Hvordan bekjempe skjeggkre

Ta knekken på dem

Det finnes flere råd om hva som vil fjerne skjeggkre, men ingen er bedre enn dette, forteller ekspert.

SKJEGGKRE: De kan være vanskelige å bli kvitt, men én metode er garantert å virke, ifølge ekspert. Video: Linn Merete Rognø. Vis mer
Publisert

Skjeggkre er kanskje et av de mest utskjelte skapninger vi har i Norge. Selv om de under normale forhold ikke gjør så store skader i boligen, anses de likevel som skadedyr.

Og har de først funnet veien inn i huset, kan de være svært vanskelig å bli kvitt.

Kakerlakkmetoden derimot, vil definitivt ta knekken på dem, har forskerne kommet frem til.

Kan følge med pappesker

Grunnen til at skjeggkre betegnes som skadedyr, er først og fremst at mange opplever de som sjenerende å ha i hus, ubehagelige og ekle. Men det er noen ting som kan bli ødelagt av skjeggkre dersom de får utvikle seg fritt over tid, ifølge FHI. For eksempel museumsgjenstander, frimerkesamlinger, tøy av bomull, lin og andre plantematerialer, og gamle bøker.

Skjeggkre finnes ikke i norsk natur, de ble først registrert i Norge i 2013, opplyser Jørgen Skyrud Danielsen, skadebehandler hos Norsk hussoppforsikring.

- For å få skjeggkre i hus må de derfor transporteres inn, sier Danielsen.

Men – det kan godt hende at du oppdager skjeggkre i boligen din selv om du ikke har tatt dem med deg inn selv, forteller Anders Aak, forsker på skadedyr ved Folkehelseinstituttet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer