel sørge for sin egen sikkerhet og sjekke at røykvarsler, slokkeutstyr og rømningsveier er på stell. Be gjerne om en demonstrasjon av dette allerede på visning, og i hvert fall når du får nøkkelen til boligen. Vi forstår at det ikke er brannsikkerhet som står øverst på ønskelista når studenter er på boligjakt, men vi oppfordrer likevel til å bruke noen minutter ekstra på å sjekke at boligen de velger faktisk er trygg å bo i, sier Rolf Søtorp, administrerende direktør i Norsk brannvernforening.

Kjøkkenet farligst
Ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap rykket brann- og redningsvesenet ut til 3537 branner i private hjem i fjor.
Branner i Norge
- I fjor omkom 39 personer i brann, mens 438 ble fysisk skadd, 21 alvorlig.
- Menn er overrepresentert med 297 av de skadde.
- Nær halvparten av brannene startet ved komfyren på kjøkkenet.
- Oslo er fylket med klart flest branntilløp på komfyren per innbygger.
(Kilde: Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap)
Over halvparten av alle boligbrannene startet på kjøkkenet. I blokkleiligheter er tallet enda høyere, her startet hele tre av fire branner på kjøkkenet. Oslo er fylket med klart flest branntilløp på komfyren per innbygger.
Espen Opedal, leder i Tryg Forsikring, uttaler i en pressemelding fra Norsk brannvernforening at man dessverre ser mange eksempler på at studenter setter på en frossen pizza når de kommer hjem seint.
- Så sovner man eller glemmer den. Brannvesenet rykker ofte ut til slike «pizzabranner». Heldigvis går det stort sett bra, ofte takket være en røykvarsler som slår ut. Men å lage nattmat etter å ha konsumert alkohol er en farlig kombinasjon. Kjøp heller nattmaten på veien hjem, det er langt tryggere, sier Opedal.

De vanligste brannårsakene er enkle å unngå
Oslo verst
Ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, er Oslo det fylket med klart flest branntilløp på komfyren per innbygger.
Sigurd Folgerø Dalen, branninspektør ved Brann- og redningsetaten, Oslo kommune, sier til Dinside at de så langt i år har hatt 264 utrykninger til tørrkokte kjeler og svidde pizzaer i Oslo.
- Det innebærer at vi i snitt rykker ut på åtte slike tilfeller i uka. Det er en naturlig økning av tørrkok inn mot helgene, men vi har også flere tilfeller i ukedagene til alle døgnets tider. Mange sliter fortsatt med å være våken og til stede når de lager mat på komfyren, forteller Dalen.
Han poengterer også at de færreste har en komfyrvakt å støtte seg på, dersom de skulle de glemme maten på varme kokeplater. Komfyrvakten kutter strømmen til komfyren når varmen over platene blir for høy, og dersom den detekterer at du ikke reagerer.
- Det er viktig å påpeke at komfyrvakten ikke har samme funksjonalitet på ting som varmes i stekeovnen, og hindre derfor ikke ihjelbrente pizzaer. I sum blir det mange hendelser og branner som utvikler seg som følge av matlaging. Dette må folk ta innover seg, før det er for seint, uttaler Dalen til Diside.

8 grunner til at folk mister erstatning ved brann
- Vår facebooksak er en påminnelse til alle studenter om å ta brannsikkerhet på alvor, sier Dalen.
Han understreker at brannsikkerhet handler om mye mer enn svidd pizza og tørrkokte kjeler.
- Det er så mye mer enn bare tørrkok og svidde pizza en skal tenke på. Vi ønsker at studentene bor trygt, at de lever trygt, og at de har kunnskap om hva som kan forårsake brann. Klarer vi å «så noen frø» der ute, har vi tro på at det vil gi oss bedre brannsikkerhet tilbake, sier Dalen til Dinside.
Statistikker fra Oslo viser at det er størst hyppighet med «komfyrbrann» rundt middagstid. Og at det er flere branntilløp ved eller i komfyren i helgene, enn på hverdagene.
Sjekkliste for studenter
Her er fire ting du må sjekke ut når du har leid en hybel, en leilighet eller et rom i et kollektiv:
- Boligen skal være godkjent for utleie.
- Det skal være minst en fungerende røykvarsler i hver etasje der du bor. Dere som bor der må lage en rutine slik at røykvarslerne blir sjekket jevnlig.
- Alle i boligen må gjøre seg kjent med rømningsveiene og hva dere skal gjøre hvis det er umulig å rømme igjennom inngangsdøren.
- Alle i boligen må vite hvor i boligen det finnes godkjent slokkeutstyr.
Hvem har ansvaret for brannsikkerheten?
En student som aldri har bodd hjemmefra før er vant til at foreldrene tar hånd om det meste med boligen og er gjerne ukjent med egne ansvarsområder. Men slik er det:
- Det er eieren av boligen som har ansvaret for å anskaffe og montere forskriftsmessig brannvarslingsutstyr og forskriftsmessig slokkemiddel.
- Det er brukeren av boligen som har ansvaret for vedlikeholdet, for eksempel teste røykvarsleren, skifte batteri jevnlig og sjekke at slokkemiddel fungerer.
- En leieboer som ikke har røykvarsler og slokkemiddel hjemme, bør umiddelbart ta dette opp med eieren av boligen. Det er eiers ansvar at dette er i orden før utleie kan skje.
(Kilde: Nedre Romerike brann- og redningsvesen IKS)
- Studentforeldre: Ta en prat med avkommet
Også Nedre Romerike brann- og redningsvesen kan fortelle at de har mange branner og hendelser knyttet til kjøkkenet i sitt distrikt:
- Siden januar 2016 har vi hatt 48 bygningsbranner relatert til kjøkken og 176 hendelser som ikke har spredt seg utenfor komfyren, skriver Nedre Romerike brann- og redningsvesen.
Lina Stuvland, informasjonsrådgiver i Nedre Romerike brann- og redningsvesen, sier til Dinside at de med vil at alle studenter setter brannsikkerhet på pensum nå ved semesterstart.
- I vårt område er det selvfølgelig studenter ved OsloMet på Kjeller som vi håper å nå fram til, men vi vet jo at mange av våre innbyggere er foreldre til studenter som befinner seg på studiesteder over hele landet – og i utlandet!
- Vi oppfordrer alle studentforeldre til å ta en prat med avkommet om å unngå kjøkkenbrann og om viktigheten av å ha rømningsveier, fungerende røykvarsler og slokkeutstyr, uttaler Stuvland.
