Ta forsikringen ut av landet

Like trygt å forsikre ferieboligen i utlandet som hjemme. Hvis du tar forholdsregler.

Du kan spare penger på å kjøpe forsikringen i landet hvor ferieboligen din befinner seg. Foto: Colourbox.com
Du kan spare penger på å kjøpe forsikringen i landet hvor ferieboligen din befinner seg. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mer enn hver tredje feriebolig ligger ved Middelhavet, men er det trygt å opprette forsikring for ferieboligen her?

Bare to selskaper i Norge tilbyr ferieboligforsikring, If og Norwegian Broker. If opprettet ferieboligforsikringen etter at de gjennomførte en markedsundersøkelse som viste at en av ti nordmenn har eller har planer om å skaffe seg feriebolig i utlandet.

Dinside skrev om Norwegian Broker i går. Får ikke forsikring hvis du er gullsmed, idrettstrener, modell eller student.

Oppdatert juli 2013: Norwegian Broker opplyser at de ikke lenger selger ferieboligforsikring.

Kan klage til Forsikringsklagekontoret

- Det er antageligvis lettere å kjøpe forsikringen i Norge, fordi den er på norsk. Uansett bør man lese vilkårene nøye. Hvis man skulle komme ut for en situasjon der man må klage på forsikringen, så går man til Forsikringsklagekontoret, og så videreformidler de klagen til riktig utenlandsk kontor, sier Lars Grøndal, direktør i Forbruker Europa.

Nå kan du forsikre deg mot dårlig vær

Dinside har sjekket omtrent hva det koster å forsikre seg i Norge. Vi har snakket med If og Norwegian Broker, og regnet ut hva forsikringen i Norge kan koste deg. Det imaginære feriehuset vårt er i Spania, det har ikke alarm, det er laget av betong eller murstein, og det er en ikke pantsatt eiendom. Innbo er verdt 10.000 euro, rundt 80.000 norske kroner, og bygningen er verdt 150.000 euro, rundt 1200.000 norske kroner. Etter råd fra Norwegian Broker valgte vi en egenandel på 225 euro.

Forsikring gjennom Norwegian Broker koster 2.457 norske kroner (297euro) i året, pluss egenandel på 225 euro. Da får du ikke dekket uforutsette skader utført av forsikringstaker eller leietaker.
Forsikring gjennom If koster rundt 2.700 kroner, 227 kroner i måneden. Prisene kan ikke nødvendigvis sammenlignes, fordi de ikke har nøyaktig samme betingelser.

Ved annen type bygg, for eksempel trebygg, tar Norwegian Broker kontakt med forsikringsselskapet for et tilbud. Når en skade oppstår, tar forsikringstaker kontakt med forsikringsselskapet og fyller ut skademelding på norsk. Deretter oversetter selskapet skademeldingen og trekker inn takstmenn i de aktuelle landene.

Agnar B. Carlsen, faglig og daglig leder i Norsk Megling, har nylig funnet ut at utenlandsk forsikring kan være rimeligere. En villa i Frankrike som kostet 6 millioner kostet cirka 2.000 kroner mindre å forsikre i Frankrike, enn i Norge. If og Norwegian Broker tok årlig 4.000-5.000 kroner for forsikringen, som kostet cirka 3.000 kroner gjennom et fransk selskap.

Du kan risikere å betale dobbel skatt hvis du leier ut i utlandet

Skrekkeksempel med fuktskade

- Det kan være like greit å forsikre der du har feriebolig, du får pengene hvis det brenner. Ved innbrudd og tyveri kan det imidlertid være mer komplisert, og du kan risikere å bli beskyldt for å ha arrangert innbruddet eller tyveriet, sier Carlsen.

For kort tid siden var Carlsen borti en sak der feriehuseierne ikke fikk erstatning da det oppstod fuktskader i forbindelse med et nyrenovert bad. Eierne hadde fransk forsikring, og trodde antageligvis at de var trygge.

Da det begynte å dryppe vann fra badet, tok eierne kontakt med det franske forsikringsselskapet. De kunne ikke sende en representant, men eierne fikk allikevel reparatører til å ta sin inn i huset utenfra, for å utbedre skaden før den ble verre. Fuktskaden ble registrert og reparert.

Carlsen beskriver fuktskaden som en klassisk forsikringsskade, i Norge ville det vært en selvfølge å dekke skaden. I Frankrike ble ikke skaden dekket, fordi representanten fra forsikringsselskapet ikke kunne komme før to uker etter at skaden ble registrert. At de ikke dekket skaden ble begrunnet blant annet med at reparatørene gikk utenfra og inn for å utbedre den, mens forsikringsselskapet mente de skulle gått rett gjennom badegulvet. Hadde de ventet to uker, mens skaden forverret seg, ville de sannsynligvis fått erstatning.

- Denne saken er et bevis på hvor grundig man må lese forsikringsvilkårene. Oversett vilkårene, be selskapet om å få vilkårene før du bestemmer deg, og undersøk hva du skal gjøre når skade oppstår, sier Carlsen.

Selv ville Carlsen brukt et norsk selskap, selv om det er dyrere. Ellers ville han satt seg veldig godt inn i vilkårene.

Flere unge ønsker bolig i utlandet

Jordskjelvforsikring kan være aktuelt

Alf Grønneflåta, leder i Forum for utenlandsmeglere i Norges Eiendomsmeglerforbund, synes det er vanskelig å anbefale hvor man bør kjøpe ferieboligforsikringen. Han har ikke sett noen problemer med å kjøpe forsikringen i utlandet.

- Det viktigste er å sette seg inn i vilkårene, og sjekke at forsikringsselskapet er profesjonelle. På de større turiststedene er det gjerne servicefirmaer som ordner med utleie og vasking av leiligheten, da får man gjerne ordnet seg forsikring gjennom disse, sier Grønneflåta.

Grønneflåta har erfaring med eiendomssalg i Tyrkia, og mener at forsikringen stort sett er billigere enn i Norge. I tilegg dekker den også stort sett det samme som i Norge, som for eksempel brann, men det er viktig å sjekke unntakene og spesielle ting som er aktuelle for feriestedet.

- Jordskjelvforsikring for eksempel, bør man skaffe seg hvis det er den minste mulighet for at jordskjelv kan inntreffe. Det spørs hvor man er, men der det er aktuelt kan man skaffe seg det som i tilegg, sier Grønneflåta.

Grønneflåta mener at det ikke er nødvendig å forstå språket der man er, for å finne ut hvilke vilkår og betingelser forsikringen har.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer