Hvordan bekjempe skjeggkre

Ta knekken på dem

Det finnes flere råd om hva som vil fjerne skjeggkre, men ingen er bedre enn dette, forteller ekspert.

SKJEGGKRE: De kan være vanskelige å bli kvitt, men én metode er garantert å virke, ifølge ekspert. Video: Linn Merete Rognø. Vis mer
Publisert

Skjeggkre er kanskje et av de mest utskjelte skapninger vi har i Norge. Selv om de under normale forhold ikke gjør så store skader i boligen, anses de likevel som skadedyr.

Og har de først funnet veien inn i huset, kan de være svært vanskelig å bli kvitt.

Kakerlakkmetoden derimot, vil definitivt ta knekken på dem, har forskerne kommet frem til.

Kan følge med pappesker

Grunnen til at skjeggkre betegnes som skadedyr, er først og fremst at mange opplever de som sjenerende å ha i hus, ubehagelige og ekle. Men det er noen ting som kan bli ødelagt av skjeggkre dersom de får utvikle seg fritt over tid, ifølge FHI. For eksempel museumsgjenstander, frimerkesamlinger, tøy av bomull, lin og andre plantematerialer, og gamle bøker.

Skjeggkre finnes ikke i norsk natur, de ble først registrert i Norge i 2013, opplyser Jørgen Skyrud Danielsen, skadebehandler hos Norsk hussoppforsikring.

- For å få skjeggkre i hus må de derfor transporteres inn, sier Danielsen.

Men – det kan godt hende at du oppdager skjeggkre i boligen din selv om du ikke har tatt dem med deg inn selv, forteller Anders Aak, forsker på skadedyr ved Folkehelseinstituttet.

- I boligkomplekser med flere leiligheter, kan skjeggkre spre seg fra én leilighet og ut i resten av bygget via rør, kabelganger og lignende. Alle steder hvor de kan skjule og gjemme seg vil de trives, sier Aak.

Svært ofte følger skjeggkre med inn i huset via emballasje som pappesker.

- Skjeggkre er altetende, og har muligheten til å gnage på papir. Dette bruker de som en energikilde; de konverterer papir til sukker, forteller forskeren videre.

Trives i nye boliger

Man skulle kanskje tro at skjeggkre er noe man finner i eldre og gamle hus, men faktisk er det ofte i nye hus at de trives ekstra godt, ifølge Aak.

- I helt nye boliger er det mer fuktighet i bygningsmaterialene enn i eldre hus, og det tar litt tid før treverk og betong tørker. Da blir det høyere luftfuktighet enkelte steder i boligen, noe som skaper gunstigere leveforhold for skjeggkre, forklarer forskeren.

Når man bygger et bygg er det også masse materialer, esker og pakker med fliser som øker sannsynligheten for å frakte med seg skjeggkre.

Og ved at mange beboere på én gang flytter inn i et nytt boligkompleks, med flere flyttelass og nyinnkjøpte ting i emballasje, øker dette også sjansen for skjeggkre betraktelig, opplyser de to ekspertene.

- Kan ha vært lenge i hus

Det er ikke slik at skjeggkre formerer seg raskt når de først har kommet seg inn i boligen, forteller Danielsen.

- Skjeggkre har en relativt lang utviklingstid fra nymfe til kjønnsmoden alder. Avhengig av temperaturen tar det mellom 18 måneder og tre år. Et voksent skjeggkre legger omkring 50 egg i året og kan leve i rundt seks år. På denne måten kan en skjeggkrebestand vokse eksepsjonelt når individene blir kjønnsmodne, forklarer eksperten.

Likevel kan det ha blitt ganske mange av krypene før du oppdager dem i hjemmet ditt.

- De lever veldig skjult, er nattaktive og gjemmer seg godt, så det tar langt tid før man oppdager dem, og det må ha blitt ganske mange av dem før man skjønner at man har et problem, sier Aak.

Dette utrydder skjeggkre

Har du gjort flere forsøk på å bekjempe skjeggkre, men opplever at de stadig dukker frem igjen, har ikke bekjempelsesmetoden vært god nok, og dermed kan det også koste enda mer tid og penger på å kartlegge problemet.

- Mange møter på denne utfordringen, men én metode vil garantert utrydde skjeggkre, opplyser Aak.

Det forsket FHI seg frem til i 2019.

- Man trenger rett og slett ingen annen metode, bedyrer Aak.

Metoden er å bruke en åtegift som opprinnelig er laget for å bekjempe kakerlakker. Små mengder av giften Indoxacarb, fordelt utover i mindre porsjoner på flere steder, gir større sekundærdødelighet, som betyr at nye skjeggkre kommer fram og spiser opp andre forgiftede skjeggkre, ifølge FHI.

- Når man bruker forgifta åte er det veldig lav konsentrasjon av giften, og derfor veldig liten risiko for dem som bor i huset, så det er en trygg og effektiv metode, understreker Aak.

Men per nå er det likevel ikke lov til å benytte åtegiften som privatperson, dette må du kontakte et skadedyrfirma for å få hjelp til.

Når bekjempelsen er gjennomført, trengs det en etterkontroll helst ett år etter behandling. Da setter man ut nye feller, dette kan beboerne gjøre selv med feller de får tilsendt, opplyser Aak.

Hold skjeggkre unna

Å forebygge skjeggkre er egentlig like enkelt som det er vanskelig.

- Det viktigste man kan gjøre selv er å unngå å transportere dem inn, sier Danielsen.

De to ekspertenes fremste råd er derfor:

Kvitt deg med pappesker og annen emballasje som du har tatt med deg inn, få det ut av huset så snart som mulig.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer