Fasade og vedlikehold av hytta:

Ta hyttesjekken nå!

Du skal kanskje på hytta i påska? Da bør du også sjekke om alt står bra til.

SJEKKLISTE: Som hytteeier er det er flere ting du bør passe på for å unngå å bli en del av forsikrings-skadestatistikken. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dersom du skal på hytta i påska, har du kanskje tenkt til å tas livet helt med ro, og nyte påskesola med litt Kvikk Lunsj og Solo?

Men - dersom du er en ivrig hytteeier, bør du utnytte deg av sjansen til å få en oversikt over eventuelle utbedringer allerede nå, slik at du er forberedt til å fikse opp seinere i sommer.

Her er sjekklista du bør ta med deg på tur:

Sjekk rørene

Rørbrudd på grunn av frost er blant de vanligste forsikringssakene på hytter.

– For å unngå dette, må du sørge for isolering av vannrørene, eller stoppe vanntilførselen når du drar og tømme kranene. Eventuelt må det legges inn varme for å holde lunk i hytta, så rørene ikke fryser. Hør med rørleggeren om hva som kan være lurest, har forbruker og kommunikasjonssjef hos Huseierne, Carsten Henrik Pihl tidligere sagt til DinSide.

Inspiser fasaden

Informasjonskontoret for farge og interiør skriver på sine sider at dersom fasaden er malt, må du se etter blæring, flassing, avskalling, oppsprekking og andre skader i malingsfilmen. Det er tegn på at du bør male om.

Er veggene beiset, bør du se om de har blitt mattet ned og suger vann.

«Hvis vann som sprutes på veggen trekker inn i treverket i stedet for å perle seg, bør du beise på ny», skriver Bjørg Owren i IFI.

Øyvind Magerøy, fagsjef i Norsk Hussopp Forsikring, har tidligere rådet om å bruke en kniv til å kontrollere hyttekledningen:

– Ser du malingsbobler bør du sjekke det med en gang. Bruk gjerne en kniv for å kontrollere om materialene har fasthet, omtrent som når du sjekker om potetene er ferdig kokte. Fjern bobla med kniven, og se hva som er under, forklarer Magerøy overfor Dinside.

– Føles materialene myke, kan du stikke kniven inn og spenne opp. Hvis det lett oppstår tverrbrudd på trefiberen, er det fare for råteskader. Treverket skal være litt tøyelig og fast, fortsetter Magerøy.

Sjekk vinduene

Mens du inspiserer fasaden, bør du også sjekke om overflatebehandlingen på vinduene er i god stand.

Kontroller vannbrett over og under vinduer og dører. Sjekk at det er fall utover, dryppkant på minimum seks millimeter fra belistning ned til vannbrett, og at det ikke kommer vann inn bak beslaget.

Hvis trappa, inngangspartiet, balkongen, terrassen eller liknende er bygget tett opptil kledning, bør dette kontrolleres ekstra nøye.

– Vannbrettene er for eksempel ganske utsatte og blir raskere slitt enn andre deler av bygget. Se etter avflassing og dårlig kantdekk. Da er det på tide med ny behandling, forklarer Owren.

Vurder terrassen

Bør terrassen gjøres noe med?

– Ser du skjolder på plattingen, at vann trekker inn i treet og at det ser matt ut, bør terrassen snart gjøres ren og få en nytt strøk beis, sier Owren.

Sjekk takrennene

– Kom deg opp til takrennene og sjekk om det ligger løv, granbar og annet som kan tette igjen der oppe. Det er svært viktig at dette fjernes. Se også til at alle skjøter er tette.

MUSEFELLE: Du trodde kanskje osten var det perfekte lokkemiddelet for musa? Ifølge Anticimex er det veldig lite effektivt, dersom du ønsker å fange skadedyret. Video: Celina Stamper Vis mer

Se etter skader på grunnmur

– Gå så rundt og se etter sprekker på grunnmuren. Finn ut hvor sprekkene er og ta gjerne bilder av skadene og dater dem. Sammenlikn med fjorårets bilder. Er det store variasjoner, er det lurt å høre med fagfolk om du bør sette i gang noen tiltak, fortsetter Owren.

Undersøk taket

– Og så fort snøen er borte, kan taket sjekkes. Se etter sprekker og skader i takstein og beslag. Se til at taket er tett rundt pipa. Knuste takstein byttes så fort som mulig, og andre skader bør også utbedres ved første anledning.

Sjekk etter mus

Er du uheldig har du kanskje hatt besøk av mus på hytta siden sist. En god idé kan være å legge ut en musefelle eller to inne i hytta. Bare husk å fjerne dem før hele familien slipper alt de har i hendene og løper mot sofakroken.

Assisterende skadesjef i Anticimex, Jens Galby forteller at det viktigste tiltaket ved oppdagelse av mus i huset, er å finne ut hvordan de har tatt seg inn i huset for så å tette disse åpningene.

– De vanligste stedene mus tar seg inn i en bolig er via åpninger oppunder kledning, eller hjørnekasser og sprekker i grunnmuren. Dårlige ventiler inn til krypkjeller og utette kjellervinduer eller kjellerlemmer er også aktuelle steder for mus å ta seg inn, fortalte Galby til DinSide ved en tidligere anledning.

Se etter fuglereder

Gleder du deg til å dra på hytta i påska? Dersom du skal på hytta etter en lengre tid, bør du være spesielt obs på at det kan befinne seg noen små, hoppende krabater innenfor dørene.

Mari Steinert, seksjonsleder for skadedyrkontroll hos Folkehelseinstituttet, forteller at fugleloppene våkner til liv med det varme vårværet.

– Loppene overvintrer ferdig utviklet i en kokong i nærheten av reiret, og våkner til liv når det blir varmere i været. Ofte klekker de ut av kokongen straks de kjenner litt bevegelse i omgivelsene, som det gjerne blir når fuglene begynner å sjekke ut fjorårets reirplasser, forteller hun.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer